Annonce

Annonce

Svar: Min datter på 9 mdr. vil ikke spise


30. maj 2023

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Liselotte

Tak for dit brev :)

Det er rigtig godt, at du er opmærksom på, om din datter kan have ondt. Hvis hun har ondt i halsen, kvalme eller f.eks. er ved at få tænder, så kan det naturligt godt gøre, at hun afviser maden og pludselig ikke vil spise. Det kan være tegn på, at der er sygdom på vej...

Du skal naturligvis også sikre dig, at maden ikke er for varm eller måske for krydret, så hun bliver forskrækket, fordi hun f.eks. brænder sig... det går jeg dog ikke ud fra er tilfældet.. :)

Min umiddelbare tanke er, at det hos jer nok handler om alder og udvikling. Det er helt normalt, at børn på jeres datters alder lukker munden, drejer hovedet, skubber skeen væk. Det handler ofte om, at de rigtig gerne vil spise selv, og protesten handler derfor ikke så meget om maden, men i stedet om at blive madet.

Mit forslag er derfor, at du forsøger at tilbyde din datter mad, som hun kan sidde med selv. Alternativet til grød kan være grødpandekager, klatkager, grødmuffins, bagte grødstænger og lignende. Alternativet til grøntsagsmos kan være grøntsagsmuffins, grøntsagsbjælker bagt i ovnen og kogte grøntsagsbuketter, ligesom hun også meget gerne må få kød og fisk i stykker. Det kan være kød- eller fiskedeller, som hun kan sidde med i hånden og gnave af, eller de kan være skåret i mindre stykker, som hun kan øve sig i at spise med pincetgreb.

Du skal være opmærksom på, hvordan du reagerer, når hun pludselig afviser maden. Hun bliver naturligt mere og mere bevidst, og hvis hun mærker, at hun kan få en særlig reaktion fra dig, når hun lukker munden, skubber til din hånd og bryder i gråd, så vil hun naturligt gerne undersøge netop denne reaktion - det kan derfor forstærke hendes handlinger, hendes afvisning. Prøv derfor at tage det stille og roligt, og sig til dig selv, at det at lukke munden for skeen er en helt naturlig udvikling og et sundhedstegn:)

Det kan være en god idé at servere små mængder mad af gangen. For meget mad, for store portioner kan være svære for hende at overskue. Lidt af gangen er derfor godt, ...


Annonce

... og så kan du altid tilbyde lidt mere. Giv hende derfor f.eks. 3 små rugbrødshapsere og lad hende spise dem, tilbyd så lidt godt kogt pasta, og lad hende spise det, så lidt kogte grøntsager, lidt frikadelle, ½ hårdkogt æg osv. men lidt af gangen i stedet for det hele på en gang.

Det kan også være en god idé at servere maden på ensfarvede tallerkner, så hun bedre kan se maden, og hvad hun skal spise - eller måske helt undvære en tallerken og blot lade hende sidde og spise maden direkte fra bordet (alt efter hvilket bord I har).

Fingrene er godt, og du skal endelig lade hende spise med hænder og fingre. Jo mere, jo bedre. Hun vil ofte starte med at bruge hele hånden, derefter tre fingre (tommel-, pege- og langefinger) og til sidst pincetgrebet, som er to fingre (pege- og tommelfinger). Det kræver stor koncentration og er rigtig god øvelse at skulle tage maden op med hånden og fingrene og derefter føre den til munden.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Du kan også overveje, om hun måske vil synes, det er spændende at skulle spise med gaffel nu - måske er det for tidligt, måske er hun klar, det må komme an på en prøve. Det kan være en god idé, at du starter med at komme maden på gaflen, tilbyder hende gaflen, og hun så selv fører gaflen med mad til munden. Du kan med fordel have gang i to gafler, så du gør en ny gaffel klar, og I bytter, og hun spiser selv. Hen af vejen vil hun naturligt spejle sig i dig, forsøge at efterligne det, som hun ser, du gør, og derfor begynde at spise med gaflen selv.

Tag udgangspunkt i familiemaden, så I spiser det samme, og hun på den måde naturligt spiser det samme som jer. Helt almindelige retter, gerne med lidt sovs, så maden ikke bliver for tør, vil ofte være et hit:) Du kan mose noget af det f.eks. mose kartofler med sovs, og så servere frikadellen i stykker og give lidt kogte broccolibuketter ved siden af, og på den måde kan hun spise selv, og du kan supplere med lidt "kartoffelmos", så hun stadig bliver mæt.

Jeg håber, at ovenstående hjælper lidt på vej og også giver lidt ro med på vejen :)

Fortsat god appetit! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Gogsig barfodssko - De første og eneste sko dit barn behøver

Har du nogensinde tænkt over, at næsten alle børn bliver født platfodet? De fleste børn lærer faktisk bedst at gå, når de går på bare fødder.

Den bedste måde at styrke deres svang, sener og muskler i foden er gennem denne naturlige tilgang.
Det var bland andet den indsigt, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

29. maj 2024 | Udvikling | 2 år, 7 mdr.

Motorisk sansesøgende

Kære Helen, Så er det os igen 😅 Vi har jo en dejlig dreng på 2 år...

Læs hele brevet og Helens svar


17. maj 2024 | Udvikling | 6 mdr.

Triller kun til den ene side

Kære Helen Min søn er nu 6 måneder, og jeg syntes egentligt at han udvikler...

Læs hele brevet og Helens svar


15. april 2024 | Udvikling | 3 år

Hjælp til vores dreng

Hej Helen, Min kæreste og jeg håber inderligt at du kan hjælpe os, som du...

Læs hele brevet og Helens svar


11. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Toårig dreng og sproglig støtte

Kære Helen, Tak for din sidste svar. Jeg har nogle spørgsmål igen angående...

Læs hele brevet og Helens svar


5. april 2024 | Udvikling | 2 år, 2 mdr.

Jeg har en dreng på to år

Kære Helen. Tak for din mail og tak for de rigtig gode råd sidste gang, hvor...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Forstoppelse

Hvis dit barns afføring er hård og knoldet, så har dit barn forstoppelse. Ofte vil barnet også have ondt i maven og være grædende. Børn der tilbydes modermælkserstatning får hyppigere forstoppelse, end børn der ammes. Men børn der ammes kan også godt få problemer med forstoppelse.

Får dit barn modermælkserstatning, skal du være opmærksom på, at blandingsforholdet er korrekt. Du kan også prøve at skifte till en anden type erstatning - der findes erstatninger, som er udviklet til...

Læs mere i Babylex

Fødetaske

En fødetaske er den taske, som du skal bruge, imens du er på hospitalet, når du skal føde. Uanet om du skal føde ambulant eller være på barselsgangen i flere dage, så er det rart at have lidt ting pakket og parat.

Til selve fødslen vil nogle kvinder medbringe tøj, som de kan føde i, hvor andre kvinder vil bruge det tøj, som man får udleveret på sygehuset. Det kan være rart, at du har dine egne toiletartikler, shampoo, børste, tandbørste, hårelastikker osv. men derudover så er det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil gerne, som så mange andre, takke dig for en helt usædvanlig god brevkasse. Som bosiddende i England har det betydet rigtig meget for mig at finde svar på dette og hint derhjemmefra. Jeg kan rigtig, rigtig godt lide din kærlige holdning til tingende, og det har virkelig hjulpet mig meget at læse dine omhyggelige svar.

Mange kærlige hilsner
Sanne, mor til dreng 5 måneder


Annonce