Annonce

Annonce

Julemad og børn - hvad må de få og hvad må de ikke få?


20. december 2011

Juletid er til overflod madtid. Vi går rigtig meget op i​ at servere den rigtige julemad og vi nyder at familien samles og vi spiser sammen. Men hvad så, hvordan er det nu med julemad? Flere familier har spurgt mig om julemad og børn. Må børnene bare spise løs af det hele eller hvordan er det lige med ris a la mande, kanel og rødkål?

Jeg har her samlet en liste over de mest spiste ting i julen og fortæller dig om det er go eller no go for dit barn.

Andesteg, kalkun eller skal der gås på bordet?

Børn må gerne spise alle former for fjerkræ. Fjerkræ fordøjes forholdsvis let af barnets mave og tarm og det har ofte en mild smag, som de fleste børn godt kan lide.Ofte laves andestegen ,eller hvad I nu skal have, i ovnen og det betyder at selv de mindste børn, der fra 6 måneders alderen kan begynde med lidt kød i grøntsagsmosen også kan være med. Tag lidt af det lyseste kød fra, hak det fint og kom et par små skefulde i barnets mos.

Flæskesteg, flæskesvær og medisterpølse

Børn må gerne spise både flæskesteg og medisterpølse og ofte følger der en god brun sovs med, når dette laves og det er en hofret for børn sammen med kartofler. Er sovsen lavet med sødmælk eller fløde, kan barnet allerede fra 6 måneders alderen få lidt brun sovs på sine kartofler.

Flæskesteg laves tilmed i ovnen og det er let at skære ud eller findele alt efter barnets alder.

Medisterpølse kan børn også få, men steg den ikke så den bliver for sort. Stegeskorpe kan indeholde skadelige stoffer. Kog derfor evt. medisterpølsen først og steg den så efterfølgende let på panden.

Og så er der jo flæskesværene – og ja, det er rigtig lækkert at sidde med et stykke sprødt svær i hånden og gumle løs, det elsker både børn og voksne. Og børn må godt. Men, du skal være opmærksom på at der ofte er en del salt på flæskesvær og saltmængden til børn skal jo som udgangspunkt begrænses, - og så er det naturligvis vigtigt at de mindste børn er under opsyn, når de tilbydes mad i hænderne. For der kan let knække et stykke af, som kan sætte sig fast i halsen og det kan være farligt.

Rødkål, brunede kartofler og tyttebærgele

Ja, børn må få det hele. Rødkål er en rigtig god kilde til blandt andet C-vitamin, som er vigtigt for os her i vintermåneden som jo er forkølelsessæson.

Brunede kartofler laves normalt med sukker og smør og børn kan normalt godt lide det søde – og juleaften hører det sig næsten til. Og så er der tyttebær geléen, de bagte æbler og hvad dertil hører. Og ja, det er også helt okay. Den røde farve tiltaler ofte børn og den lidt syrlige smag vil for mange børn også være en ny og spændende smag at møde. Tyttebær er især rige på C, A og B-vitaminer.

Risengrød og Ris a la mande

Risengrød laves med grødris og mælk, masser af mælk. Og børn må gerne få risengrød, ...


Annonce

... især lavet på sødmælk til de mindste børn. Når risengrøden skal bruges til ris a la mande, så tilsættes fløde og mandler. Især mandler skal du være opmærksom på. Dit barn må gerne få det, men de mindste børn vil have meget svært ved at tygge selv små stykker af mandler og man skal være særligt opmærksom på at mandlerne ikke sætter sig fast i halsen.

Nødder

Nødder skal man generelt være opmærksom på. Og det gælder alle typer af nødder. Hele nødder hører ikke sammen med små børn og er som udgangspunkt no go! Det gælder især peanuts, der på grund af deres kileform kan sætte sig fast mellem luft- og spiserør hos små børn. Og det er super farligt!

I mange hjem står nødder i skåle på bordene ved juletid og peanuts bruges som en lille snack til et glas vin eller en øl … Men det er farligt. Små børn bevæger sig hen over gulvet, de kravler under borde og de samler op og putter i munden, hvad de nu finder på deres vej – og ja, der kan sagtens ligge en tabt nød.

Nødder kan dog godt gives knust til større børn, der f.eks. får nødder i en mysli på et surmælksprodukt. Men hele nødder er no go op til 3 års alderen. Og pas derfor også særligt på den hele mandel i ris a la manden.

Kanel

På risengrøden hører også kanel blandet med sukker og hvor stærk du laver blandingen bestemmer du selv. Kanel kan give udslæt omkring munden på barnet. Det skyldes at kanel indeholder stoffet amylcinnamaldehyd. Det har en kraftig duft og hører til ”parfumestofferne”, der kan give små børn kontakteksem.

Rosiner

Næsten alle børn elsker rosiner. Rosiner er perfekte til at øve pincetgreb med, og de smager sødt og lækkert. Men børn må ikke få for mange rosiner, da rosiner kan have et højt indhold af svampegiften ochratoksin A. Det anbefales at børn under 3 år ikke får mere end max 50 gram rosiner om ugen. De kan få lidt rosiner en gang imellem, men ikke hver dag. Der er ingen forskel på om man giver barnet økologiske eller konventionelt dyrkede rosiner.

Tørret frugt og frugtpålæg

Tørret frugt og frugtpålæg har ofte et energi- og sukkerindhold, der er 5-6 gange højere end i frisk frugt og derfor kan tørret frugt ikke spises i samme mængder som frisk frugt. Der er naturligvis forskel på de forskellige produkter, men noget tørret frugt er så sødt, at det kan sammenlignes med at give sit barn vingummi.

Der er ikke i Danmark lovkrav om at hvis der er tilsat sukker til den tørrede frugt, så skal det angives på pakken. Det betyder at du som forbruger faktisk ikke altid kan se om der er ekstra meget sukker i produktet.

Frisk frugt er det bedste valg og nyd at I lige nu kan få masser af appelsiner, clementiner og mandariner – og det må børn gerne spise.

Du kan læse meget mere om hvad du kan give dine børn i Helens bog om børn og mad.

Rigtig god appetit – og rigtig glædelig jul!


Annoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Så er jeg tilbage i klubben igen, for nu er barn nummer to kommet til, og med ham nye udfordringer, for ingen børn er jo ens ;-) Og jeg trænger til lidt professionel hjælp fra en sundhedsplejerske, der ikke er bange for at have en mening.

Hilsen mor til to drenge


Annonce