Annonce

Annonce

RS-virus - den hyppigste årsag til bronkitis hos børn under 3 år


18. januar 2012

Måske har du hørt om Respiratorisk Syncytial vir​us, også kaldet RS virus. Egentlig er det ”bare” en voldsom forkølelsesvirus, men alligevel adskiller den sig fra de andre vira, vi ofte smittes med – og det er netop årstiden for RS virus lige nu. Derfor er det en god idé at vide, hvad du skal observere og hvordan du skal handle. 


RS-virus viser sig typisk i vintermånederne og i det tidlige forår og den er meget smitsom. Den rammer hyppigst børn under 3 år, men især børn under 6 måneder bliver meget påvirket, hvis de smittes og de vil ofte blive indlagt. RS-virus er den hyppigste årsag til akut bronkitis hos små børn og den kan også udvikle sig til lungebetændelse. 


Starter som en almindelig forkølelse


Når man får RS-virus, så starter det som en almindelig forkølelse med feber, hoste og nys. Men RS-virus sætter sig i luftvejene – det vil sige i luftrør, lunger og bronkier og der dannes her et sejt sekret, som irriterer luftvejene.


Når luftvejene er irriterede, så hæver slimhinderne op og det betyder at de mindste børn bliver ramt hårdt. Hos et lille barn er luftrøret meget lille i diameter og bronkierne er små og når slimhinden hæver og der dannes sejt sekret, så bliver det svært for barnet at trække vejret, fordi det simpelthen lukker til. Hos større børn og voksne vil hævelsen og sekretet ikke påvirke på samme måde og det vil være lettere at trække vejret og hoste sekret løs og op.


Barnet vil ofte få feber – ofte mellem 38.3-39.4, barnet begynder at hoste og i løbet af et par dage efter at hosten er startet, begynder luftvejene at blive påvirket og vejrtrækningen besværet.


Hold øje med dit barns vejrtrækning


Hvis dit barn er forkølet, men ellers er frisk, glad, spiser, leger og i det hele taget virker til at have det godt, så tag det roligt. Men hvis dit barn er forkølet, bliver bleg, hiver efter vejret, ikke vil spise – så skal du kontakte jeres læge. 


Vejrtrækningen vil ofte være hurtig og dit barn vil få det man kalder ”indtrækninger”. Læg dit barn på puslepuden, løft op i tøjet, så du kan se dit barns mave. Hvis dit barn trækker vejret hurtigt og så maven trækkes ind under ribbenene, så har dit barn ”indtrækninger”. Det betyder at barnet bruger for mange kræfter på at trække vejret og at vejrtrækningen er besværet. Og barnet skal ses af en læge med det samme.


Barnet kan også have hvæsende vejrtrækning. Det lyder som astmatisk bronkitis og du kan tydeligt høre at der står noget i lungerne og irriterer. Hvis barnet vejrtrækning er hvæsende og hvis barnet er bleg og har blåfavning omkring munden og under neglene, ...


Annonce

... så er sygdommen alvorlig.


Hvis barnet ikke har kræfter til at trække vejret og hoste slimen op og tydeligt er udmattet, så bliver barnet indlagt. Børn under 6 måneder vil blive behandlet med C-PAP som er en lille luftpumpe, der skaber et overtryk af luft. Det betyder at luftvejene udvides, så barnet kan få vejret og vejrtrækningen atter blive regelmæssig. Børn kan også blive behandlet med astmamedicin og man vil ofte også suge barnet, for at fjerne det sekret, som står og lukker luftvejene.


Forebyg RS-virus


Selvom RS-virus er værst for børn under 6 måneder, så kan det være svært for børn under 1 år at komme igennem. Har du et barn under 1 år, så vil jeg anbefale at du er meget opmærksom, hvis I er sammen med større børn og voksne, der tydeligt er forkølede, hoster og nyser. Hold dit barn på afstand af den forkølede person. 


Har I større søskende, som er forkølede, så er det naturligvis synd, hvis børnene ikke må eller ikke kan være sammen. Sørg i stedet for at vaske hænder grundigt på den ældste, brug evt. desinficerende håndgel og vær særligt opmærksom, når de ældste nyser eller tørrer sin næse med hænderne. RS-virus smitter nemlig via det sekret, som barnet nyser ud. 


Brug også engangslommetørklæder – pus næse og smid ud, vær opmærksom på legetøj, putteklud og lignende, der kan indeholder virus og derfor have brug for en ekstra vask. RS-virus kan overleve mindst ½ time på hænder, legetøj og andet og derved smitte fra person til person – eller fra person til ting til person.


Forholdsregler ved smitte


Hvis dit barn er smittet med RS-virus, så vil dit barn, selvom barnet virker frisk, godt kunne udskille RS-virus i 3-4 uger efter barnet er smittet. Og måske har du oplevet at børneafdelinger lukker afdelingen for besøg af søskende netop i vinterperioden. Det er for at skåne de syge børn mod smitte af RS-virus. 


Der er især to grupper af børn, som dit barn ikke bør være i kontakt med i denne periode, hvis I kan undgå det:  • Spædbørn under 6 måneder

  • Børn med hjerte- eller lungesygdom


Dit barn må dog gerne komme i dagpleje eller i vuggestue, når dit barn er frisk igen.


Varighed og statistik  • De fleste børn er syge af RS-virus i 1-3 uger, men de fleste har det tydeligt bedre efter 1-2 uger.

  • Der findes to typer af RS-virus – en type A og en type B. Type A er mildere end type B

  • 70 % af børnene får RS-virus i deres første leveår

  • 50 % får RS-virus igen i deres andet leveår

  • 100% har haft infektionen inden for de første tre leveår. 


Annoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for din uddybning – det var rart med et par konkrete forslag, og I aftes lykkedes det faktisk at sidde uden skrigeri… :)

Jeg tror at små skridt er den helt rigtige løsning, som du foreslog…

Dine svar hjælper altid UTROLIGT meget!

Tak, fra os i Tyskland


Annonce