Annonce

Annonce

Når det lille barn græder


9. oktober 2003

Der er altid en grund til at det lille barn græder og gråd må​ aldrig overhøres. Men det kan være utrolig svært at finde ud af, hvorfor det lille barn græder. Efterhånden som man lærer sit barn at kende, vil man blive bedre og bedre til at vurdere hvad der er galt og finde ud af, at gråden har forskellige nuancer, alt efter hvilket behov der ønskes dækket.

Et barn har brug for at det bliver lyttet til og forstået. Det at reagere på barnets gråd, som jo næsten er barnets eneste utryksmiddel, lærer barnet noget værdifuldt: Jeg kan fortælle at jeg har et behov, mit behov bliver forstået, mit behov stilles, jeg får det godt igen.

Herunder kommer forslag til, hvofor det lille barn græder:

Når barnet er sulten eller tørstig

Det lille barn græder fordi det er sultent. Det kender endnu ikke fornemmelsen af at være mæt og sulten og kender ikke til tid. Et lille barn der vågner efter tre timers søvn vil ofte være sulten, hvor et barn der melder sig igen en time efter sidste amning godt kan være tørstig.

Modermælken består af flere forskellige dele, hvoraf den første del er mere vandholdig og derfor slukker tørsten godt. Et lille barn kan godt græde lidt, blive lagt til og sutte kortvarrigt, for at få den tynde mælk og få slukket tørsten.

Et barn der er sultent vil ofte græde højt og kan virke meget ulykkelig. Det at være sulten er en stærk følelse, også for et lille barn.

Når barnet har brug for at blive taget op

Fra livmoderen kender barnet til det at være omsluttet. Hver gang det har bevæget sig og sparket, er det stødt ind i noget. Barnet kender sin mors stemme, hendes vejrtrækning og når moderen er gået rundt, har barnet oplevet vuggende bevægelser. Barnet er derfor vandt til at være omsluttet, det giver tryghed.

Et lille barn græder når det føler sig forladt eller ensom. Det har brug for at blive taget op, holdt om, vugget og sunget for.

Et barn der savner nærhed græder ikke nødvendigvis særlig højt og vil ofte nemt lade sig trøste, når blot det tages op. Man kan ikke forkæle et spædbarn ved at tage det op.

Når barnet har brug for at få dækket sit suttebehov

Et barn kan græde fordi det har et suttebehov der skal dækkes. Man ved at mange børn allerede i livmoderen sutter på finger og at nogle børn fødes med et større suttebehov end andre.

Et barn sutter ikke kun for at få mad, men det at sutte kan virke beroligende og hjælpe barnet til at slappe af. Nogle børn har behov for at sutte efter et måltid og det at få en sut her, kan hjælpe dem til at falde i søvn.

Et barn der ignorerer din nærhed og din berøring og fortsat græder kan derfor godt have behov for at få stillet sin suttelyst.

Når barnet græder fordi det har brug for hjælp til at finde ro

Det lille barn får mange forskellige stimuli i løbet af en dag og det er begrænset, hvor meget kontakt det kan holde til.

Når du taler med dit ...


Annonce

... barn skal du være opmærksom på om barnet vender hovedet væk. Et lille barn kan klare øjenkontakt i få minutter og vil så fjerne blikket. Når du sidder med dit barn skal du lade det vende sig væk. Når det er klar til kontakt igen vil det selv søge dine øjne.

For et lille barn kan det være meget i løbet af en dag at blive båret evt. gå fra arm til arm, være i lift, autostol, på et tumletæppe osv. De mange sanser skal bearbejdes, barnet bliver træt og græder. Gråden vil i begyndelsen være som en klynken og barnet vil ofte gnide sig i øjne og næse eller gabe højt op. Barnet har brug for at du hjælper det til at få ro og du skal putte barnet.

Når barnet har brug for en ren ble og få skiftet tøj

Nogle børn reagere med gråd, så snart der er et mindste i bleen, hvor andre ikke reagerer særligt over dette. Nogle børn græder utrøsteligt, når de skal skiftes, fordi de ikke bryder sig om at få tøjet af, hvor andre børn nyder at få lov til at ligge nøgne og græder, når de skal have tøj på.

Forsøg alid at gøre skiftesituationen hyggelig og lad det ikke trække i langdrag, hvis barnet ikke bryder sig om det. Børn der græder, når de får tøjet af, kan dækkes til med et håndklæde undervejs og det kan også være en god idé at gøre rummet lidt ekstra varmt.

En del børn græder, når de skal have tøj hen over hovedet. Jeg hørte engang en forklaring om at det mindede dem om tiden, hvor de stod med hovedet nede i bækkenet,- om det passer ved jeg ikke. Men i hvertfald er det en god idé i en periode at vælge trøjer og bluser der ikke skal over hovedet eller hvor halsåbningen er så stor at det ikke generer barnet.

Når barnet græder fordi det keder sig

Når det lille barn græder på trods af, at det er blevet skiftet, det har fået mad, det vil ikke have sutten og det vil ikke sove, så ønsker barnet måske kontakt,- det vil opleve.

Det lille barn har brug for at blive snakket med og sunget for. Det har brug for at studere dit ansigt og forsøge at lave den mimik og de lyde, som du laver. Selv et helt nyfødt barn kan man se forsøge lave de samme udtryk, som f.eks far, hvis han holder barnet i en afstand af ca 30 cm.

Efterhånden som barnet bliver større udvikles også lysten til kontakt og barnet vil selv begynde at eksperimentere med forskellige lyde. Barnet gråd kan ændre sig og der kan opstå pauser i gråden, hvor barnet nærmest ligger og lytter til sig selv. På trods af dette skal man dog stadig reagere på barnets gråd.

Når barnet græder fordi det har ondt

Et barn der har ondt vil ofte skrige meget højt i meget skingre toner. Årsagen til smerte kan være meget. Det kan være at barnet har hovedpine efter fødslen, eller har fået en fraktur af skulderen i forbindelse med fødslen, barnet kan også græde fordi det har ondt i maven, eller har ondt i ørerne.

Et barn der har ondt skal altid ses af en læge og hellere en gang for meget end engang for lidt.


Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: Zleepii Kombipakke

værdi kr.2.398,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Så er jeg tilbage i klubben igen, for nu er barn nummer to kommet til, og med ham nye udfordringer, for ingen børn er jo ens ;-) Og jeg trænger til lidt professionel hjælp fra en sundhedsplejerske, der ikke er bange for at have en mening.

Hilsen mor til to drenge


Annonce