Annonce

Annonce

Svar: Vågentid - 2 mdr.


15. august 2022

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Der sker rigtig meget med jeres lille drengs udvikling nu. De sidste par uger, har du sandsynligvis oplevet, at han er begyndt at kunne være mere vågen og aktiv, hans blik er blevet mere intenst, han er begyndt at kunne se farver og former, og måske har han haft tendens til at græde lidt ekstra sidst på dagen, fordi hans spirende bevidsthed gør, at han får ekstra stimuli og derfor også let bliver overtræt.

Nu og de næste par uger, vil du sandsynligvis opleve, at han begynder at smile meget bevidst. Han vil også blive fysisk stærkere, kunne løfte sit hoved og sine skuldre fra underlaget, når han ligger på maven, ligesom hans krop generelt vil strækkes mere og mere ud. Øjenkontakten bliver også mere og mere intens, og nu kommer der også flere lyde på, når I sidder og pludrer med hinanden. Det er f.eks. lyde som "agryy" og "aahh".

Det er stadig rigtig vigtigt, at du giver ham masser af nærhed og tæt kontakt, pludrer med ham dagligt - og pludrer i dialog, hvor du pludrer, venter på at han svarer, svare ham og giver ham pause til at svare dig tilbage osv. Brug derfor bøvsetiden til at kærtegne, kysse, kramme og pludre med ham - når han er vågen og virker parat :)

Hvis han efter et måltid blot sover, og der indenfor få minutter ikke kommer nogen bøvs, så behøver du ikke sidde med ham og vente, men skal blot putte ham og lade ham sove. Er der en bøvs på vej, så vil den så ofte komme op efter 20-40 minutter. Du vil ofte kunne se på ham, at han her bliver urolig, begynder at smaske og virre lidt med hovedet, slår ud med armene eller lignende - og nogle gange er du nødt til at tage ham op, hvorefter han så bøvser, andre gange er det fint at lade ham klare det selv. Hvis han ligger på ryggen med hovedet drejet til siden, så vil luft og evt. gylp ofte godt kunne finde vej ud selv, hvorefter han så vil kunne sove videre:)

Det er vigtigt, at han ligger på maven, ligesom det er rigtig godt, hvis du dagligt kan hjælpe ham med at bruge sin krop, hjælpe ham med at cykle med benene, trille osv. - og ja, her kan det være en god idé, hvis han ikke tumles for meget med lige efter han har spist, men at der lige går 20 minutter, så maden kan nå at komme fra mavesækken og videre ned i tarmene... det er dog ikke altid, at det kan lade sig gøre, og så må det være sådan.

Da du ammer ham to gange mellem hver lur, så vil han sandsynligvis godt kunne få sit mælkebehov dækket, også selvom der kommer gylp op en gang imellem - og når du putter ham til lur, så vil det være rigtig godt, hvis du lejrer ham eleveret, så han ligger højere med hovedet, og mælken derfor lettere bliver i maven:)

Det er meget forskelligt, hvor lang vågentid han kan have i denne alder. Nogle gange vil han kun kunne være vågen i måske 45-60 minutter, andre gange er han vågen i et par timer uden problemer - her er du nødt til at være lidt fleksibel. Vågentid i mere end 2-2.5 time vil dog højst ...


Annonce

... sandsynligt være for meget for ham, når han ikke er ældre:)

Det er også meget forskelligt, hvordan børn i denne alder sover. Nogle børn sover 4 kortere lure, og andre børn sover i stedet to længere lure - begge dele er helt normalt, og det vigtigste er, at han virker til at få sit søvnbehov dækket, så når han vågner af en lur, så virker han glad, tilfreds og udhvilet. Det vil dog ofte være sådan, at jo længere han har sovet, jo længere vil han også kunne være vågen efterfølgende:)

Han må meget gerne ligge under et aktivitetsstativ nu. Det vil sige et stativ med forskellige ophængte rangler og små ting, som han kan ligge og kikke på - og også begynde at slå ud efter, ramme og opleve, at der sker noget spændende - at det rasler, spiller en lyd, blinker eller lignende.

