Annonce

Annonce

Behov for søvn om dagen


14. marts 2012

Siden min bog "Sådan får du dit barn til at sove!​" udkom første gang i 2010 har tusindvis af forældre og børn fået hjælp til at sove bedre og på en tryg måde. Mange forældre har i de sidste to år skrevet og bedt mig om at uddybe med visse emner, hvis bogen på et tidspunkt skulle trykkes i ny udgave og det er rigtig dejligt og en stor glæde for mig at kunne sige - nu kommer den nye udgave: "Helens bog om børn og søvn - sådan får du dit barn til at sove". 


Noget af det I familier har bedt mig uddybe er behov for søvn om dagen: "Hvorfor skal børn sove om dagen?", "Hvor meget skal de egentlig sove? - hvor mange lure og hvor lang skal en lur være?", "Hvornår kan barnet nøjes med 2, 1 eller ingen lur?" Og "Hvad gør man, hvis barnet ikke vil sove i løbet af dagen?".


I Helens bog om børn og søvn, finder du svar på alle disse spørgsmål og flere til - og her kommer et lille udpluk af, hvad søvn om dagen er godt for.


Dagslure er en biologisk nødvendighed


Små børn har brug for meget søvn. De tåler ikke at være vågne i særlig lang tid, før de skal sove igen. Spædbarnet har brug for mange små lure dagen igennem, barnet der kravler, har ofte brug for 2 lure dagligt. Tumlingerne vil ofte trives med en lur dagligt og vi skal hjælpe vores børn med at sove i dagtimerne, også selvom de måske hellere vil lege og opleve …


Dagslure reducerer gråd, pylren, uoplagthed og anfald af fortvivlelse.


Når barnet sover sine lure i løbet af dagen, afbrydes dagens aktiviteter, kroppen får ro og kroppen restituerer sig. Alle oplevelser bearbejdes og en lur kan gøre et pylret og grædende barn til et smilende og glad barn. Børn der ikke får søvn nok, vil ofte have sværere ved at kontrollere deres følelser, der skal ikke så meget til ”før filmen knækker” og barnet bliver tydeligt ked af det, overskuddet til at opleve og lære er der ikke. Et barn der vågner af en god lur er ofte et gladere barn med mere overskud og det er dejligt for både barn og forældre.


Dagslure hjælper barnet til at lære – når det er vågen


Et barn vil, uanset alder, have lettere vil at lære og modtage stimuli, hvis det har sovet godt. Når barnet vågner frisk og udhvilet vil det naturligt være parat til en vågen og aktiv periode og dermed parat til at få nye indtryk og til at bruge sig selv både motorisk og mentalt.


Dagslure hjælper barnet til at lære – imens det sover


At få søvn nok er vigtigt for barnets hjernemæssige udvikling og når barnet sover sine lure i løbet af dagen, så lagres barnets oplevelser og stimuli i hjernen og de bliver til en erfaring for barnet. Dit barn ”bliver klogere af at sove”, fordi de pauser som lurerne giver barnet i løbet af dagen gør at ny information gemmes og ”sætter sig fast”.


Dagslure hjælper barnet med at vokse


Væksthormon frigives, når barnet sover og et barn der sover godt, vil naturligt via søvnen få væksthormon. Et barn der sover godt, vil naturligt også ofte spise godt, udvikle sig godt, og altså også vokse godt. Da det lille barn vokser meget har det naturligt også brug for at sove meget.


Dagslure styrker ...


Annonce

... barnets immunsystem


Søvn har afgørende betydning for kroppens genopbygning og mangel på søvn vil ud over at påvirke hukommelse og indlæring også påvirke kroppens immunforsvar. Hvis barnet sover dårligt, vil kroppen have sværere ved at bekæmpe infektioner.


Dagslure vil påvirke aften- og natterutiner


Hvis dit barn ikke sover godt om dagen eller har alt for varierede søvnmønstre og lure i dagtimerne, vil det naturligt kunne blive overtræt og dermed svær at putte om aftenen. Et barn der mangler dagssøvn vil ofte virke overaktiv om aftenen, det vil modsætte sig putning og vil have meget svært ved at slappe af og overgive sig til søvnen.


Dagslure kan reparere på nattesøvnen …  men ikke omvendt


Et barn der har sovet dårligt om natten, kan genvinde noget af sit behov for søvn ved at få sine lure i løbet af dagen. Søvn er generelt vigtigt for dit barns udvikling og hvis dit barn har haft en rigtig dårlig nat, med mange opvågninger, så kan en eller flere lure om dagen ”reparere” og hjælpe dit barn. Dog er det også sådan, at hvis dit barn sover godt om natten, så er dagssøvnen stadig vigtig og ligeså god for dit barn. Ekstra nattesøvn giver ikke samme resultat som en god nats søvn + dagslure.


Det er altså vigtigt at huske på, at kvaliteten af lure kan gøre det op for mistet nattesøvn, men ekstra nattesøvn kan ikke gøre det op for mistet dagssøvn. Du kan altså "reparere" med en middagssøvn, hvis dit barn har sovet dårligt om naatten, men du kan ikke på samme måde springe dagssøvn over og "reparere" om natten.


Hvor lange lure har mit barn behov for?


Dit barns humør og overskud til at kommunikere, møde verden og udvikles er den bedste indikator for, om dit barn sover nok. En god tommelfingerregel er dog at dit barn bør sove mindst én lur dagligt af 1½ - 2 timers varighed, meget gerne mere. Nogle børn sover flere lange lure, andre børn sover mange små lure dagen igennem, men generelt er det godt, hvis mindst én af barnets dagslure varer minimum 1½ -2 timer.


Når dit barn sover mindst 1½ time, så vil dit barn sove den tid, det normalt tager at komme igennem en til to søvncykli - afhængigt af barnets alder. Det vil sige at barnet kommer igennem de forskellige stadier, som søvnen indeholder – fra stadie 1 til 4 og REM-søvn. Det er vigtigt at barn kommer igennem de forskellige søvnstadier, fordi de alle giver barnet noget forskelligt.


Søvnstadie 1 og 2: Barnet øger sine motoriske færdigheder og humøret bliver bedre af at få denne søvn.


Søvnstadie 3 og 4: Barnet styrker sin hukommelse og immunsystem. Væksthormon udskilles, knogler og muskler styrkes og opbygges, appetitten reguleres, enerig genopbygges.


REM-søvnen, det femte søvnstadie, hvor barnet drømmer: Barnet bearbejder alle dagens oplevelser og de lagres i barnets hjerne. Man kan sige at korttidshukommelse bliver til langtidshukommelse og deraf udtrykket ”du bliver klogere af at sove”. Forbindelserne mellem hjernens forskellige dele dannes, barnet bearbejder følelser, barnets kreativitet øges, idéer skabes, energi bygges op.


Læs meget mere i min bog "Helens bog om børn og søvn - sådan får du dit barn til at sove", der udkommer den 15. marts 2012. 


Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!

Mor til Jens på 13 måneder


Annonce