Annonce

Annonce

Rejseapotek - når du skal rejse med børn


26. juni 2008

Når du skal rejse med børn, vil det være godt med et lille re​jseapotek i kufferten. Der vil naturligvis være forskel på om turen går til de varmere himmelstrøg, til lande med dårlig kloarkering og urent drikkevand, samt mange forskellige sygdomme - eller om turen går til Skagen ...
 
Men et lille udvalg, der kan hjælpe mod insektstik, smerter, diarré og lignende kan være godt at have med og de fleste midler kan købes i håndkøb på apoteket. Du skal dog være opmærksom på at ikke alle midler anbefales til børn under 2 år.
 
Diarré
Det sker desværre hyppigt, at man under en ferierejse til varmere himmelstrøg får akut rejsediarré. Det handler ofte om, at man drikker vand eller spiser mad, der ikke er forarbejdet, som vi kender det hjemmefra. Vandet kan være urent, det samme kan isterninger i kolde drikke, salat, frugt og lignende der er blevet skyllet.
Til både børn og voksne vil det være rigtig godt at indtage mælkesyrebakterier dagligt. Man kan i de fleste lande godt købe yoghurt produkter af forskellig slags og derved få mælkesyrebakterier på naturlig vis. Man kan dog også købe forskellige midler på apoteket, - tabletter man kan spise hvis uheldet er ude.
 
Allergi og kløe
 Det kan være en god idé at have en Antihistaminer med i tasken. De vil virke kløestillende, hvis barnet reagerer allergisk, får noget udlæt på huden eller bliver bidt af et insekt. Antihistaminer er også det man kender som "høfeberpiller" og der er forskellige muligheder. Nogle piller skal synkes, andre fås som brusetabletter og kan dermed opløses i vand og drikkes.
 
Transportsyge
Antihistaminer virker også mod transportsyge som køresyge, søsyge og luftsyge. Man kan forebygge ved at tilbyde barnet antihistaminer i tiden inden man skal af sted. Samtidig skal man være opmærksom på at antihistaminer har en søvndyssende virkning, hvorfor barnet ofte vil falde i søvn. Det anbefales normalt ikke til små børn og ved du på forhånd at dit barn har problemer med transportsyge, så drøft det med lægen.
 
Insektbid
Stik fra myg og andre insekter kan  forebygges med et insektafvisende middel. Er barnet blevet stukket, så lindres kløen bedst med et lokaltbedøvende middel eller et kløestillende middel. Man kan få stifter (som læbepomader) til at smøre på stikket, man kan også få små spray-flasker til formålet. Ofte vil disse midler være kløestillende og samtidig vil de også tage noget af irritationen og hævelsen. Du skal være opmærksom på at det nu er muligt at få stifter uden skadelige stoffer.
 
Smerter
Hvis dit barn får ondt, det kan være smerter i led, muskler, tænder eller andre steder så kan det være en god idé at medbringe smertestillende. Det fåes både som tabletter, stikpiller (suppositorier) til endetarmen og mixtur. Tal med lægen om hvad den rette dosering til dit barn er.

  

Sår
Børn vil naturligt når de leger kunne komme til skade og vil i den forbindelse kunne få sår og hudafskrapninger. Rens såret med vand og uparfumeret sæbe og skyld grundigt efterfølgende, så såret er helt rent. Hvis der sidder småsten eller lignende i såret, er det vigtigt at du får dette fjernet med pincet eller lignende. Når såret er helt rent, har det bedst af at få luft. Bløder det lidt fra såret eller er der tøj eller andet som kan genere tøjet, vil det være en god idé at du har medbragt hudvenligt plaster, som ...


Annonce

... kan sættes på.

 
Forstoppelse

Ligesom mange oplever diarré på ferien, så vil nogen også opleve forstoppelse. Det kan være den fremmede mad, som maven reagerer på, det kan også være at barnet f.eks. holder sig, vægrer sig mod at gå på toilettet fordi toiletforholdende er anderledes end hjemme. Forstoppelse forebygges bedst med fiberholdig kost og masser af væske og her er vand den bedste tørstslukker. Man kan give et afføringsmiddel, f.eks. laktulose, som er en mixtur som barnet drikker.

 

Opkastning

Man kan købe et pulver med sukker og alt, som kan opslæmmes i vand og gives til barnet, hvis man oplever at barnet kaster meget op og/eller har meget diarré. Når man kaster op og har voldsom diarré vil man naturligt miste sukker, natrium og kalium, hvorfor barnet kan have behov for dette.

 

Infektion og betændelse

Som når man er hjemme vil børn også kunne få en infektion, når man er ude at rejse. Det kan være alt lige fra mellemørebetændelse, halsbetændelse, lungebetændelse osv. til en bullen finger, hvor antibiotika viser sig nøvendigt. Man vil i de fleste lande på det lokale apotek kunne købe antibiotika uden recept, men det er dog altid en god idé at man ikke giver børn antibiotika uden en lægelig vurdering. Hvis du mener det kan blive relevant med antibiotika på rejsen, så tal med lægen om det hjemmefra.

 

Solskoldning

Solskoldning skal så vidt muligt undgås ved at bruge rigeligt med solcreme, sommertøj og sommerhatte og så vidt muligt lade barnet opholde sig i skyggen og væk fra middagssolen. Hvis uheldet er ude og barnet bliver solskoldet, så vil huden brænde og gøre rigtig ondt. Her kan det være en god idé med en lokalbedøvende gel, der kan smøres på.

 

Sprøjter og kanyler

Hvis man rejser i et land, hvor man ved at den hygiejniske standard er meget lav og der kan være en risiko for at man skal behandles på en lokal klinik eller hospital, så kan det være en god idé at medbringe sine egne sprøjter og kanyler. Man kan også her på apoteket købe et lille rejseetui, hvori der er det man kan få behov for.

 

Termometer, pincet og saks
Hvis dit barn får feber er det godt at kunne måle temperaturen. Et lille digitaltermometer er derfor altid rart at have med. En pincet er god hvis man skal fjerne splinter eller småsten i sår, en saks er god, når f.eks. plaster skal klippes til så det passer i størrelsen.

 

 

Du behøver naturligvis ikke medbringe alt dette på alle rejser, som sagt afhænger det helt af hvor rejsen går hen, hvordan I skal bo osv. Men det kan give lidt idé om hvad der kan vise sig nødvendigt.

 

Rigtig god rejse!

 

Venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

Sundhedsplejerske


Annoncer

Produktnyheder

Pas godt på dig selv: Du er det vigtigste i dit barns liv

Når du bliver forælder, kan dit liv hurtigt komme til kun at dreje som én ting – dine børn. I en ny kampagne sætter Miljømærkning Danmark fokus på småbørnsforældre, og understreger, at det er vigtigt også at passe på sig selv i den travle hverdag med børn.

Danske forældre er ...

Læs mere herSvartidsbarometer

Aktuel svartid


Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Spar lige nu: 16% ↓

Tilbud

Vejl. pris: 249,00

Nu: 209,95

Du sparer: 39,05

Køb nu!


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg har købt din bog om børn og mad, og igen må jeg virkelig rose din måde at skrive på, det er alletiders bog :-) Jeg har 3 af dine bøger og jeg er vild med dem :-)

Tak fra mor til dreng på 4 måneder.


Annoncer

Annonce