Annonce

Annonce

Trygge børn sover godt


22. februar 2012

I sidste uge blussede debatten om børn og puttemetoder​ op i de danske medier. I den forbindelse optrådte jeg i flere aviser, i radioen samt på TV i Aftenshowet, Go' Aften Danmark, Go' Morgen Danmark og TV2 Nyhederne. Her forsøgte jeg at forklare, hvorfor trygge børn sover bedst og hvorfor børn ikke skal græde sig i søvn. Men da tiden altid er knap i sådanne sammenhænge, kan jeg godt forstå, hvis du stadig er lidt usikker eller måske bare forvirret. Derfor vil jeg i denne lille artikel kort redegøre for min holding til børn og putning.

Baggrunden for debatten var en undersøgelse fra 24timer, som viste at næsten halvdelen af alle danske forældre lader deres børn græde sig i søvn. Det tal overrasker mig meget, da de forældre jeg møder via min brevkasse og til mine foredrag alle er omsorgsfulde, kærlige og opmærksomme forældre. Hvis du følger med her på siden ved du sikkert at mit udgangspunkt er at trygge børn sover godt. Jeg mener ikke, at man kan bruge én bestemt puttemetode til alle børn uanset alder eller søvnproblem og jeg er bestemt heller ikke tilhænger af, at børn skal græde sig i søvn.

I min bog om børn og søvn - sådan får du dit barn til at sove - kan du læse alle mine råd til, hvad du skal gøre i forskellige situationer, hvis du vil hjælpe dit barn til en god og tryg søvn. Mine generelle holdninger til børn og putning er:

Trygge børn sover godt

Som udgangspunkt skal børn puttes og falde til ro på en tryg og dejlig måde. Børn skal uanset hvad alder de har, forbinde det at sove med noget dejligt og det at blive puttet skal være en stund som barnet ser frem til. Hvis barnet falder i søvn trygt og roligt, vil det naturligt sove bedre. 

Hvordan gør jeg mit barn tryg?

Brug tid på dit barn. Lad dit barn mærke at du er der, lyt til dit barn og anerkend barnet og de signaler barnet viser. Børn skal vokse op med tillid til at vi voksne er der for dem og støtter dem og hjælper dem, når de har brug for det – uanset deres alder og uanset, hvad tid på døgnet der er tale om. Mor og far hjælper altid.

Må børn slet ikke græde?

Jo, børn må godt græde. Gråd er et kommunikationsmiddel for barnet, det er en måde barnet fortæller os at noget ikke er helt som det skal være. Man kan sige at gråden er et symptom på at et eller andet behov skal dækkes. Derfor skal man vurdere, hvordan barnet græder, når det puttes og når det sover. 

Hvis barnet er overtræt, græder lidt fordi det har svært ved at overgive sig til søvnen og har svært ved at slippe dagens oplevelser, så må barnet gerne græde lidt før det falder i søvn. Man kan sige at gråden her hjælper barnet med at slippe den sidste energi, der gør at barnet efter et par minutter kan slappe af og sove. I et sådan tilfælde vil mange børn have glæde af at man står hos det, hjælper det med fysisk ro ved at holde hænderne på barnet imens det ligger i sin seng, putter det med dynen, giver det tryghed og ro. 

Et lille barn der græder imens det sover, vil man ofte heller ikke skulle tage op. Barnet græder i søvne og skal have lov til at komme videre i søvnen. Hvis man tager barnet op, hver gang det klynker så kan man risikere at forstyrre barnets søvn unødigt. Modsat, så skal et barn der græder ulykkeligt om natten naturligt trøstes og beroliges. Et barn der vågner af en ond drøm skal mærke at mor og far er der, passer på det og barnet skal hjælpes til at komme videre i søvnen med nærhed og tryghed.

Et barn der græder ulykkeligt. Et barn der står med armene løftet over hovedet signalerer ”tag mig op, gå ikke fra mig” og det er et signal man aldrig skal overhøre. Et sådan barn skal altid tages op, beroliges, trøstes og når der atter er faldet ro på barnet, kan man ...


