Annonce

Annonce

Sjip, sjap, regnvejr


30. maj 2012

Danmark har 121 nedbørsdage om året ifølg​e DMI, hvilket svarer til at det i snit regner hver tredje dag. Og selvom vi nyder når solen skinner og vi trækker udenfor, for at få varmen og lyset, så er regn ikke nødvendigvis ensbetydende med at man skal blive indendøre. Som man sagde førhen i tiden "der er ikke dårligt vejr, kun forkert påklædning". Her kommer et par forslag til, hvordan du vælger det rette regntøj og gummistøvler.


Valg af regntøj


Det er en god idé at give barnet regntøj på. Et regnsæt vil ofte bestå af et par smækbukser, som sikrer at barnet ikke skiller ad på midten og en regnjakke. 


Vælg regntøj af tekstil eller nylon (polyamid) eller polyurethan (PUR), fremfor regntøj lavet af PVC. Blødt PVC kan være blødgjort med ftalater, som kan være problematiske, fordi de mistænkes for at være hormonforstyrrende. Regntøj med PVC må ikke smides ud, men skal afleveres på genbrugsstationen som PVC-affald. Regntøj lavet af tekstil, nylon eller polyurethan tager hensyn til både dit barns sundhed og til miljøet.


Vælg som udgangspunkt uimprægneret regntøj. Mange af de vandafvisende midler til regntøj er problematiske for miljø og sundhed. Det gælder især hvis produktet er baseret på fluorforbindelser (PFC) eller siloxaner. Hvis det er nødvendigt at imprægnere regntøjet, så vælg et middel, der er baseret på en blanding af paraffin og voks.


Vælg regntøj, hvor sømmene er tapet eller svejset sammen. Det sikrer at der ikke trænger vand igennem syninger, så barnet bliver våd.


Jo tættere regnsættet er syet og jo mere vandafvisende det er, jo mere vil barnet naturligt også svede i regntøjet. Det kan derfor være en god idé med ventilationsåbninger i regntøjet, så barnets hud bedre kan ånde, uden at regnvandet nødvendigvis trænger igennem.


Børn slider deres regntøj, når de leger ude ...


Annonce

... og du skal være opmærksom på at regntøjets evne til at holde vandet ude og dermed holde barnet tør svinder i takt med at regntøjet bliver slidt. 


Valg af gummistøvler


Når du køber gummistøvler, så kan de være lavet af enten gummi eller PVC. Gummi kan være latex eller syntetisk gummi. Latex, kaldes også for naturgummi, fordi det er lavet af gummiplanter. Syntetisk gummi er lavet af råolie og gas. 


Gummistøvler er gode fordi de holder vandet ude. Ulempen er dog at fødderne kan blive varme og fugtige, hvis gummistøvlerne bruges i længere tid af gangen. 


Gummistøvler er ofte meget brede, men det kan lade sig gøre at finde smalle modeller. Selvom mange børn har brede fødder, så skal du være opmærksom på at finde en model, der passer til dit barns fod. Gummistøvler sidder generelt løst på foden i forhold til en anden støvle og det er vigtigt at barnet kan løfte fødderne uden at gummistøvlerne falder af, fordi de er for brede.


Det kan være rart med en ekstra sål i gummistøvlen, som både gør gummistøvlen mere behagelig at have på, men som også kan hjælpe foden til at ånde bedre.


Jo kortere skaft gummistøvlen har, jo bedre kan foden ånde. Skaftet på en børnegummistøvle bør ikke være så kort, at vandet løber ind i støvlen eller så langt at det generer barnet i knæhaserne, når barnet sidder, kravler rundt og leger. 


Gummistøvler er kun til brug i regnvejr. Når det er tørt, bør barnet ikke have gummistøvler på og bør derfor altid have skiftesko med.


Gummistøvler af naturgummi kan vedligeholdes med brun sæbe, så holder de sig bedre.


Gummistøvler kan ofte godt gå i arv. De tager ikke form efter barnets fod indvendendig og det er ofte begrænset, hvor meget børn når at bruge deres gummistøvler, før de er vokset ud af dem.


God tur ud i vandpytterne!


Annoncer

Sponsorerede artikler

Leg – en vigtig del af dit barns udvikling

Lige fra fødslen er legen en vigtig del af barnets liv. Især de første år er vigtige for det lille barns udvikling. Det er hér barnets forskellige sanser, motoriske færdigheder samt sociale evner udvikles aller stærkest. Som forældre er det at lege med sit barn både berigende for dig, men i ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for en god brevkasse. Den har i mange sammenhænge givet mig brugbare svar på de spørgsmål, der dukker op for en førstegangsmor.

De bedste hilsener
Den forvirrede førstegangsmor


Annonce