Annonce

Annonce

Svar: Putning og morsyge


13. september 2022

Kategori:
Alder:
2 år, 6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Stina

Tak for dit brev og fine beskrivelse - og velkommen tilbage, dejligt at høre fra dig igen:)
Og jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig/jer :)

Jeres dreng har en meget forskellig rytme. Nogle dage starter kl. 06, hvor han vækkes, andre dage vågner han af sig selv kl. 07, 08 eller 09. Han er i vuggestue 3 dage om ugen, og 2 dage er han hjemme. Hans middagslur varierer også, så nogle dage sover han 1.5 time og andre dage op til 3 timer midt på dagen - og denne store variation af døgnet dag for dag; tænker jeg, er det som gør:

At han har rigtig svært ved at falde i søvn om aftenen
At putningen kan variere mellem 1.5-3 timer
At han ofte har en vågenperiode på op til 1.5 time om natten
At han ofte søger mad og væske, når han vågner om natten
At han søger mor ekstra meget, for når det er svært at falde i søvn, og han ikke føler sig rigtig parat til at sove, så er det særlig hyggeligt at få tiden til at gå med mor...

Med den alder jeres dreng har, så er det ofte ikke nogen god idé at have så forskellig en rytme. Hans indre ur bliver meget forvirret og kommer ud af takt. Det betyder, at det bliver rigtig svært for ham at fornemme træthed og mærke efter, hvornår han egentlig er træt og har behov for at sove, og hvornår det er tid til at være vågen og aktiv. Det påvirker også hans appetit og fornemmelse for sult, så det på samme måde bliver svært for ham at fornemme, hvornår han egentlig er sulten og har brug for mad, og hvornår det ikke er tid til at spise.

Det handler ikke om, at han sover i soveværelset sammen med jer - det må han gerne, da det lyder som om, at I nyder samsovning. Det betyder heller ikke noget, at han er i vuggestue 3 dage om ugen og er hjemme 2 dage - det lyder super dejligt og som en fantastisk kombination, som I alle nyder og er glade for. Men det er vigtigt, at rytmen er den samme hver dag - uanset om det er hverdag eller weekend, om han skal i vuggestue eller passes hjemme, om I har ferie eller.... Og det første I bør gøre er derfor at skabe en fast rytme, så hver dag så vidt muligt ligner hinanden fuldstændig - i hvert fald tidspunkterne på dagen.

Jeg kan godt forstå, hvis du synes, det er for tidligt at stå op kl 06 de dage, hvor du er hjemme - men jeg vil anbefale, at I står op senest kl. 07 - og det betyder faktisk, at du skal vække ham, hvis han ikke vågner af sig selv.

Du skal regne med, at han har behov for 12.5 times søvn i døgnet, nu hvor han er 2.5 år gammel, og jeg vil anbefale jer, at I forsøger med en rytme, hvor han sover ca. 11 timer om natten f.eks. fra 20 til 07 og så sover ca 1.5 time i løbet af dagen. Han må også gerne sove 2 timer til middag, men så skal han puttes en halv time senere. Og at putte ham kl. 19 er for tidligt for hans alder, og især når rytmen varierer så meget, som den gør.

Det er på samme måde vigtigt, at han tilbydes masser af mad og vand i løbet af dagen, så du sikrer dig, at han ikke vågner og har behov for mad om natten. Hans spisetidspunkter skal holdes, fordi det påvirker hans indre ur og hans rytme.

Mit forslag til en dagsplan ser derfor således ud:

Vækkes kl. 06 eller 07 (de dage, hvor han passes hjemme)

Morgen 7-7.30: Havregrød, havregryn med mælk eller lignende. Vand eller mælk af kop.

Afleveres i vuggestue eller hygger derhjemme

Formiddag 9-9.30: 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt, bær og vand at drikke

Frokost 11.30: Rugbrød med forskelligt pålæg eller rester fra aftensmaden - kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta. Vand af kop.

Puttes til middagslur - ofte mellem 12-12.30 - og sover her til ca 14. Hvis han ikke vågner af sig selv omkring kl. 14, så vækker I ham stille og roligt.

Eftermiddag 15: ...


Annonce

... 1/2 bolle med smør, ost, frisk frugt, bær. Vand eller måske en gang imellem lidt juice, smoothie eller lignende.

Før aftenmad - tilbydes lidt gnavegrønt - agurk, peberfrugt eller lignende. Vand af kop.

Aften 18: Familiemad - kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, ris, sovs. Vand eller mælk af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv. og gøres klar til natten.

Ca. 19.30: Tilbydes et godnatmåltid - det kan være en moset banan eller en godnatgrød eller lignende. Det kan også være rester fra aftensmaden, som serveres kold sammen med et stykke rugbrød. Vand af kop.

Får børstet tænder og puttes til natten ca. kl 20 som nu med godnatlæsning, godnatsang osv.

Hvis I følger denne rytme fast, så vil han stille og roligt begynde at føle sig træt og parat til at sove, når han bliver lagt i seng. Det betyder, at han naturligt vil begynde at kunne finde roen og overgive sig til søvnen betydeligt hurtigere end det sker lige nu.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Samtidig vil I forældre kunne deles om rutinerne om aftenen, og jeg vil foreslå jer, at I f.eks. skiftes til at give ham bad, give ham godnatmåltid og gøre ham klar til natten - og til at putte ham. Så en af jer bader, giver godnatmåltid og gør ham klar til natten og den anden putter - og så gør I modsat næste aften. I skiftes altså aften efter aften, og samtidig er I der faktisk begge til at være der for ham og hjælpe ham med at sige farvel til dagen.

