Annonce

Annonce

Så er det tid til forårsrengøringen


3. april 2012

I gamle dage, dengang man boede med kakkelovne, tændte m​asser af levende lys og lukkede alle døre og vinduer, for at holde så meget på varmen som muligt, fordi væggene var utætte - ja så startede de hjemmegående husmødre med forårsrengøringen i marts måned. En rengøring der kunne stå på i flere uger. Vægge skulle vaskes rene, vinduer pudses, møbler og tæpper blev tage ud og banket grundigt med en tæppebanker, gulve blev skrubbet, og skabe og skuffer blev tømt og vasket grundig af. Og selvom vi idag ikke har løbesod på væggene og de færreste af os er hjemmegående husmødre med stor trang til at gøre rent, så er forårsrengøring meget vigtig. Ikke kun for dig, men bestemt også for dit barn. 


Hvad skal rengøres?


Du kunne f.eks. afrime fryseren, ryde op i alle skabe og skuffer og vaske grundigt af både indvendig og udvendig. Sortere i madvarer, tjekke holdbarhed og smide ud, rengøre bag ved ovn og vaskemaskine, pudse vinduer og vaske gardiner og persienner, rengøre døre og paneler, vaske og støvsuge gulve osv. ... Jo mere, jo bedre er det. 


Gør du godt nok rent?


Miljøstyrelsen anbefaler at vi fjerner støv en gang ugentligt og lufter ud mindst to gange dagligt. Og faktisk er vi ikke gode nok til at få gjort tilstrækkeligt rent ... Deres undersøgelse viser at kun hver ottende kvinde lufter ud to gange dagligt og hver tredje tørrer ikke støv af og støvsuger ikke hver uge.


Det er et problem, fordi fakta er, at mange at de produkter vi bruger i vores hjem afgiver kemikalier, der samler sig i luften og i støvet. Og de kemikalier kan skade os og vores børn ligeså meget som de kemikalier vi forsøger at undgå via de daglige indkøb når vi køber mad, legetøj, shampoo, creme osv. 


Hormonforstyrrende stoffer binder sig til støv


Det er ved at lufte ud, støvsuge og tørre støv af, at vi ...


Annonce

... får fjernet de forskellige kemikalier der samler sig i støv og får et godt indeklima. Især Ftalater binder sig til støv og ender i kroppen via luftvejene. Det er problematisk for især gravide, fordi det påvirker det ufødte barns udvikling. Især et ufødt barn er meget afhængig af at det ikek sker en hormonforstyrrende påvirkning under graviditeten og hormonforstyrrende stoffer binder sig til støv.


Det mistænkes at en årsag til at piger går tidligere i pubertet, sædkvaliteten hos mænd falder og flere har svært ved at blive gravide, kan skyldes at der er hormonforstyrrende stoffer i vores støv og der er således masser af gode grunde til at gøre hyppigere og bedre rent. 


Gode råd til godt indeklima • Luft ud med gennemtræk 2 x 5 minutter dagligt, gerne inden sovetid.

 • Begræns sundhedsskadelige stoffer fra boligens udstyr og begræns brugen af elektriske apparater. Sluk unødvendig elektronik, når du sover, så mindsker du frigivelsen af kemikalier til indeklimaet.

 • Brug miljømærkede rengøringsmidler når du gør rent - vælg produkter med Svanen eller Blomsten.

 • Tænd emhætten under madlavning og åben ventilationskanalen eller tænd udsugningen ved badet.

 • Tør ikke tøj i opholdsrum uden ventilation.

 • Ryg ikke indendørs.

 • Vask sengetøj ved 60 grader. Pude, dyne og rullemadras vaskes 4-6 gange årligt.

 • Lad fodtøjet stå i gangen.

 • Brug ikke stearinlys med duft og begræns generelt brugen af levende lys.

 • Vask nyt tøj inden de bruges første gang.

 • Køb CE mærket legetøj og fravælg legetøj der lugter grim eller parfumeret.

 • Vælg legetøj lavet af hårdplast fremfor blød plast og har du gammelt legetøj i blød plast, så er det en overvejelse værd at kassere det.


Så igang med rengøringen - og husk at dine børn sagtens kan hjælpe til.


Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: Zleepii Kombipakke

værdi kr.2.398,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak. Jeg tænker tit på, at jeg i dine svar bliver betrygget i, at jeg ser rigtigt - jeg har et barn, som har et stort tryghedsbehov.

Det er som om at der for tiden er en trend der går på, at vi skal lave 'godnat og sov godt' på vores børn, sætte dem i skammekrog (eller tænkeboks eller hvad man kalder dem) når de ikke gør som vi vil have de skal gøre. Mon det er alle de tv udsendelser om nannys der redder verden for en familie, hvor alt er gået galt, som har tændt op under de ideer?

Hvor er det ærgeligt, at vi skal blive sådan i tvivl om, at det vores instinkt fortæller os om vores børn. Og hvor er det bare fantastisk rart, at du i dit virke hjælper, støtter og betrygger os, som har brug for at blive bekræftet og rådgivet i en retning, som vi kan være med på uden at hjertet bløder.

Tak for det!

Kærlig hilsen
Mor.


Annonce