Annonce

Annonce

Svar: Årh nej - nu powernapper den lille igen


1. maj 2022

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære trætte mor

Tak for dit brev :)

Når jeg læser din beskrivelse, så lyder det umiddelbart som om, at jeres datter har behov for mere mad. Hun er 6 måneder nu, og hun er en fysisk stor pige - og du fortæller, at hun ofte ammes, både når hun vågner, og før hun atter sover. Det lyder for mig som om, at hun både slatspiser og slatsover lidt for meget, og at det derfor er tid til at øge hendes madindtag.

Jeg tænker, at al den mælk, hun søger, viser, at hun er mere sulten, og når du samtidig ammer hende så meget, som du gør, så mætter mælken hende på en måde, så interessen for anden mad ikke er særligt stor. Mælken giver hende dog ikke den mæthed, som er nødvendigt for at kunne sove længere søvnstræk, og den energi som er nødvendigt for at kunne være mere vågen og aktiv - og i længere tid. Og så kan de hyppige amninger godt være med til at "lulle hende" mere eller mindre i søvn, så det bliver til rigtig meget slatspiseri og slatsoveri.

Det er vigtigt, at du forsøger at skabe en rytme, hvor hun nu hjælpes til at have vågne og aktive perioder, hvor du sørger for at stimulere hende rigtig godt både motorisk og mentalt - og i denne vågne og aktive periode skal hun tilbydes skemad og mad i hånden. Det er en del af det at være aktiv og på :) Derefter, når det så bliver tid til at sove igen, så skal hun ammes og puttes til lur.

Du har ret i, at det hurtigt bliver en ond spiral, som det kører lige nu - når hun sover kortvarigt, vil hun naturligt heller ikke have overskud til at være vågen særlig lang tid, og omvendt. Du skal derfor arbejde bevidst på at holde hende vågen i længere tid og hjælpe hende med at sove et længere søvnstræk, når hun først er puttet. Du skal huske, at et gab ikke nødvendigvis skal tolkes som træthed, men godt kan tolkes som kedsomhed, og det kan derfor være rigtig godt, at du aktiverer hende lidt ekstra, før hun så atter puttes.

Det vil være rigtig godt, hvis du kan forsøge at skabe en rytme, hvor hun tilbydes skemad og vand af kop, når hun vågner af en lur (i stedet for nuværende amning), og at du så ammer hende, før hun skal sove igen. På den måde får hun bedst plads i maven til både skemad og mælk, og det vil være med til at sikre hendes behov for begge dele.

Det kan ofte også være en god idé at lægge et bad ind i løbet af dagen i en periode, fordi badet vil være med til at aktivere hende ekstra godt og gøre, at hun får en lidt længere vågenperiode - badet må meget gerne ligge sådan, at det giver en længere middagslur efterfølgende.

Det vil ofte være passende med 3 lure dagligt - en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen. Det lyder som om, at din datter har en tidlig rytme, og det må hun gerne have - hun sover således sin første lur tidligt. Måske vil det fortsætte sådan, eller det ændrer sig - det må tiden vise. Lige nu tænker jeg, at det godt kan lade sig gøre at få skabt en fin rytme, hvor du giver plads til, at hun stadig har brug for at sove allerede kl. 7-7.30 :)

Og så vil det være rigtig godt, hvis du kan begynde at give hende skemad 3 gange dagligt, ...


Annonce

... og hun skal tilbydes både grød og mos. Hun skal også tilbydes mad i hånden, og i løbet af de næste uger skal hun igang med kød og fisk i mosen, ligesom mellemmåltider skal introduceres. Så der skal altså virkelig ske noget på madfronten nu.

Du skriver, at du lige nu giver grød efter første lur, det er rigtig fint. Derfor har jeg forsøgt at lave en dagsplan, som passer med dette. Du må gerne begynde at give grøntsagsmos om aftenen også - nu - og i løbet af den næste uges tid så begynde med det 3. måltid, så hun får morgenmad, frokost og aftensmad. På sigt vil hun skulle have morgengrød og et mellemmåltid om formiddagen, men det ændrer sig i løbet af de næste uger, lige nu skal i blot igang:)

Mit forslag til en dagsplan, som den kan se ud nu og i løbet af de næste 1-2 uger, vil derfor se således ud:

Tidlig morgen 04/05: Ammes og sover lidt videre, indtil klokken bliver omkring 6, og I står op og dagen starter stille og roligt.

Ammes og puttes til dagens første lur omkring kl 7-7.30... Sover her som nu 30-40 minutter, og det er her, dagen så rigtigt starter.

Sen morgen/Formiddag 8.30: Tilbydes lidt grød, evt. med lidt frugtmos som topping, frisk blød frugt i hånden og vand af kop.

Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme, får lidt babymassage osv. Aktiveres på denne måde rigtig godt både motorisk og mentalt.

Ammes og puttes til middagslur - måske kl 11... hjælpes til at sove en længere lur ved at du f.eks. lægger dig med hende og ammer hende i dobbeltsengen eller ved at du triller hende en længere tur og prøver at holde hende sovende på denne måde:)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Frokost 13: Tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, og du følger efter med lidt øllebrød eller grøntsagsmos, varier gerne fra dag til dag. Vand af kop.

Eftermiddag 15-16: Ammes og puttes til dagens 3. lur. Denne lur kan godt være en kortere lur på 30-40 minutter, det vil også være okay, lad hende selv styre dette.

Aften 17.30-18: Tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden, og du følger efter med grøntsagsmos. Vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca. kl 19

Sen aften 22-23: Drømmeammes og sover videre

Nat: Har lige nu sandsynligvis brug for en amning igen først på natten, men stille og roligt vil denne kunne undværes. I takt med at indtaget af rigtig mad og vand af kop sættes op i løbet af dagen, vil du kunne trappe ud af mælken om natten. Det vil være et realistisk mål, at din datter kan sove 5-6 timer uden mælk om natten.

Jeg håber, at du kan bruge ovenstående lidt videre, og at dagplanen giver lidt idé om, hvad I kan arbejde videre med hos jer netop nu - der er lidt at gå igang med og det bliver naturligt en helt ny verden for jer :)

Jeg vil anbefale dig meget min bog "Helens bog om børn & mad". I den finder du opskrifter, dagsplaner og guides igennem måned for måned. Du kan slå fødevarer op, hvis du er i tvivl om, hvad din datter må få, hvordan det skal laves osv. Vær opmærksom på at få fat i nyeste udgave, som er fra 2021 :)

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Få det perfekte, glødende og sunde look med Skøn Skincare

Hvis du ønsker at nyde velvære og luksus uden parfume, er der heldigvis mange lækre produkter, der kan give dig denne oplevelse. Gravide, småbørnsforældre og personer med parfumeallergi har ofte problemer med at finde produkter, der giver velvære og luksus uden parfume. Her introduceres SKØN ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

25. marts 2023 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang med sidste lur til ingen

Hej Helen Overgang med sidste lur til ingen. Vores piger er tydeligvis en...

Læs hele brevet og Helens svar


24. marts 2023 | Sovevaner | 18 mdr.

Mor kan ikke putte - 18 mdr.

Hej Helen, Jeg har et spørgsmål til putninger. Vi putter mellem 19-19.30...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2023 | Sovevaner | 18 mdr.

Vågner tidligt - 1.5 år

Hejsa, Jeg har før haft skrevet ind vedr. motorisk uro der forstyrrede min...

Læs hele brevet og Helens svar


9. marts 2023 | Sovevaner | 7 mdr.

Nattesøvn - søger brystet

Kære Helen Først og fremmest tak for en god brevkasse og gode bøger - jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2023 | Sovevaner | 3 mdr.

Baby med stort søvnbehov

Hej Helen Jeg har tidligere skrevet til dig angående min datter, Karlas,...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navlestreng

Navlestrengen forbinder dit barn og dig til hinanden, så længe barnet ligger inde i livmoderen. Navlestrengen går fra babys navle til moderkagen, og det via navlestrengen at dit barn får alt det, som barnet har brug for, når det skal vokse og udvikle sig i livmoderen.

Lige efter fødslen vil navlestrengen stadig forbinde dig og dit barn, og navlestrengen fungerer fortsat lidt. Man kan se, at den pulserer, så barnet får den sidste ilt fra moderkagen.

Når moderkagen...

Læs mere i Babylex

Opbevaring af modermælk

Hvis du malker ud og vil gemme din mælk til senere, så bør du straks efter udmalkning hælde mælken på en engangsflaske, der lukkes og mærkes med navn, dato og evt. klokkeslæt. Umiddelbart herefter placeres mælken i køleskab eller fryser.

Holdbarhed for ny udmalket mælk:

3 døgn i køleskab ved maks. +5 C
3 måneder ved min. -18 C
Mælk, der ikke er optøet ved hjælp af varme, d.v.s. optøet i køleskab, kan holde sig 1 døgn i køleskab
Mælk, der er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg har købt din bog om børn og mad, og igen må jeg virkelig rose din måde at skrive på, det er alletiders bog :-) Jeg har 3 af dine bøger og jeg er vild med dem :-)

Tak fra mor til dreng på 4 måneder.


Annonce