Det er her vigtigt, at I bakker hinanden op, så når far giver bad osv. og han spørger efter mor, så svarer far "mor putter dig, far hjælper dig med badet" - ligesom mor kan sige det samme "far hjælper dig med badet, mor putter dig bagefter" - og dagen efter siger I så det modsatte "mor hjælper dig med badet, far putter dig i seng". Så I begge har en vigtig rolle i ritualet om aftenen, og jeres dreng naturligt finder roen og også trygheden i genkendeligheden af dette.

Hvis en af jer en aften ikke er hjemme, så er det let at være den, som putter efter badet, så det sker der ikke noget ved:)

Ved at følge en fast dagsplan og skabe en helt fast rytme og rutine omkring, hvordan I gør, så undgår I også at komme i de situationer, hvor I begynder at diskutere, hvorvidt han skal have natmad eller ej, om hans behov er reelle, eller om det er morsyge, om far nogensinde kan få lov at putte osv. osv. Hvis I har en fast rytme, ved præcist hvornår han spiser, hvad han spiser osv. så ved I også, at han ikke behøver mad om natten. Hvis I har en fast rytme, hvor I ved, hvornår han sover, står op, er aktiv, så ved I også, hvornår han er putteklar og vil have lettere ved at overgive sig til søvnen. Og hvis I har en fast rytme, hvor I skiftes til at give bad og putte hver anden aften, så kan I også med ro sige "i aften er det far/mor, der hjælper dig" og så begge have det godt med det.

Og måske tænker du - jamen Helen, børn må da ikke blive vækket?! Her skal I dog huske på, at han ikke bliver vækket, for at fjerne søvn fra ham. Han bliver vækket, fordi han har stor gavn af en rytme, hvor han sover 1.5-2 timer til middag og får en sammenhængende nattesøvn. Det er ikke godt for ham at være vågen i 1.5 time om natten, eller at I bruger 1.5-3 timer på at få ham til at falde i søvn om aftenen - og det er heller ikke godt for jer.

Så vækningen handler ikke om, at han ikke må sove - for det må han meget gerne - han skal blot hjælpes til at sove på tidspunkter, som gør, at hverdagen er bedre for både ham og jer. Og den nye rytme vil samtidig hjælpe jer som forældre, så I kan deles bedre om opgaverne - og på sigt også få mere tid til hinanden, hvilket også er meget vigtigt.

Håber I kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Sådan kan babygrød fra Woodland Wonders også bruges

Vidste du, at grødblandingerne fra Woodland Wonders også fungerer godt som base i andre opskrifter? I takt med at din baby bliver mere fortrolig med at spise mad fra ske, er der en helt ny verden af smag, farve og tekstur, der åbner sig. Woodland Wonders har derfor samlet en række smagfulde ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

24. november 2022 | Sovevaner | 5 mdr.

Falde i søvn i soveværelset

Hej Helen - igen Jeg kan jo lige så godt benytte mig af, at jeg har al den...

Læs hele brevet og Helens svar


14. november 2022 | Sovevaner | 4 mdr.

4 måneder og dagsrytme

Kære Helen Vores dejlige tut har en meget anderledes dagsrytme end den fra...

Læs hele brevet og Helens svar


12. november 2022 | Sovevaner | 13 mdr.

Meget tidlige morgener 13 mdr

Kære Helen. Ellen er en glad og aktiv pige, der tillidsfuldt søger social...

Læs hele brevet og Helens svar


11. november 2022 | Sovevaner | 0 mdr.

Hvordan får vi den bedste søvnstart med en nyfødt

Kære Helen Vi skal have lillebror i starten af februar og der er flere ting...

Læs hele brevet og Helens svar


11. november 2022 | Sovevaner | 7 mdr.

Opvågninger nat

Hej Helen Tak for dit svar på mit spørgsmål igår. Vi har idag haft succes...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Legetøj til baby og børn

Barnet har bedst af det nære samspil, der er mellem barnet og forældrene. Men i takt med at barnet bliver større og begynder at forholde sig lidt mere til verden omkring sig, vil det være godt, at der er legetøj, som barnet kan kigge på og undersøge.

Når barnet begynder at gribe, skal legetøjet passe til barnets lille hånd, og det er vigtigt, at legetøjet også egner sig til at komme i munden. Tingene skal være solide og uden skarpe kanter og spidser. Brug så vidt muligt legetøj,...

Læs mere i Babylex

Brystbetændelse

I daglig tale bruges betegnelsen brystbetændelse om to tilstande i brystet - det der egentlig er tilstoppede mælkegange, som er en ikkeinfektiøs tilstand i brystet og så en infektiøs brystbetændelse.

Tilstoppede mælkegange opstår ofte fordi amninger springes over eller fordi barnet ikke har fået "tømt" brystet tilstrækkeligt, måske fordi barnet dier med forkert teknik.

Infektiøs brystbetændelse opstår ofte, fordi det er gået hul på brystvorten, hvorved der er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annonce