Annonce

Annonce

Svar: Søvnskræk


6. september 2022

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Nanna

Tak for dit brev og velkommen til - og stort tillykke med den lille dreng:) Det er rigtig godt, du skriver, og jeg vil naturligvis meget gerne dele lidt tanker med dig.

Jeres dreng har ikke søvnskræk eller nightterror, når han kun er 1 måned gammel - men der kan være mange andre gode grunde til, at han har så svært ved at overgive sig til søvnen, og som også kan forklare, hvor han nogle gange vågner med skrig...

Det er for det første vigtigt, at I sikrer jer, at han ikke har ondt. Det kan være smerter fra nakke, skulder, bækken eller lignende, så når han bliver lagt ned og eller evt. drejes lidt til siden, så forstærker det smerten, så gør det ondt, og han græder. Små børn kan også græde, fordi de har smerter fra maven, spiserøret, urinvejene, ørerne...

Han kan f.eks. godt have refluks, det vil sige tilbageløb af mælk i spiserøret, hvilket svier og er smertefuldt. Han kan gylpe rigtig meget, men nogle børn har det, der hedder "silent refluks", hvor de ikke gylper, men stadig har ondt. Dette giver dobbelte problemer, da mavesyre og mælk både vil genere slimhinden i spiserøret, når det løber op, og når det løber ned igen.

Har han været til 5 ugers undersøgelse hos lægen? Hvis ikke I har været til dette endnu, vil det være rigtig godt, at I får lægen til at tjekke ham grundigt igennem og sikrer jer, at hans gråd og uro ikke skyldes smerter:) Viser det sig, at han har refluks, så kan dette behandles medicinsk. Hvis lægen finder ud af, at han har stramninger af nogle sener, muskler, problemer med led eller lignende, så kan dette behandles af fysioterapeut, ostepat eller kiropraktor - alt efter hvad problemet er.

Det er rigtig godt, at I svøber ham og på den måde forsøger at hjælpe ham med at finde fysisk ro, når han skal sove. Mange spædbørn har lettere ved at falde i søvn, når de føler sig holdt, og når man forsøger at efterligne livet i maven - så det er rigtig fint, at I gør det på denne måde :)

I skal også være opmærksomme på, at det er meget vigtigt, at han får mælk, når han skal sove. Uanset om du ammer eller giver flaske, så er det vigtigt, at mælk udgør en fast del af hans putteritual, og at han er fyldt godt op med mælk, når han puttes.

Og det gør ikke noget, at han falder i søvn med bryst eller flaske i munden... måske har I ...


Annonce

... læst eller hørt, at små børn ikke må puttes med bryst eller flaske, men skal lære at sove selv og finde ind i søvnen selv - det er ikke rigtigt, så længe han ikke er ældre. Det er derimod meget vigtigt, at I giver ham mælk og lader ham falde i søvn netop ved hjælp af mælken.

Uanset om han ammes eller får flaske, så vil det være rigtig godt, at du først lægger ham fra dig, når du tydeligt fornemmer, at han er træt, godt fyldt op med mælk. Det er fint at erstatte bryst eller flaske med en sut, det er også rigtig fint med svøbet - du kan evt. starte med at give ham lidt mælk, så skifte ham og i forbindelse med skiftning svøbe ham - så give ham mælk igen - og først derefter tilbyde sutten og putte ham fra dig.

Måske har I også læst eller hørt, at små børn skal lære at sove i egen seng - det er heller ikke rigtigt, så længe han er så lille. Han må meget gerne falde i søvn i jeres favn eller hvor I ligger sammen med ham i dobbeltsengen. Det er ikke forkert, at give ham den nærhed og tryghed, når han skal sove:)

Gråden kan også hænge sammen med tidspunktet, I forsøger at putte ham på - det er vigtig, at han ikke er vågen alt for lang tid af gangen, da han så bliver overtræt og får sværere ved at sove. Med den alder han har, vil han nogle gange måske kun kunne være vågen i 45 minutter, så har han atter brug for lidt mælk og behov for at blive puttet. Andre gange kan han måske være vågen i 2 timer, men ofte ikke mere end dette...


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Gråd kan altså skyldes for mange aktiviteter. At han har brug for, at I måske er mere hjemme, eller har brug for at være hos mor og far og mindre i favn hos bedsteforældre, venner, bekendte.. Han oplever verden med alle sine sanser, og verden er et stort sansebombardement, som han nogle gange godt kan protestere imod...

Gråd kan også skyldes sult. At han måske har brug for mere mælk.. Han skal spise ca. hver 3 time og får han bryst kan han sagtens have behov for trøstetår derudover:)

Der er altså rigtig mange årsager til, at små børn kan græde i forbindelse med, at de skal sove, og det er vigtigt, at I forsøger at pege jer lidt ind på, hvad årsagen kan være hos jer. Hvis I kender årsagen, er det naturligt lettere at hjælpe ham:)

Jeg håber, at mine tanker hjælper jer lidt videre på vej, og jeg glæder mig til at følge jeres lille familie:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Sådan kan babygrød fra Woodland Wonders også bruges

Vidste du, at grødblandingerne fra Woodland Wonders også fungerer godt som base i andre opskrifter? I takt med at din baby bliver mere fortrolig med at spise mad fra ske, er der en helt ny verden af smag, farve og tekstur, der åbner sig. Woodland Wonders har derfor samlet en række smagfulde ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

24. november 2022 | Sovevaner | 5 mdr.

Falde i søvn i soveværelset

Hej Helen - igen Jeg kan jo lige så godt benytte mig af, at jeg har al den...

Læs hele brevet og Helens svar


14. november 2022 | Sovevaner | 4 mdr.

4 måneder og dagsrytme

Kære Helen Vores dejlige tut har en meget anderledes dagsrytme end den fra...

Læs hele brevet og Helens svar


12. november 2022 | Sovevaner | 13 mdr.

Meget tidlige morgener 13 mdr

Kære Helen. Ellen er en glad og aktiv pige, der tillidsfuldt søger social...

Læs hele brevet og Helens svar


11. november 2022 | Sovevaner | 0 mdr.

Hvordan får vi den bedste søvnstart med en nyfødt

Kære Helen Vi skal have lillebror i starten af februar og der er flere ting...

Læs hele brevet og Helens svar


11. november 2022 | Sovevaner | 7 mdr.

Opvågninger nat

Hej Helen Tak for dit svar på mit spørgsmål igår. Vi har idag haft succes...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bad, de første gange

Det spæde barn kan komme i bad ret hurtigt efter fødslen og ofte beder mange om at få hjælp til det første bad, imens man endnu er på barselsafsnittet.

Når I beslutter jer for at bade jeres barn, så er det rigtig godt at have nogle faste rutiner:

- Et babybadekar er en god idé, nogen vælger også at bruge en speciel babyspand. Det vigtigste er at karret er afgrænset i størrelsen, det giver barnet lidt tryghed.

- Det er en god idé at tilbyde barnet...

Læs mere i Babylex

Madras til barnevogn

En barnevognsmadras kan være lavet af forskellige materialer, f.eks. skumgummi. Det betyder, at madrassen let suger kondensvand, der naturligt vil samle sig i barnevognen, når barnet sveder eller bare trækker vejret. Derfor er det vigtigt, at madrassen løftes op og stilles på højkant dagligt, og når barnevognen ikke bruges, så madrassen er tør, når barnet skal ligge på den.

Om vinteren kan det være nødvendigt at tage madrassen med ind, så barnet ikke lægges på en iskold madras,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.

Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!

Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.

Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!

De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.

Familien S


Annonce