Annonce

Annonce

Når børn bruger sut


8. februar 2012

Mange børn bruger sut - sutten er deres følgesv​end og de elsker den. Andre børn vægrer sig mod at få en sut, den giver dem kvalme, den vil de ikke kendes ved. For nogle familier er sutten en redning og det der giver den nødvendige ro for både barn og forældre, og i andre familier er den slet ikke nødvendig. Det kan være godt at gøre sig nogle overvejelser før dit barn begynder at bruge sut og det er også godt at vide, hvad du skal gøre, når det er ved at være tid til at stoppe med sutten.


Hvorfor bruge sut?


Overvej altid hvorfor I vælger at give jeres barn en sut. Når dit barn græder, så kan det være fristende at give barnet en sut, men prøv i stedet at forstå, hvad det er dit barn fortæller dig med sin gråd. Når børn græder, så vil de sige noget, gråd er en måde at kommunikere et behov ud og det er vigtigt ikke bare at give barnet sutten og på den måde lukke munden på barnet.


Hvornår give barnet en sut?


Det anbefales at du ikke giver dit barn en sut, før amningen er veletableret. Det betyder at mælken skal være løbet til og have tilpasset sig dit barns behov. Når det lille barn skal igang med at die og amningen sættes igang, så styres dette blandt andet af barnets dien ved brystet. Jo hyppigere barnet dier, jo mere mælk produceres der.


Det at spise ved brystet er hårdt arbejde og kræver rigtig meget energi, hvis barnet holdes hen med en sut, f.eks. på puslebordet, fordi det græder lidt under skiftning og dermed sutter på sutten før amning, så er der en risiko for at barnet bliver for træt og ikke har kræfter nok til at die tilstrækkeligt ved brystet efterfølgende. Sutten bør derfor altid kun gives, når du er sikker på at dit barn har spist tilstrækkeligt ved brystet og fået sit behov for mælk dækket.


Et lille barn har et medfødt suttebehov. Imens barnet har ligge i livmoderen, har det suttet. Det har suttet på sin tunge og også på sine fingre og det at sutte virker naturligt beroligende på barnet og samtidig sætter det gang i tarmbevægelserne. Det er vigtigt for små børn at sutte. Som udgangspunkt skal barnets suttebehov dækkes ved bryst eller flaske og nogle børn behøver ikke andet for at få dækket deres behov. Men andre børn har stor glæde af at sutte og glæde af at få en sut.


Det kan være svært at vurdere om ens barn har et særligt stort suttebehov. Nogle børn vil naturligt søge brystet ofte, fordi det dufter af mælk og det sætter naturligt gang i lysten til at sutte, selvom barnet egentlig har fået sit behov for mælk dækket. Her kan det nogle gange hjælpe at give barnet en beroligende sut efter et mælkemåltid og det kan hjælpe barnet med at falde i søvn. Hvis du er i tvivl om hvorvidt dit barn søger brystet ofte, fordi det mangler mad, eller fordi det søger at få et suttebehov dækket, så drøft det altid med din sundhedsplejerske.


Vær opmærksom på at børn naturligt i perioder vil vise behov for at sutte ekstra meget - både på flaske og på bryst. Det handler ofte om at de har behov for at få sat deres mælkeindtag lidt ekstra op og det er  her vigtigt netop at skrue op for mælken og ikke fejlfortolke babys behov og risikere at barnet får for lidt mælk.


Undersøgelser viser at børn der tilbydes sut ofte spiser en gang mindre i døgnet end børn der ikke får sut - og det kan være problematisk hvis der er tale om et barn der f.eks. kun spiser 5 gange i døgnet og kun kanp og nap holder sin vægt. Er der derimod tale om et barn der dier 12 gange i døgnet, så kan det være dejligt for både mor og barn med en sut, der giver lidt ro.


Forskel på børn der ammes og børn der får flaske


Børn der ammes kan have lettere ved at få deres suttebehov stillet end børn der får flaske. Når barnet ammes, så spiser det ofte i længere tid, det er ikke unormalt at barnet kan ligge og die ved brystet i måske en halv time, hvor det ofte kun tager ca. 15 minutter at spise et måltid af en flaske. Der kan derfor være en større chance for at børn der ammes, får deres suttebehov stillet lidt mere, end børn der får flaske. 


Det betyder dog ikke at alle børn, uanset om de får bryst eller flaske, naturligt kan have glæde af at få en sut. Og du skal naturligvis sikre dig at dit barn er glad og mæt, før det tilbydes sutten.


