Annonce

Annonce

Vaccination af spædbørn mod rotavirus diarré


3. maj 2009

Kan man vaccinere spædbørn mod diarré?

I dag er det muligt at b​eskytte dit barn mod den alvorligste form for spædbarnsdiarré, rotavirus infektion. Hvis du lader dit barn vaccinere inden det fylder 6 måneder, vil barnet kunne undgå 98 % af alle alvorlige tilfælde af rotavirus infektion. Rotavirus vaccine gives som dråber i munden, dit barn skal altså ikke stikkes yderligere. Første dosis skal gives inden dit barn er fyldt 12 uger. Tal med din læge om forebyggelse mod rotavirus infektion.

Hvad er rotavirus infektion?

Rotavirus infektion skyldes smitte med et virus, rotavirus. Stort set alle børn smittes med rotavirus inden de fylder 2 år. Det er meget forskelligt hvor syge børn bliver af rotavirus infektionen i den uges tid sygdommen normalt varer. Infektionen kan variere fra helt milde tilfælde, til så alvorlige tilfælde at dit barn må indlægges. Rotavirus infektion ses hyppigst hos de mindre børn, mellem 6 – 24 måneder. Børn kan meget nemt smittes med rotavirus infektion flere gange, men de første gange er næsten altid de værste.

Smitter rotavirus?

Rotavirus er ekstremt smitsomt. Er der først et barn i institutionen der er smittet, bliver resten af institutionen også meget nemt smittet. Grundig håndvask og afspritning af puslebord er langt fra nok til at undgå spredning af rotavirus . Da der typisk går et par dage fra barnet er smittet til symptomerne ses, er det svært at undgå at smitte andre.

Hvilke symptomer er der ved rotavirus infektion?

1-2 dage efter smitte kan dit barn få kraftig diarré, opkastninger, mavesmerter og feber. Sygdommen varer typisk ved i omkring en uges tid. Langt ...


Annonce

... de fleste gange rammer det børn mellem 6 – 24 måneder, men dit barn kan sagtens blive syg efter det er fyldt 2 år. Den hyppigste og mest alvorlige følge af rotavirus infektion er væskemangel (dehydrering).

Hvad skal man holde øje med?

Hvis dit barn har mange opkastninger og diarré, kan der i løbet af timer udvikles alvorlig væskemangel (dehydrering). Det er derfor utrolig vigtigt at holde øje med, om dit barn får tilstrækkelig med væske. Læg mærke til om dit barn vil drikke, om dit barn tisser mindre eller om bleen forbliver tør eller blot mindre tung. Tørst og uro er de første tegn på væskemangel, derefter vil dit barn blive tiltagende træt og slap. Munden bliver tør og øjnene kan blive indfaldne.

Hvordan behandler man rotavirus infektion?

Rotavirus kan ikke behandles, man må blot vente på at infektionen går over af sig selv. Hvert år er der dog 10.000 familier der tager kontakt til lægen på grund af et barns rotavirus infektion. 1.000 børn lider så meget af væskemangel (dehydrering) , at de må indlægges og behandles for væskemanglen med sonde eller drop.

Vil du beskytte dit barn mod rotavirus infektion, skal du tale med din læge.

Rotavirus infektion medfører diarré, opkastning, feber og mavesmerter

Rotavirus infektion er en yderst smitsom sygdom der rammer stort set alle børn under 2 år

Det er nu muligt at vaccinere dit barn mod rotavirus infektion, dit barn skal ikke stikkes men have første dosis mikstur inden det bliver 12 uger.


Sanofi Pasteur MSD ApS har medvirket i tilblivelsen af denne artikel.


Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for alle dine gode brugbare svar. Min lille dreng stortrives og jeg nyder ham så uendelig meget.

Jeg må sige dig at du giver gode konkrete råd og i din vejledning kan man mærke din store interesse og enorme faglige ekspertise. Du er en fantastisk sundhedsplejerske og jeg er så glad for at have fundet dig.

Mange hilsner
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce