Annonce

Annonce

Svar: Putning - kan nu rejse sig op


25. juni 2022

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære du

Tak for dit brev :)

Der sker udviklingsmæssigt rigtig meget med din datter lige nu. Hun brager igennem separationsfasen og det giver både en mentale og motorisk uro - og det er netop dette du mærker, og derfor du oplever at putningen fra den ene dag til den anden har ændret sig:)

Den mentale uro oplever du også om dagen. Hun vil f.eks. ofte reagere på, hvis hun ikke kan se dig. Hun kan blive ked af det, græde og protestere, hvis du går på toilettet eller går i køkkenet og lader hende blive i stuen. Hun kan også blive ked af det eller blive ekstra tryghedssøgende, hvis I har gæster, hvis bedsteforældre eller andre henvender sig til hende. Og hun har generelt brug for at kunne se dig, brug for at vide, at du er i nærheden, og brug for din favn.

Den mentale uro gør også, at hun kan have svært ved at slippe dagen, koble fra og overgive sig til søvnen. Der er mange oplevelser, mange stimuli, meget at bearbejde, som lige nu gør det ekstra svært for hende at falde i søvn. Og når hun endelig sover, så drømmer hun ofte mere, kan klynke, smågrine eller græde i søvne...

Den motoriske uro handler om, at hun måske er begyndt at kravle og motorisk bevæger sig mere og mere omkring på egen hånd. Måske er hun også så småt begyndt at ville rejse sig ved møblerne eller rejser sig ved tremmerne i sengen - et dejligt sted at øve sig - og hun øver sig både om dagen, om aftenen og om natten. Den store motoriske uro giver en rastløshed i kroppen. Det er rigtig svært for hende at ligge stille, det er svært at finde fysisk ro. Hendes krop, hendes arme og ben er hele tiden i bevægelse, og når hun om aftenen bliver puttet, så kan hun derfor have svært ved blot at lægge sig ned og sove, i stedet kan hun have behov for at brænde lidt overskudsenergi af, før hun er parat til at sove.

Også om natten påvirkes hun af den motoriske uro. Hun kan begynde at lægge sig op i kravlestilling, ligger og vipper frem og tilbage, imens hun klynker frustreret. Nogle gange kan hun få skubbet sig helt op i sengegavlen, hvor hun så ligger og banker hovedet ind i sengen. Hun kan også ligge og kaste hovedet fra side til side. Det kaldes henholdsvis headbanging og headrolling, og det hører også alderen og udviklingen til:)

Hun har derfor brug for din hjælp, når hun skal overgive sig til søvnen om aftenen, og også når hun vågner om natten. Hun har brug for, at du hjælper hende med at finde roen med dine hænder, nærhed, kærtegn, ligesom hun skal hjælpes med stillingsskift, hjælpes med at blive lagt ned igen, komme om den anden side, få dynen på osv. Nogle gange kan det måske hjælpe at putte hende på maven og så stryge hende med dine hænder ned over ryggen og blenumsen igen og igen.

Det kan også være, at hun har brug for at tumle omkring i sin seng, før hun er parat til at sove. Det er ...


Annonce

... helt okay, hvis det kan give hende ro og hjælpe hende med at falde i søvn derefter, og du behøver ikke sidde hos hende, imens hun brænder lidt energi af. Hvis hun bliver ked af det, når du går, så skal du naturligt ikke gå fra hende, men hvis hun blot tumler rundt, pludrer med sig selv og egentlig hygger sig i måske 10 minutter, så er det helt fint, så kan du gå ind til hende og hjælpe hende med at finde ind i søvnen, når hun er mere parat til det.

Det er ofte også en god idé at indføre et bad om aftenen og afslutte dette med god frottering med håndklædet, smøre hende med lidt creme, give hende lidt baby- og trykmassage. Hvis badet ligger ca. 1 time før putning og afsluttes med massage, så kan det have en beroligende effekt på hendes krop og gøre, at hun bedre kan slappe af, når det er sovetid.

Især hvis du efter badet tilbyder hende et godnatmåltid. Det kan være en godnatgrød, eller en moset banan eller lignende, som hun får før hun skal sove. Det vil også være med til at give ro i kroppen og hjælpe hende med bedre at koble fra.

Det vil sige, at en aftenrytme kunne se således ud:

Aften 18: Familiemad, almindelige børnevenlige retter med kød, fisk, kartofler, grøntsager, ris, pasta, bulgur, sovs. Der skal være moset mad og også mad i stykker, som hun selv kan sidde med og gumle og gnaske på - og så kan du følge efter med lidt på gaffel eller ske. Vand af kop.

Kommer i bad ca. 18.30, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme, får lidt babymassage osv. og gøres klar til natten.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 11. okt.: Børn & Søvn - Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Ca. 19.30 - Godnatmåltid f.eks. grød eller moset banan samt mme af kop. Får derefter børstet tænder.

Flaske og puttes til natten ca. kl 19.45-20

Sen aften: Drømmeflaske og sover videre...

Du skriver, at du giver hende flaske, og at hun nærmest sover, når hun får den, men når du lægger hende ned, så begynder hun at vende rundt og rejse sig. Jeg vil foreslå dig, at du giver hende flaske i sengen. Altså at du putter hende til natten og så giver hende flasken, imens hun ligger ned. Hvis hun har brug for at tumle rundt lidt, så lader du hende gøre det, og når hun så er parat, så giver du hende flasken der. Så hun får lov til at falde i søvn i sin seng og ikke oplever at blive flyttet fra din favn og ned i sengen bagefter. Flasken kan altså gives med det samme du putter hende, eller du kan vente og give den, når hun har tumlet omkring lidt og måske er mere klar til at overgive sig til søvnen.

Du bør elevere hovedgærdet i sengen lidt, så hun ikke ligger helt fladt. Det kan du gøre ved at komme et sammenrullet håndklæde, en lille pude eller lignende ind under madrassen, så selve madrassen løftes lidt op. Pandora Living har også lavet en kilemadras, som er beregnet til formålet:)

Jeg håber, at du kan bruger dette lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

26. september 2022 | Sovevaner | 1 mdr.

Søvn - 6 uger

Hej Helen Jeg har en baby på 6 uger. Hun sover kun 30 min lure om dagen og...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2022 | Sovevaner | 16 mdr.

Sove i egen seng - 16 mdr.

Kære Helen, Jeg har tidligere skrevet for et par uger siden ang. min...

Læs hele brevet og Helens svar


25. september 2022 | Sovevaner | 3 mdr.

Powernapper stadig

Kære Helen. Jeg tager tidligere skrevet til dig ang min dreng på nu 3 mdr...

Læs hele brevet og Helens svar


22. september 2022 | Sovevaner | 6 mdr.

Dagsrytme og putning

Kære Helen, Vores datter bliver 6 mdr i næste uge og hun er en meget glad...

Læs hele brevet og Helens svar


22. september 2022 | Sovevaner | 11 mdr.

Snart 1 år og får utallige flasker om natten….

Hej Helen. Vores lillebror er en glad, modig og skøn lille mand som snart...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Øjne og syn hos baby

Nyfødtes øjne er tit hævede og sammenklistrede. Det er helt normalt. Er der vedblivende pus i øjenkrogen, har barnet sandsynligvis en øjenbetændelse og bør ses af lægen.

Helt små børn kan se i en afstand af ca. 30 cm. Det er den afstand, der er mellem moderens bryst og ansigt, når hun sidder og ammer. En nyfødt baby har svært ved at se, og verden virker meget utydelig og sløret. Men så snart den lille kommer til verden, begynder synet at udvikle sig.

Dit barn har...

Læs mere i Babylex

Babynest

En babynest er oprindeligt en svensk opfindelse, som efterhånden har spredt sig over hele verden. Også i Danmark er det meget populært at bruge en nest til sit barn.

En babynest kaldes også en babyrede, og den bruges til at lægge dit barn i, når du gerne vil have, at dit barn skal føle sig omsluttet og holdt, og du ikke selv kan have dit barn i armene. Det vil sige, at hver gang du lægger dit barn fra dig, fordi du f.eks. skal ordne vasketøj, lave mad, tale i telefon eller...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Så lykkedes det! Efter så mange måneder, er Johan faldet i søvn i sin barnevogn, op til flere gange.

Jeg har idag vækket ham en halv time før han plejer at vågne, og nu har han sovet 45 min. formiddag (barnevogn), og ligger nu pt. og sover middagslur (indtil nu en time). Så jeg kan slet ikke få armene ned:)

Vi ser om vi kan hoppe på togene i tide, tak for hjælpen:)

Venlig hilsen
Kathrine, mor til Johan på 6 måneder


Annonce