Annonce

Annonce

Svar: 4 måneder baby er stoppet med at sove


24. april 2022

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Claras mor

Tak for dit brev og velkommen til - dejligt at høre at du har fulgt med på sidelinjen og nu selv har fået lyst til at skrive til mig :) Jeg vil naturligt meget gerne dele lidt tanker med dig.

Det lyder som om, at Clara har det godt og de ændringer, som du beskriver, tænker jeg, handler om hendes alder og udvikling. Jeres datter er 4.5 måned gammel nu, og rigtig mange forældre oplever i denne alder en ændring i både spise- og søvnmønster.

Claras søvn ændrer sig nu rent fysiologisk. Søvnen begynder at indeholde flere stadier, og mange børn har svært ved at komme fra et søvnstadie til et andet. Derfor vågner de op efter f.eks. ca 30 minutters søvn, og mange børn får tendens til at powernappe eller slatsove lidt i denne alder.

Clara er naturligt også mere opmærksom på verden nu. Hun følger mere og mere med i, hvad der sker omkring hende. Hun bruger sig selv mere og mere både fysisk og mentalt, drejer hovedet bevidst efter ting, skelner tydelig mellem om hun er hjemme eller ude, om hun er i din favn, i fars favn eller i favn hos en fremmed. Det gør alt sammen, at hun meget let lader sig forstyrre, når hun f.eks. skal spise. Så når du ammer hende, så tager hun fat, dier lidt, slipper, tager fat og dier igen, slipper og smiler til dig, dier igen, slipper atter og pludrer med dig, tager fat og dier igen, for derefter atter at slippe - det er sjovere at lege og være opmærksom på verden:)

Disse spise- og søvnændringer betyder, at man let kan komme ind i en rytme, hvor hun både slatspiser og slatsover lidt hele dagen igennem - og derfor begynder at søge brystet hyppigere om natten, for at få sit mælk/væskebehov tilstrækkeligt dækket. Derfor er det rigtig godt, hvis du kan forsøge at hjælpe hende til at spise så effektivt om dagen som muligt, så hun ikke behøver søge brystet ekstra om natten.

Det er også sådan, at hun fysisk er ved at være så stor nu, at hun har behov for at få din mælkeproduktion sat op - og netop om natten producerer du mere af det mælkestimulerende hormon. Derfor giver natamning ofte en øgning af mælk, og når børn begynder at melde sig hyppigere om natten, skal man derfor også altid overveje, om de måske er ved at være mere sultne.

Som jeg læser dit brev, så ammer du hende to gange mellem hver lur om dagen, og du ammer hende hver gang hun søger brystet om natten - det lyder derfor som om, at du faktisk har gjort hvad du kan for at øge din mælkemængde, og det lyder også som om, at det måske ikke er helt tilstrækkeligt. Da hun nu er 20 uger gammel tænker jeg, at det godt kan være tegn på, at hun begynder at have behov for lidt skemad, og du kan derfor prøve at lægge mærke til, om hun i øvrigt virker parat til dette.

Hun skal være både fysiologisk og mentalt parat. Det betyder, at hendes mave skal være i stand til at nedbryde fastere føde, og hun bør ikke have problemer med hård mave, ligesom der skal være gode tarmlyde. Du vil sandsynligvis også se, at hun begynder at savle mere og danner mere mundvand. Det er tegn på, at der begynder at ske nogle enzymændringer i hendes spyt, så hun netop kan nedbryde den fastere føde bedre. Derudover så er det også vigtigt, at hun kan holde sit hoved selv, og at hun drejer sit hoved bevidst efter skeen. Hun skal også kunne åbne munden bevidst og kunne finde ud af at tage maden af skeen med munden - f.eks. når du giver hende d-dråber på en ske, så skal du have en fornemmelse af, at hun ved, hvad det drejer sig om.

At være mentalt parat betyder, at hun skal være interesseret. Når du sidder med hende på ...


Annonce

... skødet, så skal hun følge din mad med øjnene, måske forsøger hun at række ud efter din mad, hun skal virke søgende, smaske og med sit kropssprog vise dig, at hun synes det du kommer i munden virker rigtigt spændende...

Hvis du oplever disse tegn, og du samtidig oplever, at en øgning af mælk i løbet af et par døgn ikke virker til at mætte hende tilstrækkeligt, så lyder det som om, at du skal begynde med lidt smagsprøver på lidt grød eller mos :) Jeg vil anbefale, at du starter med lidt grød til frokost og giver lidt vand sammen med - og derudover skal du amme hende, som du plejer. Gradvist går du fra smagsprøver til lidt større mængde, og når hun f.eks. kan spise 3/4 dl. grød til frokost, og det går fint, så kan du begynde at tilbyde hende lidt grøntsagsmos til aften. Det er bedre, at hun spiser 3/4 dl. 2 gange dagligt end 1.5 dl på en gang, så der stadig er plads til mælk i maven, og så maven også kan følge med.

Og så tilbage til det med søvnen. De fleste børn vil i 4 måneders alderen have en rytme, hvor de går sent i seng, og det er helt normalt, at de i denne alder ikke sover før klokken måske er 22-23. Det ændrer sig igen i takt med, at hun bliver ældre, og de fleste børn vil i 6 måneders alderen have en rytme, hvor de går i seng omkring kl 19.30-20 - men det er altså ikke nu.

Det er som sagt også helt normalt, at børn i din datters alder powernapper meget dagen igennem, og du skal her vurdere, hvordan hun virker, når hun vågner. Hvis hun vågner op smilende og glad og virker veludhvilet, selvom hun kun har sovet 30 minutter, så er det helt okay, så må du tage hende op, og I kan så være aktive, lege, pludre, synge, tumle rundt osv. i et par timer, hvorefter hun så kan puttes igen. Vågner hun derimod op pylret, ked af det, virker til stadig at være træt og tydeligt mangler overskud, så vil det være en god idé, at du forsøger at hjælpe hende med at sove lidt videre, så lurene bliver lidt længere.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Dagens stå op tidspunkt påvirker resten af dagen, så derfor har du en god pointe, når du spørger, om du skal vække hende. Jeg synes dog, at hun er for lille til at blive vækket, og jeg tænker, at du skal lade hende vågne af sig selv om morgenen. Hendes rytme vil ændre sig i takt med, at hun bliver ældre, og i takt med at du begynder med skemad i løbet af dagen osv. så vil dette også spille ind på rytmen. På sigt kan det godt være en god idé at vække hende om morgenen, så dagen ikke starter for sent, men det er ikke lige nu, det tager vi til den tid :)

Det er helt naturligt, at hun ikke bruger en nusseklud, bamse eller lignende, når hun skal sove. De fleste børn er mellem 12-18 måneder, før de bevidst begynder at bruge en sådan substitut. MEN, hun kan stadig have stor glæde af en nusseklud, især hvis den dufter af dig, fordi det kan gøre det lettere for hende at sove på afstand af dig og dermed komme tilbage i egen seng, da hun så kan dufte og fornemme, at du stadig er i nærheden. Du må derfor gerne bibeholde dette ritual, selvom du ikke oplever, at hun bruger kluden bevidst.

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og jeg vil også meget anbefale dig to af mine bøger "Helens bog om børn og søvn" og "Helens bog om børn og mad". I begge bøger guides du igennem de forskellige aldre - i bogen om søvn kan du f.eks. læse om de søvnændringer der sker i 3-4 måneders alderen og i bogen om mad, kan du finde opskrifter, dagsplaner osv. og slå fødevarer op. Vær opmærksom på at begge bøger er kommet i ny revideret udgave i 2021.

