Annonce

Annonce

Tænder og tandbørstning


21. marts 2012

En ny undersøgelse lavet af Dansk Sundhedsinstitut (DS​I) viser at danskernes tandhygiejne ikke er god nok.I alt har 4402 danskere deltaget i undersøgelsen og selvom vi børster tænder hver dag og 81 % af de adspurgte svarer at de børster tænder flere gange dagligt, ja så kan tandhygiejnen blive bedre.


Og det stiller naturligvis også krav til os som forældre og krav om at sikre god tandhygieje for vores børn. Og derfor kommer der her en artikel med fokus på børn og tandbørstning.


Hvornår begynder man at børste børns tænder?


Lige så snart de første mælketænder bryder frem, så skal de børstes. 


Hvilken tandbørste skal jeg bruge?


Brug en lille blød børste beregnet til børn og som passer til barnets alder. Det er vigtigt at børsten ikke er for stor og at børstehårene sidder tæt, så de passer til barnets tænder og mund. Vælg en tandbørste med bløde børstehår.


Skal jeg bruge tandpasta?


Ja, det anbefales at bruge tandpasta.


- Brug kun en mængde svarende til barnets lillefingernegl.


- Prøv at sikre dig at dit barn ikke synker tandpastaen.


- Du kan godt bruge samme tandpasta som du bruger til dig selv, hvis du vælger en "standard tandpasta", det vil sige ikke en tandpasta som giver ekstra whitening eller andet.


- Vælg en tandpasta med et flourindhold mellem 1000-1500 ppm. Flour nedsætter aktivt risikoen for huller.


Hvor tit skal tænderne børstes?


Dit barn bør få børstet tænder to gange dagligt - morgen og aften. 


Hvornår kan barnet selv børste tænder?


Fra 0-6 år bør du altid børste tænder på dit barn. Når dit barn bliver 6 år, kan du lade barnet forsøge at børste selv og instruere barnet i, hvordan tænderne børstes korrekt, men du bør altid selv børste efter. Først i 10-12 års alderen kan tandbørstning overlades til barnet alene.


Hvordan gør jeg tandbørstning sjov?


Da tænder skal børste dagligt i gennem flere år, så er det vigtigt at I fra starten får gjort tandbørstning som noget helt naturligt og noget barnet synes er okay. Det er vigtigt at det er en rar og hyggelig vane. 


Det kan gøre barnet tryg, hvis det starter med at sidde på dit skød eller sidder på bordet med ryggen mod dig, det kan også gøre det lettere for dig at få overblik over barnets tænder og få børstet godt.


Det kan være en god idé at synge en sang, så barnet kan følge med i tandbørstningen - når sangen slutter er I færdige.


Giv barnet en tandbørste i hånden som det selv kan bide i og gumle lidt på, før I går igang og lad barnet beholde sin børste i hånden, når du børster barnets tænder med en anden børste.


Sæt evt. barnet foran et stort spejl, så barnet kan følge med i hvad der foregår.


Hvordan børstes tænderne bedst?


Prøv at børste tænder på samme måde hver gang. Det sikrer at du selv ved hvor langt du er nået og har fået børstet alle tænder, men det giver også dit barn genkendelighed og ...


Annonce

... dermed tryghed. 


- Start med at børste alle tyggeflader i over- og undermund.


- Børst derefter ydersiden af tænderne i overmunden.


- Børst indersiden af tænderne i overmunden.


- Børst ydersiden af undermunden.


- Børst indersiden af undermunden.


Hvornår skal tandbørsten skiftes?


Det er forskelligt hvor hurtigt tandbørster slides, men "stritter" hårene på tandbørsten bør den skiftes. Hos børn der bider i tandbørsten kan det være nødvendigt at skifte lidt hyppigere end du måske vil gøre til dig selv, fordi barnet kan tygge tandbørsten skæv.


Kan jeg bruge en elektrisk tandbørste til mit barn?


Ja, du kan godt bruge en elektrisk tandbørste til børn. Nogle børn oplever det sjovere at få børstet tænder med en elektrisk børste, fordi det "kilder" i munden, andre børn bryder sig ikke om det. I må her forsøge jer frem. 


Det er vigtigt at det er en børste specielt til børn, hvor børstehovedet er lille. På nogle elektriske tandbørster vil stå at de f.eks. ikke anbefales til børn under 3 år, så læs på den enkelte model. Der findes modeller til børn, som spiller en lille melodi, så barnet ved at der skal børstes så længe tandbørsten spiller. 


Når der børstes med elektrisk tandbørste børstes en tand af gangen og hver tands bue følges med børsten. Det er en lidt anden teknik end når I børster med almindelig tandbørste. 


Hvad hvis vi ikke er i nærheden af en tandbørste?


En tandbørste og tandbørstning kan ikke erstattes, men hvis dit barn har spist f.eks. rosiner eller tørret frugt, der let klistrer til tænderne, så kan du give barnet en gulerod eller lidt æble at gumle på efterfølgende, fordi det kan være med til at rense lidt af "det klæbrige" væk.


Er det ikke lige meget med børstning af mælketænderne?


Nogle gange får jeg spørgsmålet om ikke tandbørstning betyder mindre, når der er tale om mælketænder der alligevel skiftes ud - og nej, det er bestemt ikke lige meget!


Sunde mælketænder danner grobund for sunde voksentænder. 


- En god vane med tandbørstning er vigtig fra starten, er barnet vant til at få børstet tænder, vil det naturligt også passe på sine blivende tænder.


- Mælketænderne holder pladsen for de blivende tænder, så de kan vokse rigtigt og sidde hvor de skal. Hvis barnet er nødt til at få fjernet flere mælketænder, fordi der er huller i dem, så risikerer I at de næste tænder vil sidde forkert og skal rettes ind med bøjle. 


- Huller i mælketænder kan blive så store, at der opstår rodbetændelse og det kan give en risiko for at den blivende tand tager skade. 


- De fleste børn har nogle af deres mælketænder til de er 12 år gamle.


- Det gør ondt at have huller i tænderne og det er ubehageligt at skulle til tandlægen og have lavet huller eller få tænderne trukket ud. Det er vigtigt at børn fra de er ganske små får et godt forhold til det at gå til tandlæge.


 


Annoncer

Sponsorerede artikler

Gogsig barfodssko – sko til aktive børn

Hvorfor er gogsig barfodssko til børn en god ide?

Det bedste for barnet er egentlig at gå med bare fødder. Men med vores klima, er det ikke altid hensigtsmæssigt. Størstedelen af alle børn kommer til verden med sunde, velfungerende fødder. Fødder der er skabt til at blive brugt.

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk hjemmeside. Hvem er det egentlig udover dig som besvarer alle disse spørgsmål på denne side. For du kan da umuligt besvare dem alle ...

Tak for fantastiske guldkorn.

Mor til Mathias knap 8 måneder


Annonce