Annonce

Annonce

Svar: Min datter på 9 mdr. vil ikke spise


30. maj 2023

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Liselotte

Tak for dit brev :)

Det er rigtig godt, at du er opmærksom på, om din datter kan have ondt. Hvis hun har ondt i halsen, kvalme eller f.eks. er ved at få tænder, så kan det naturligt godt gøre, at hun afviser maden og pludselig ikke vil spise. Det kan være tegn på, at der er sygdom på vej...

Du skal naturligvis også sikre dig, at maden ikke er for varm eller måske for krydret, så hun bliver forskrækket, fordi hun f.eks. brænder sig... det går jeg dog ikke ud fra er tilfældet.. :)

Min umiddelbare tanke er, at det hos jer nok handler om alder og udvikling. Det er helt normalt, at børn på jeres datters alder lukker munden, drejer hovedet, skubber skeen væk. Det handler ofte om, at de rigtig gerne vil spise selv, og protesten handler derfor ikke så meget om maden, men i stedet om at blive madet.

Mit forslag er derfor, at du forsøger at tilbyde din datter mad, som hun kan sidde med selv. Alternativet til grød kan være grødpandekager, klatkager, grødmuffins, bagte grødstænger og lignende. Alternativet til grøntsagsmos kan være grøntsagsmuffins, grøntsagsbjælker bagt i ovnen og kogte grøntsagsbuketter, ligesom hun også meget gerne må få kød og fisk i stykker. Det kan være kød- eller fiskedeller, som hun kan sidde med i hånden og gnave af, eller de kan være skåret i mindre stykker, som hun kan øve sig i at spise med pincetgreb.

Du skal være opmærksom på, hvordan du reagerer, når hun pludselig afviser maden. Hun bliver naturligt mere og mere bevidst, og hvis hun mærker, at hun kan få en særlig reaktion fra dig, når hun lukker munden, skubber til din hånd og bryder i gråd, så vil hun naturligt gerne undersøge netop denne reaktion - det kan derfor forstærke hendes handlinger, hendes afvisning. Prøv derfor at tage det stille og roligt, og sig til dig selv, at det at lukke munden for skeen er en helt naturlig udvikling og et sundhedstegn:)

Det kan være en god idé at servere små mængder mad af gangen. For meget mad, for store portioner kan være svære for hende at overskue. Lidt af gangen er derfor godt, ...


Annonce

... og så kan du altid tilbyde lidt mere. Giv hende derfor f.eks. 3 små rugbrødshapsere og lad hende spise dem, tilbyd så lidt godt kogt pasta, og lad hende spise det, så lidt kogte grøntsager, lidt frikadelle, ½ hårdkogt æg osv. men lidt af gangen i stedet for det hele på en gang.

Det kan også være en god idé at servere maden på ensfarvede tallerkner, så hun bedre kan se maden, og hvad hun skal spise - eller måske helt undvære en tallerken og blot lade hende sidde og spise maden direkte fra bordet (alt efter hvilket bord I har).

Fingrene er godt, og du skal endelig lade hende spise med hænder og fingre. Jo mere, jo bedre. Hun vil ofte starte med at bruge hele hånden, derefter tre fingre (tommel-, pege- og langefinger) og til sidst pincetgrebet, som er to fingre (pege- og tommelfinger). Det kræver stor koncentration og er rigtig god øvelse at skulle tage maden op med hånden og fingrene og derefter føre den til munden.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Du kan også overveje, om hun måske vil synes, det er spændende at skulle spise med gaffel nu - måske er det for tidligt, måske er hun klar, det må komme an på en prøve. Det kan være en god idé, at du starter med at komme maden på gaflen, tilbyder hende gaflen, og hun så selv fører gaflen med mad til munden. Du kan med fordel have gang i to gafler, så du gør en ny gaffel klar, og I bytter, og hun spiser selv. Hen af vejen vil hun naturligt spejle sig i dig, forsøge at efterligne det, som hun ser, du gør, og derfor begynde at spise med gaflen selv.

Tag udgangspunkt i familiemaden, så I spiser det samme, og hun på den måde naturligt spiser det samme som jer. Helt almindelige retter, gerne med lidt sovs, så maden ikke bliver for tør, vil ofte være et hit:) Du kan mose noget af det f.eks. mose kartofler med sovs, og så servere frikadellen i stykker og give lidt kogte broccolibuketter ved siden af, og på den måde kan hun spise selv, og du kan supplere med lidt "kartoffelmos", så hun stadig bliver mæt.

Jeg håber, at ovenstående hjælper lidt på vej og også giver lidt ro med på vejen :)

Fortsat god appetit! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

21. november 2023 | Udvikling | 8 mdr.

Imitere lyde - sproglig udvikling

Kære Helen. Så er jeg her igen med endnu en bekymring. Vores søn udvikler...

Læs hele brevet og Helens svar


21. november 2023 | Udvikling | 7 år, 4 mdr.

Dreng på 7 år, social udvikling

Kære Helen, Vi er forældre til en dejlig dreng på snart 7 et halvt år. Han...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2023 | Udvikling | 2 år, 1 mdr.

25 mdr. dreng - adfærd

Hej Helen, Jeg har en dreng på 2 år - en dejlig vildbasse! Motorisk er...

Læs hele brevet og Helens svar


12. november 2023 | Udvikling | 20 mdr.

At baske med hænderne - hand-flapping

Kære Helen Jeg kan jo læse mig til, at du får en del spørgsmål angående...

Læs hele brevet og Helens svar


1. november 2023 | Udvikling | 2 år

Meget træt i vuggestuen

Hej Helen. Min datter på snart 2 år blev d. 18/9 pga flytning kørt ind i sin...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tisser i sengen

Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.

Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.

Langt de fleste børn vokser...

Læs mere i Babylex

Arp

Arp er betegnelsen for nogle gulbrune skæl, som mange børn får i hovedbunden, på panden eller i øjenbrynene. Det er døde hudceller som bliver afstødt. Det smitter ikke og det har intet med hygiejne at gøre.

Arp i hovedbunden kan fjernes ved hjælp af en lusekam. Du kan med fordel massere lidt uparfumeret babyolie ind i barnets hovedbund. En let massage stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, hvilket er godt både for forebyggelse og helbredelse af arp.

Evt. arp...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for alle dine gode brugbare svar. Min lille dreng stortrives og jeg nyder ham så uendelig meget.

Jeg må sige dig at du giver gode konkrete råd og i din vejledning kan man mærke din store interesse og enorme faglige ekspertise. Du er en fantastisk sundhedsplejerske og jeg er så glad for at have fundet dig.

Mange hilsner
Pernille, mor til dreng på 6 måneder


Annonce