Annonce

Annonce

Svar: 1,5 år og intet sprog


14. maj 2020

Kategori:
Alder:
18 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring sproglig udvikling :)

Først vil jeg lige sige, at hvis man synes ens barn er lidt sen til at tale, så er det altid en god idé at få tjekket ørerne. Hvis barnet har væske på ørene, så er det svært at høre sprogets forskellige lyde, og sproget vil derfor ofte være lidt forsinket.

Når det så er sagt, så lyder det som om, at du er meget opmærksom på at stimulere din drengs sprog, og det er rigtig godt. Det er netop vigtigt, at I f.eks. læser i billedebøger og synger sange - og som du selv skriver, så udvikler børn sprog i forskelligt tempo, og nogle børn siger naturligt mere end andre. Der er stor forskel på, hvornår børn siger deres første ord, og det lyder som om, at din dreng gerne taler og kommunikerer - både med enkelte ord og også med sit kropssprog, og det er super godt. Det du fortæller lyder umiddelbart rigtig fint og helt inden for normalområdet :)

Det er rigtig godt, at du er opmærksom på at du ikke skal spørge f.eks. "kan du sige?", så han føler sig presset, men at du i stedet gentager ord igen og igen, så han hører ordene sagt flere gange og hører dem brugt og udtalt rigtigt. Det vil sige, at hvis han f.eks. giver udtryk for at være tørstig, så kan du sige "vil du gerne have et glas mælk?", "se mor hælder mælken op", "mme dejlig kold mælk" og lignende, så han hører ordet mælk flere gange... og når han selv f.eks. forsøge at sige "mæ" for mælk, så retter du ham ikke, men gentager "ja, det er dejlig mælk", så han hører, at du forstår ham og igen hører, hvordan det siges korrekt.

Det er også vigtigt, at I har fælles opmærksomhed, når du ...


Annonce

... sætter ord på ting. Ikke bare, når I læser, men også når I er udenfor, spiser mad, tager tøj af og på, triller ture med barnevognen osv. så du generelt sætter ord på de ting I gør og oplever sammen. I starten vil han naturligt lytte til dig, høre hvad du siger, uden at sige noget selv, ligesom han også kan begynde at pege på ting, og sige "a´det?"(hvad er det?) for at få dig til at sætte ord på, og stille og roligt vil han så begynde selv at sige de forskellige ord - men præcist hvornår han gør det varierer naturligt...

Prøv også at give ham små opfordringer "kan du finde din sut?", "hvor er dine sko henne?" osv. så han hører og begynder at forstå, hvordan sproget kan bruges. Det kan også give dig en idé om, hvor meget han måske forstår, selvom han ikke selv siger så meget endnu :)

Det er rigtig godt, at du ikke presser ham, men giver ham tid og er tålmodig. Han skal nok begynde at tale hen af vejen :) Dermed ikke sagt, at du bare "skal lade stå til". Det er vigtigt, at du fortsat taler, synger osv. som du allerede gør. Hans alder gør naturligt, at han har brug for at bevæge sig, og det er rigtig svært for ham at sidde stille, så når I synger vil det være rigtig godt, at I samtidig danser og bruger kroppen, ligesom du kan synge forskellige fagtesange, som "klappe kage", "hjulene på bussen" osv. ... :)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis du gerne vil læse specifikke sprogstøttende bøger for ham, så findes f.eks. Bobby bøgerne, se sprogeriet.dk. Måske har de dem også i hans dagpleje/vuggestue, ellers kan du evt. foreslå det... :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og at det også giver lidt ro med på vejen :)

Fortsat held og lykke!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

24. september 2020 | Udvikling | 15 mdr.

Spise med ske og gaffel - 15 mdr.

Hej Helen Min datter er godt 15 måneder og spiser rigtig fint med mad (for...

Læs hele brevet og Helens svar


21. september 2020 | Udvikling | 14 mdr.

Motorisk og sproglig udvikling 14 måneder

Kære Helen, Så må jeg trække lidt på din erfaring igen 😊 Vores...

Læs hele brevet og Helens svar


12. september 2020 | Udvikling | 9 mdr.

Brug af ske

Hej Helen, Vores dreng på 9 måneder har for en måned siden kunnet tage ske...

Læs hele brevet og Helens svar


4. september 2020 | Udvikling | 2 mdr.

12 uger og øjenkontakt

Kære Helen Vores dreng på 12 uger har svært ved øjenkontakt. Vi kan...

Læs hele brevet og Helens svar


2. september 2020 | Udvikling | 9 mdr.

Baby vil ikke ligge på puslebordet

Kære Helen, Vores pige på 9 måneder har de sidste par måneder (efter hun...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fostervandsprøve

En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Prøven tager man normalt først i 14-16 graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til , at fosteret kan tåle, man tager de 15-20ml ud, som skal bruges til prøven.

Fostervandet tappes med en kanyle, som stikkes ned gennem maveskindet, mens man via en ultralydsscanning passer på ikke at ramme fosteret.

Prøven foregår normalt ambulant og uden bedøvelse. Nogle oplever det ubehagelig og synes det...

Læs mere i Babylex

Øjenbetændelse

Lige efter fødslen har de fleste nyfødte hævede og let sammenklistrede øjne. Det skyldes fostervand og blod, som kan fjernes med kogt, afkølet vand.

Øjenbetændelse kan skyldes enten en virus eller en bakterie. Hvis øjenbetændelsen opstår i forbindelse med en forkølelse, er det ofte en virus, der er årsagen og her hjælper antibiotika ikke. Fejler barnet derimod ikke andet end øjenbetændelse, skyldes det ofte bakterier som skal behandles med antibiotika, som du får på en recept hos...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen, Det er simpelthen så dejligt at jeg har fundet dig på nettet.. Dig kan jeg skrive til med alle mine tanker og udfordringer, og så får jeg et fornuftigt og brugbart svar – tak!!!


Annonce