Netop fordi han kan se former og farver bedre nu, og hans syn hele tiden udvikler sig, så kan det være sjovt for ham at ligge og kikke på forskellige ting. Samtidig vil han naturligt forsøge at slå ud efter det, som han ser, ligesom han vil gribe fast og holde om ting, han kan se Og netop, hvis han ligger under et aktivitetsstativ, så vil afstanden mellem øje og ting passe, så han kan få øje på tingene og forsøge at bruge sine arme og hænder til at få fat i dem.

Nogle gange kan tiden efter et måltid derfor også bruges på at ligge og undersøge tingene lidt på egen hånd - og derefter skal han så naturligt også på maven, tumles med og lege og pludre med dig igen:)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Med den alder han har nu, så er det normalt, at han kan have lange snakke med både dig og andre - og det er vigtigt, at I netop har disse snakke. Hvis bedsteforældre eller andre har mulighed for at snakke med ham, så lad dem endelig gøre dette, det er så hyggeligt og godt for begge parter :) Det er blot tegn på, at han kan se længere og øver sit sprog - og det er ikke en afvisning af dig:)

Det er dog også helt naturligt, hvis han nogle gange helst vil være hos dig - du er hans trygge base, du er duften af mælk, du er hans mor, og det er genkendelighed og tryghed for ham:) Så når han har snakket med bedsteforældre eller andre, så vil han sandsynligvis meget gerne tilbage til din favn, fordi han så ved, at han er i trygge hænder igen :) Hvis han bliver ked af det, så er det derfor også vigtigt, at du tager ham, trøster og beroliger ham - og at bedsteforældre ikke insisterer på, at de kan lige så godt, for det kan de naturligt ikke:)

Og ja, du dufter naturligt af mælk, og det kan også nogle gange gøre, at han bliver lidt forvirret, når han er hos dig, fordi han så tror, at han skal spise hele tiden. Når han er hos en anden, som ikke dufter af mælk, så bliver han ikke afledt på samme måde og kan derfor nogle gange bedre koncentrere sig om f.eks. at pludre.. lige indtil han så atter mærker, at han har brug for netop dig, din duft og din mælk:)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen :)

Rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

17. november 2022 | Udvikling | 4 mdr.

Hvor er klukleen henne?

Hej Helen, Vi har en lille mus på 4.5 måneder, som pt sover rigtig uroligt...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2022 | Udvikling | 1 mdr.

Mavetræning og lignende med baby

Hej Helen Ja, selvom jeg anser mig selv for at være rimelig fornuftig og...

Læs hele brevet og Helens svar


30. oktober 2022 | Udvikling | 4 mdr.

Hektisk baby

Hej Helen, Jeg skrev i mit forrige brev om vores hektiske pige på 4 måneder...

Læs hele brevet og Helens svar


21. oktober 2022 | Udvikling | 4 mdr.

14 uger og morglad

Kære Helen De sidste par dage har vores baby skreget som en stukken gris om...

Læs hele brevet og Helens svar


21. oktober 2022 | Udvikling | 14 mdr.

Tilknytning - 14 mdr.

Hej Helen Mine tvillingedrenge på knap 14 måneder er netop startet i...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Lus hos børn

Rigtig mange familier oplever, at deres børn kommer hjem med lus, og det bedste du kan gøre er at kæmme dit barn. Kæmning gør du bedst således:

1. Først vasker du barnets hår almindeligt. Helt våde lus sidder stille, men hvis lusene er tørre eller kun let fugtige, så bevæger de sig rundt. Våde lus er derfor lettere at få fat i. Sæt barnet på en stol foran dig, så du sikrer dig en god arbejdsstilling. Det tager tid at kæmme hår.

2. Så kommer du en god portion balsam...

Læs mere i Babylex

Bleskift

Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.

Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.

Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Endnu engang tak for dit søde, positive og lange svar. Jeg vender tilbage og fortæller om vores videre forløb.

En rigtig god jul til dig og din familie

Hilsen fra os


Annonce