Annonce

... lægge det ned og hjælpe det til at sove videre i søvnen.


Vil du anbefale ”godnat og sov godt”?

Nej. Bogen er positivistisk i sit menneskesyn og ser ikke barnet som et lille medmenneske, der skal behandles med omsorg, varme, nærhed og anerkendelse. I bogen anbefales forældre at de ikke rører ved deres barn, ikke kærtegner det, ikke synger for det, ikke vugger det, ikke giver det mælk … mv. Det er for mig ikke omsorg og vi har alle brug for små beroligende ritualer for at sove og for at føle os trygge, når vi går i seng.

Vil du anbefale ”kontrolleret-gråd-metode”?

Nej. Det er for mig helt bagvendt at se putning som noget der handler om at kontrollere barnets gråd. Det der gør det muligt på sigt at kunne kontrollere gråd er et samarbejde mellem barnets forskellige dele af hjernen. Og kun ved at blive trøstet, holdt om, kærtegnet, båret osv. stimuleres barnets hjerne, så barnet på sigt bliver i stand til at kunne kontrollere sin gråd, hvis det er nødvendigt. 

Er det okay at gå til og fra sit barn, når det skal sove?

Både ja og nej. Hvis der er tale om et ulykkeligt barn, så skal man aldrig gå. Et barn der klynger sig til sine forældre er inde i en periode, hvor barnet har brug for at man er der og i en sådan situation skal man være der. Et barn der viser hopla og lyst til leg, når det skal sove, kan man dog godt kortvarigt gå fra – dette for at signalere at det ikke er legetid, men sovetid nu. 

Jeg kalder denne metode for se-til-metoden og den går ikke ud på at kontrollere barnets gråd, men handler om at lære barnet at du stadig er der, selvom barnet ikke kan se dig. Den er god at bruge til børn mellem 8-16 måneder som naturligt ikke har bevidsthed om, at vi kan være der, når de ikke kan se os. 

Begynder barnet at græde, så bliver man hos barnet, så barnet ikke skal være utryg og bange for at være alene.

Vælger man at gå, så går man altid kun i max 3 minutter og tiden skal ikke forlænges. 

Man går også altid tilbage til barnet, selvom barnet ikke græder, netop fordi det handler om at vise barnet at man stadig er der – og stille og roligt lære barnet at det ikke behøver græde, for at få en reaktion, du kan være helt tryg, for jeg er her og passer på dig.

Hvad gør jeg hvis putningen varer i timer?

Sørg for at puttetidspunktet er rigtigt. Ingen kan sove på kommando, hverken børn eller forældre og barnet er måske ikke træt nok til at sove, når du forsøger.

Derudover skal du sikre dig at barnet har en fast rytme dagen igennem. Det vil sige et fast stå op tid om morgenen uanset om det er hverdag eller weekend, barnet skal spise, være aktiv og sove på faste tidspunkter dagen igennem. Jo mere stabil dagsrytme dit barn har, jo mere vil du også kunne regne med et fast puttetidspunkt om aftenen og en putning der naturligt vil fungere, så barnet falder til ro, fordi det er parat til at sove.

Hvad sker der, hvis jeg lader mit barn græde?

Hvis børn får lov til at græde længerevarende, så fyldes deres krop med stresshormoner. Barnets hjerte slår hurtigt, vejrtrækningen går hurtigere, blodtrykket stiger, barnets sveder osv. Et barn der ikke hjælpes med at regulere denne stress, kan få svært ved senere hen at regulere stressede situationer. 

Træner barnet sine lunger ved at græde?

Nej. Det er en skrøne. Sandsynligvis opstået af at børn lige efter fødslen skal græde, for at fylde lungerne med luft i stedet for fostervand. Børn træner ikke lungerne, når de græder.

NB! Løsningen på at små børn græder er aldrig at lægge barnet i seng, slukke lyset, gå ud og lukke døren bag sig! 


Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en vidunderlig website - du gør virkelig et fantastisk stykke arbejde.

Karina, mor til dreng 5 måneder


Annonce