Annonce

Annonce

Svar: Kan min søn være autist?


1. oktober 2023

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære bekymrede mor

Tak for dit brev og hvor dejligt at høre fra dig igen - tillykke med den dejlige dreng:)

Det er rigtig godt, du skriver - og jeg håber, at jeg kan være med til at give dig lidt ro i kroppen :)

Det, du beskriver, lyder som helt normal udvikling, og det lyder som om, at du har en dreng, som trives rigtig godt. Du fortæller, at han kravler løs, rejser sig, smiler og pludrer. Han elsker musik, smiler og har rigtig fin øjenkontakt - det lyder så fint!

Når børn skal lære at kravle, så vil de starte med at lægge sig op på alle fire. Når de har fundet ud af at ligge på denne måde, så begynder de at rokke frem og tilbage. På den måde øver de at flytte deres vægt mellem arme og ben, og samtidig holde balancen - og derfra begynder de så at kunne flytte på hænder, ben og altså dermed finde ud af at kravle. Mange børn bevæger sig baglæns i begyndelsen, men hen af vejen finder de ud af at kravle fremad.

Det er altså helt normalt, at jeres dreng har rokket frem og tilbage, da han skulle finde ud af at kravle. Og det er på samme måde helt normalt, at han f.eks. i tremmesengen, og når han er træt, kan ligge sig op på alle fire, rokke frem og tilbage, være grædende og frustreret. Det er naturligt stadig svært for ham at finde ro, blive lagt ned og slappe af - og det har han brug for hjælp til.

Det er meget flot, at han kan kravle i en alder af 7 måneder, og faktisk har kravlet siden han var 6.5 måned gammel. Det er også meget flot, at han allerede nu er begyndt at rejse sig op ved møblerne - det lyder som om, at han er motorisk meget stærk og også langt fremme motorisk i forhold til gennemsnittet. Det er så godt.

Det, du ...


Annonce

... skal være opmærksom på er, at når børn udvikler sig meget hurtigt motorisk, så er det ikke altid, at hovedet kan følge med (håber du forstår, hvad jeg mener:)). Når de kan så meget med kroppen og bevæger sig så meget rundt, så får de naturligt en masse ekstra stimuli. Verden opleves på nye måder, og alt hvad de oplever skal bearbejdes. Og det er svært, når man ikke er ældre. Derfor kan motorisk fremmelige børn godt blive lidt mere grædende, få lidt sværere ved at sove, og i det hele taget virke mere urolige, fordi de har så meget tankemylder og har svært ved at slippe dagen og alle oplevelserne.

Det kan derfor være forklaringen på, hvorfor din dreng er begyndt at vågne mere om natten med gråd og uro. Det er altså ikke fordi, der er noget galt med ham, men er helt naturligt, fordi han gennemgår så stor en udvikling, som han gør.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

En diagnose som autisme får man først, når man er langt ældre end din dreng. Der er naturligvis ingen garantier, men ud fra det du fortæller, så er der ikke noget, som umiddelbart tyder på, at din dreng skulle have autisme :)

De fleste børn med rokkende bevægelser er sunde og raske, og det er en del af de faser de naturligt går igennem i deres store udvikling. Hvis du oplever, at din dreng begynder at rokke så meget, at det virker unaturligt, hvis du oplever, at han virker fjern og ukontaktbar imens, og hvis du oplever, at hans bevægelser bliver stereotype, så vil det være relevant, at du taler med jeres læge omkring det. Men lige nu tænker jeg, at du skal "nyde din søn", som du selv skriver, og den store udvikling, som han lyder til at gå igennem:)

Jeg håber, at jeg har fået givet dig lidt ro med på vejen:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gogsig barfodssko - De første og eneste sko dit barn behøver

Har du nogensinde tænkt over, at næsten alle børn bliver født platfodet? De fleste børn lærer faktisk bedst at gå, når de går på bare fødder.

Den bedste måde at styrke deres svang, sener og muskler i foden er gennem denne naturlige tilgang.
Det var bland andet den indsigt, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

10. juli 2024 | Udvikling | 2 år, 6 mdr.

Sensitiv - 2 år, 6 mdr.

Hej Helen. Har det seneste stykke tid gået med bekymring om, om der mon er...

Læs hele brevet og Helens svar


29. maj 2024 | Udvikling | 2 år, 7 mdr.

Motorisk sansesøgende

Kære Helen, Så er det os igen 😅 Vi har jo en dejlig dreng på 2 år...

Læs hele brevet og Helens svar


17. maj 2024 | Udvikling | 6 mdr.

Triller kun til den ene side

Kære Helen Min søn er nu 6 måneder, og jeg syntes egentligt at han udvikler...

Læs hele brevet og Helens svar


15. april 2024 | Udvikling | 3 år

Hjælp til vores dreng

Hej Helen, Min kæreste og jeg håber inderligt at du kan hjælpe os, som du...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Toårig dreng og sproglig støtte

Kære Helen, Tak for din sidste svar. Jeg har nogle spørgsmål igen angående...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Medicin til børn

Et lille barn må aldrig få medicin, uden at lægen har ordineret det. Børn skal have helt andre mængder end voksne og reagerer anderledes på visse produkter.

Har dit barn fået ordineret medicin, så er det vigtigt at følge lægens instruks. Er der f.eks. ordineret penicillin i 6 dage, så er det vigtigt, at du giver medicinen i 6 dage og ikke stopper efter 3 dage, fordi du synes, at barnet virker frisk og rask. Hvis du stopper for hurtigt, risikerer du, at sygdommen vender...

Læs mere i Babylex

Efterfødselsreaktion

Både mænd og kvinder kan få en efterfødselsreaktion - i Danmark rammes ca. 10-15% af nybagte mødre af en fødselsdepression, og ca. 7% af mændene får en depression i forbindelse med at blive far. Faktisk mener man at tallet for fædre kan være betydeligt højere, måske endda højere end antallet af kvinder der rammes.

Nogle af symptomerne kan være ens for både mænd og kvinder - begge køn kan f.eks. føle skyld, selvbebrejdelse, håbløshed og en følelse af ikke at være en god nok...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen, Det er simpelthen så dejligt at jeg har fundet dig på nettet.. Dig kan jeg skrive til med alle mine tanker og udfordringer, og så får jeg et fornuftigt og brugbart svar – tak!!!


Annonce