Annonce

Annonce

Svar: Goderåd til putning og stop med flaske til tvillinger


7. juli 2022

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Therese

Tak for dit brev og velkommen til - det lyder som om, at du har fulgt med på sidelinjen et stykke tid, så det er dejligt, at du selv har fået lyst til at skrive til mig :) Og jeg vil naturligt gerne dele lidt tanker med dig.

Det lyder som en rigtig god idé, hvis jeres børn nu kan lære at falde i søvn i egen seng og forbinde deres seng med stedet, hvor de skal sove. De sover fint i egen seng om natten og jeres datter lyder til allerede at have ret let ved at overgive sig til søvnen, men jeres søn har brug for at blive bouncet for at finde ro - og nu hvor far starter arbejde igen, så er det naturligt svært for dig at putte begge børn om aftenen.

Umiddelbart tænker jeg, at du (I) skal udnytte, at det får flaske. Det er nemlig en kæmpe fordel, fordi flasken kan gives direkte i tremmesengen. Den kan derfor hjælpe dem med at falde til ro og falde i søvn i egen seng, og samtidig er de vant til at få flaske og føler sig meget trygge ved dette ritual. Derfor vil mit råd være, at I ikke fjerner flasken lige nu, men starter med at øve roen og det at falde i søvn i egen seng.

Det kan godt være en god idé, at I allerede nu begynder at putte jeres datter i egen seng med flasken, da hun har umiddelbart okay ved at finde ro i egen seng og er vant til at falde i søvn liggende stille. Jeres dreng vil dog højst sandsynligt have brug for et til to delmål, fordi han er vant til at skulle bounces og dermed afhængig af jeres favn og bevægelse, når han skal falde i søvn. Et delmål ville f.eks. være, at han skal lære at falde i søvn uden bevægelse først, og det betyder, at du (I) starter med at sidde med ham, men uden at hoppe med ham.

I kan godt starte på pilatesbolden, men prøv at sidde stille og kun vippe lidt, hvis han giver lyd fra sig. Hvis han ikke siger noget, så holder I ham stille. På den måde kan I lære ham, at han ikke behøver være i bevægelse hele tiden, men at det kan være helt okay blot at ligge og kikke - han er stadig i jeres favn og får på den måde stadig masser af nærhed og tryghed. Det kan også være et delmål, at I sætter jer på en stol med ham, stadig holder ham i jeres arme, giver ham følelsen af at blive holdt osv. som han er vant til, men hvor I sider stille. Og han må gerne få flasken, imens I holder ham.

Når han er vænnet til at falde i søvn uden bevægelse, så vil det være super fint på samme måde som søster også at putte ham i egen seng og give ham flasken der, så han stadig får mælk, og I kan stå med hænderne på ham, lade ham mærke, at I er der osv. men så han også oplever at falde i søvn der, hvor I ønsker, at han skal sove.

Det vil også være en rigtig god idé, at I indfører en puttebamse, putteklud, slaskedukke eller lignende - børnene har en alder nu, hvor de ofte vil begynde at tage en sådan substitut til sig og det vil være dejligt med noget, som netop kan erstatte behovet for at have jer tæt på. ...


Annonce

... Putteklud og bamse kan også følge med i dagpleje, vuggestue, hos bedsteforældre osv. når og hvis de skal puttes der.

En godnatsang, beroligende musik eller lignende kan også være en rigtig god idé. Det giver også tryghed og er en god måde at vænne dem til at falde i søvn i egen seng og forbinde dette med noget dejligt og rart.

Når de får flaske i sengen, så er det vigtigt, at I sørger for at elevere deres hovedgærde, så de ikke ligger fladt. Det er også vigtigt, at de ikke falder i søvn med flasken i munden men slipper den, før de sover helt, så de ikke er afhængige af flasken i munden for at kunne falde i søvn. Det skal helst være sådan, at de slipper flasken, giver den til dig (jer), smiler, måske småpludrer lidt og så triller om på siden og sover...

Og når de så kan falde i søvn på denne måde, så vil det være rigtig godt, at I skruer mængden af mælk i flasken ned, så de gradvist får mindre og mindre og på den måde vænnes til slet ikke at behøve mælk, når de bliver puttet. I stedet får de stadig deres putteklud, bamse, godnatsang osv. så alt er som det plejer at være, den eneste forskel er, at flasken ikke længere er en del af ritualet.

Og ja - for at nå dertil, så vil det være en god idé at tilbyde dem et godnatmåltid om aftenen. Det kan være en portion grød, en banan eller lignende, og gerne sammen med en kop letmælk, som de får, før de skal puttes. Så får de børstet tænder og bliver så puttet i egen seng - på den måde har de allerede fået mad og mælk og bør ikke være sultne eller føle behov for yderliger, når de skal sove - og på den måde kan I komme gradvist væk fra flasken. Er de meget tørstige, kan de blive tilbudt vand, når de ligger i deres seng f.eks. af en drypfri kop eller en drikkedunk eller lignende praktisk, så der ikke kommer vand i hele sengen :)

Flasken om natten skal I stille og roligt også trappe ud, så de her får mindre og mindre og er de tørstige om natten kan de tilbydes lidt slurke vand af en drypfri kop og derefter sove videre.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det vil sige, at en plan kunne se således ud:

Indføre godnatmåltid og trappe ud af natflasken først, men flasken i forbindelse med putningen bibeholdes lidt endnu.

Putte jeres datter i egen seng med flaske - og indføre putteklud, bamse, godnatsang osv.

Sidde stille med jeres dreng og øve, at han falder i søvn uden bevægelse, og når han kan det, så flytte ham til egen seng og putte ham med flaske der.

I skal altså væk fra dobbeltsengen med begge børn med det samme...

Trappe ud af flasken før putning om aftenen, så de får mindre og mindre der og til sidst naturligt helt kan undvære den - det nye ritual med godnatmåltid, putteklud, bamse, godnatsang osv. tager naturligt over, og de er begge vant til at falde i søvn i deres seng og forbinder deres seng med stedet, hvor de skal sove.

Jeg håber, at dette hjælper jer lidt videre - rigtig meget held og lykke med det projekt:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fed creme til børneeksem

Har dit barn børneeksem, er det vigtigt med en god hudpleje - og fedtcremer med en høj fedtprocent forebygger hudeksem. Hudpleje er vigtigt året rundt, men især i vinterperioden, hvor den kolde luft udtørrer huden ekstra meget, er det ekstra vigtigt med en god creme.

Til både behandling og forebyggelse af børneeksem, er det vigtigt at vælge fed creme fremfor lotion. En lotion indeholder meget vand og fordamper derfor hurtigt fra huden, og giver derfor ikke huden den nødvendige...

Læs mere i Babylex

Snore i børnetøj

Der kan være snore i dit barns tøj - snore kan sidde i hætter og kraver, i handsker osv. og det kan være farligt. Lange snore bør undgås, de kan hænge fast i rutschebanen og klatrestativet på legepladsen, - og i værste fald kan børn blive kvalt ved det.

Se derfor dit barns tøj igennem og er der snore, så kan det være en god idé at afkorte snoren mest muligt. Det vil også være en god idé ikke at binde knuder eller sætte andet på snoren, som kan sætte sig fast i legeredskaber,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit råd om uld til min søn, det var nok det bedste råd jeg nogensinde har fået :) Der blev godt nok kigget mærkeligt på mig, da jeg begyndte at lede efter uld i butikkerne, så det måtte hentes hjem fra Danmark til sidst.

Hilsen mor fra udlandet


Annonce