Sutteregler for tumlinger


Det er en rigtig god idé at have små regler omkring brug af sutten - ikke bare til de mindste børn, der ikke skal holdes hen med sutten, når de reelt har brug for mad, men også i forhold til de større børn. Det skal være regler om, hvordan sutten bruges.


Sutten bør som udgangspunkt kun bruges, når barnet skal sove eller skal trøstes. Barnet skal  ikke have den i munden hele tiden. Et barn der altid har en sut i munden vil kunne få påvirket sin taleudvikling. Barnet skal bruge mange muskler i munden, kæben, tungen for at holde sutten i munden og det er uhensigtsmæssigt for barnets tale. 


Sørg for at sutten har en fast plads. Et fast sted hvor den ligger, når den er rengjort, så den er klar til barnet igen får brug for den. Så længe barnet er lille styrer I forældre hvornår jeres barn bruger sutten, men når jeres barn bliver ældre og begynder at gå rundt, så vil det selv kunne tage sutte i munden og så er det ekstra vigtigt, at der ikke ligger sutter over hele huset, som barnet frit kan forsyne sig med.


Hvis sutten er for meget i barnets mund, er der en risiko for at sutten også skader barnets tænder. Børn kan få det der kaldes suttebid. Er i tvivl om jeres barn har tendens til dette, så drøft det med tandlægen.


Afledning er en god idé


Er brug af sutten ved at tage overhånd og noget barnet brug for meget, så prøv at tænke i alternativer til sutten. Det kan være ene rigtig god idé at aflede barnets opmærksomhed og f.eks. hente bamsen i stedet for ...


Annonce

... sutten. Finde en substitut. Ro, trøst, omsorgs kan også stadig gives ved at tage barnet på skødet, vugge det, holde om det og lade det mærke at du er der. 


Har dit barn tydeligt brug for at have noget i munden, så tilbyd barnet lidt frugt eller lignende, som du ved barnet normalt gerne vil spise og synes om og giv så nærhed, lidt historielæsning eller lignende i stedet. Så barnet naturligt trøstes, behovet for trøst anerkendes, men uden per automatik at give barnet en sut. 


Hvilken sut skal jeg vælge?


 Du kan få sutter i mange former og størrelser, sutter der er runde, flade, brede, smalle, korte, lange .. osv. Og du skal vælge den sut, som du umiddelbart fornemmer at dit barn vil være gladest for. Det kan være nødvendigt at prøve lidt forskellige for at finde ud af, hvad model der passer bedst til dit barn. 


Generelt er der dog lidt råd:


- Udadvendt skjold. Det kan være at foretrække at skjoldet vender udad og væk fra barnets ansigt. Børn savler meget og hvis skjoldet sidder fast omkring barnets mund, så er er risiko for at barnet får udslæt og evt. svamp omkring munden. Vender skjoldet indad skal du sikre dig at det ikke skærer barnet ind i huden


- Lang suttedel. Selve suttedelen skal være så lang som muligt, for at stimulere barnets sutterefleks der sidder bagerst i munden. 


- Ring. Der bør være en ring i sutten. Både fordi det giver en sikkerhed, du kan trække sutten ud af barnets mund og samtidig kan du også trække en stofble igennem sutten og på den måde lave en sutteklud. Det kan give ekstra substitut for mor og evt. mors bryst. 


- Naturgummi eller silikone. Der kan ved kontakt mellem spyt og gummi eller silikone dannes nitrosaminer, et stof der er mistænkt for at kunne være kræftfremkaldende. Der er dog grænseværdier for, hvad der må være af nitrosaminer i sutter, for at de må sælges i EU.


Du har i dag også mulighed for at købe sutter der er lavet af 100% naturgummi og altså helt uden nitrosaminer.


Til børn med tænder, vil man ofte anbefale sutter i naturgummi, da sutter i silikone lettere bides over eller ridses. 


Slidtage og rengøring


Sutter børn altid udskiftes ved de første tegn på slid. Udskift sutter af naturgummi hver 4.- 6. uge, da gummiet kan mørne og udvide sig ved længere tids brug. Vær opmærksom på at sutter i naturgummi godt kan blive mørkere i farven efter kort tid uden at de behøver være dårlige.


Følg altid brugsanvisningen på pakken. Det vil fremgå af pakken om sutten skal koges før den bruges første gang og ofte også hvis den skal rengøres på en bestemt måde. 