Jeg glæder mig til at følge jeres lille familie videre frem :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Sådan forbereder du babynumsen på de varme sommerdage

Varme sommerdage er dejlige, men de kan genere små babynumser. Varme, fugt og friktion er desværre en sikker opskrift på røde babynumser.
Ved at erstatte vand, sæbe, vådservietter med Olívy baby care – diaper change kan du nemt og skånsomt forebygge alle de hudproblemer, der ellers følger ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

6. august 2022 | Sovevaner | 8 mdr.

Holder fest i tremmesengen

Hej Helen Vi har udfordringer om aftenen ved vores datter som netop er...

Læs hele brevet og Helens svar


4. august 2022 | Sovevaner | 10 mdr.

Opfølgende spørgsmål på nat-ammestop og putning

Hej Helen Tak for dit gode og brugbare svar i det sidste brev. De...

Læs hele brevet og Helens svar


4. august 2022 | Sovevaner | 1 mdr.

Hårde putninger

Hej Helen Vi har en dreng på 7 uger, som har været meget svær at putte siden...

Læs hele brevet og Helens svar


2. august 2022 | Sovevaner | 5 mdr.

Få datter til at sove

Hej Helen, Tak for en god brevkasse! Jeg ønsker råd til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


2. august 2022 | Sovevaner | 4 år, 6 mdr.

Stor forskel på om det er mor eller far der putter

Kære Helen Så er Laura allerede 4,5 - og alt går så fint. Vi har en...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barnløshed

De fleste par har en naturlig forventning om blive forældre på et tidspunkt. Men for nogle sker det dog ikke bare af sig selv.

Hvis man som par forsøger at blive gravide gennem et år, uden at de lykkes, så betragtes det som ufrivilligt barnløshed. Statistikken siger, at ca 80 % vil bliv gravide i løbet af et år.

Årsagerne til at man ikke bliver gravid kan være rigtig mange og det tager tid at finde frem til den rigtige behandling for det enkelte par. Derudover er...

Læs mere i Babylex

Sikkerhed i hjemmet

Det er i hjemmet, at de fleste ulykker sker, og når dit barn begynder at kravle, rejse sig og bevæge sig rundt i hjemmet, så er det vigtigt at du sikrer dig, at jeres hjem er et trygt sted at færdes.

Dit barn skal have lov til at undersøge og opleve verden omkring sig. Derfor skal du sikre at dit barn kan gøre dette.

Alle rum kan være farlige og kan kræve et ekstra sikkerhedstjek - især skal du være opmærksom på køkkenet, badeværelset og stuen.

Gå...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak! Jeg bliver simpelthen nødt til at fortælle dig, hvor stor en omvæltning dit seneste svar har gjort for vores familie.

Med min korte beskrivelse af vores liv, har du simpelthen set noget vi ikke har set; at hele vores dag bare er en lang irettesættelse af vores søn. Vi var simpelthen kommet ind i en skæld-ud-spiral; skæld-ud medfører mere skæld-ud. Vi blev opmærksomme på at vi begge to tog en dyb indånding inden vi gik ind af hoveddøren, for nu vidste vi skulle ind og skælde ud. Frygteligt, at vi ikke har kunne se at det ikke var en umulig unge, men en umulig måde at tackle ham på!

Så vi besluttede i samme øjeblik vi læste dit brev at vi kun ville snakke med vores søn og slet ikke skælde ud. Selvom det kræver lidt tålmodighed, så er det bare helt vildt hvad det har gjort. Han har simpelthen været så sød og vi har hygget os så meget de seneste dage. Han er selvfølgelig ikke et dydsmønster:-) men måden vi tackler det på nu er, gør at konflikten er lynhurtigt overstået og der bliver færre af dem.

Vi er jo i virkeligheden en familie med stort overskud, med et nært og følsomt forhold til vores drenge. Vi er bare kørt ud af et helt forkert spor og det var dig der skulle åbne vores øjne.

Tusind tak, Helen! Også en hilsen fra min mand, som iøvrigt sidder med tårer i øjnene hver gang han læser svar fra dig :-)

Med venlig hilsen
En familie på fire


Annonce