Du bør have flere sutter i cirkulation, så der altid er én ren sut til barnet. Sutten skylles grundigt under rindende vand før og efter brug, og vand der er trængt ind i sutten, trykkes ud. Det kan være en rigtig god idé som en fast rutine at rense sutterne en gang i døgnet og have de ren sutter liggende klar. 


Det er aldrig hensigtsmæssigt at rense sutten i egen mund, før man giver den til barnet, da dette medfører risiko for svamp i barnets mund. 


Slut med sut


For nogle går det med sutten  helt af sig selv, de slipper den mere eller mindre, fra den ene dag til den anden. Og for andre er det så kær en ven, at det er meget svært at tage afsked og hvor det er nødvendigt at trappe brugen af sutten stille og roligt ned.


De fleste børn vil i 3 års alderen begynde at skulle undvære deres sut. Det er i denne alder at børn ofte også træner renlighed og mange børn oplever også at få mindre søskende, ligesom mange børn jo starter i børnehave, når de er omkring 3 år gamle.


Det er altid en god idé at sutten fjernes på et tidspunkt, hvor der ikke sker en masse andre omvæltninger i barnets liv. Sutten er netop det, der for mange børn er det trygge og det der hjælper dem igennem de andre udfordringer de har. 


Det er vigtigt at brugen af sutten skæres ned, så den kun bruges, når barnet skal sove. Når barnet bliver ked af det, så vis at I forstår hvad det er barnet vil, at I forstår frustrationen og følelserne jeres barn har og kan rumme det der er svært. Brug alternativer, tilbyd andre ting end sutten.


Nogle bruger suttetræer - de findes rundt omkring i parker, ved kirkegårde, i bycentre, hos tandlægerne. Det er et træ som bliver fyldt med sutter af alle børn i byen. Andre bruger julemanden og sender sutterne til Grønland, hvor nissebørnene kan have glæde af dem. Atter andre har en onkel, en morfar eller en i familien, som samler sutterne sammen og gemmer dem et særligt sted. Der er også nogle legetøjsforretninger som tager imod aflagte sutter, hvis man så køber en lille gave til barnet i butikken - som erstatning for sutten ... For nogle børn fungerer det rigtig godt at lave en sådan byttehandel eller at vide, at sutten nu er hos andre. 


For andre børn dur det ikke. De vil ikke forære deres sutter til nogen eller synes generelt at det ikke er rart at involvere andre i at sutten nu skal væk og de kan have glæde af at man kort og godt siger det som det er: "sutterne er belvet gamle og de skal smides ud, de dur ikke mere!" og så er det sådan det er. Det er ligesom andre ting der går i stykker og som må smides ud. Og nogle børn har det rigtig godt med at være med i denne proces, de vil gerne selv være med til at smide deres sutter ud. 


Ofte går det fint om dagen, men når man så nærmer sig sengetid, så savner de naturligt alligevel deres sut. Her er det så vigtigt at holde fast i at "sutterne er smidt ud, det er slut med sut". Det er sådan det er nu og barnet har selv været med i denne proces. Det er stadig hyggeligt og dejligt at komme i seng, der puttes med bamse, I er der stadigvæk, læser godnathistorie osv. Det hele er som det plejer, der er bare ikke nogen sut. 


Det er en god idé også at læse bøger om at skulle af med sin sut. Det kan hjælpe at læse om andre.


Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv din baby den bedste start på skemad

Med de økologiske grødblandinger fra Woodland Wonders kan du give din baby en god og tryg start på skemad. De er fri for mælk og tilsætningsstoffer som farvestoffer, emulgatorer og konserveringsmidler. Samtidig er de minimalt forarbejdede, hvilket giver babymad med masser af naturlig smag og ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

det er vist på tide at jeg skriver og siger tusind, tusind tak for alle dine råd og vejledninger! Det er jo super dejligt at have en som dig at henvende sig til med alle de spørgsmål der kommer op i forbindelse med at være forældre. Det har været en fantastisk stor hjælp at læse dine svar, ikke kun til mig, men også til andre forældre.

Jeg ved simpelthen ikke hvad jeg skulle have gjort uden din brevkasse – bare muligheden for at kunne stille de 'dumme' spørgsmål, er utrolig beroligende, for ikke at nævne at se at der er andre der ude som pusler med de samme problemer som jeg gør.

Så tusind tak for din hjælp!

Bedste hilsner
Mor til pige på 5 måneder


Annonce