Annonce

Annonce

Svar: Min søn er urolig tidlig morgen


13. december 2021

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Christina

Tak for dit brev :)

Jeg tænker umiddelbart, at der kan være flere ting som spiller ind hos jer. Og jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med jer - og dejligt at høre, at I har min bog om børn og søvn, tak for det!

Med den alder jeres dreng har nu, så kan han godt have behov for mere mælk. Han kan fysisk godt være ved at være så stor, at hans mælkeindtag skal sættes op, og det viser han blandt andet ved at die hyppigere om natten, da du producerer mere af det mælkestimulerende hormon prolaktin om natten. Derfor er det rigtig godt, hvis I kan være opmærksomme på at fylde ham ekstra godt op med mælk hele dagen og aftenen, fordi det kan være med til at forlænge tiden mellem amningerne om natten.

Samtidig ved jeg fra dine tidligere breve, at du har et ønske om at gå gradvist over til flaske, og I kan derfor godt overveje, om det ville være en idé med en flaske modermælkserstatning sen aften. Modermælkserstatning kan mætte mere end modermælk og kan derfor gøre, at han kan sove et længere søvnstræk før han så vågner og melder sig igen. Og det kan derfor også være med til at gøre, at han spiser bedre og mere effektivt, når han så vågner og ammes i løbet af natten, så I kommer lidt væk hans korte og hyppige amninger.

Når han spiser så hyppigt som han gør i løbet af natten, så vil han naturligt også få en del maveuro, og der vil være ekstra mælk at bearbejde og nedbryde, og det kan også være med til at gøre, at han nu sover langt mere uroligt. Ligesom hans søgning efter sutten kan være et behov for netop at få lidt ro i maven. Det at sutte giver netop ro og sætter samtidig gang i tarmperistaltikken, men uden at han får ekstra mælk i maven.

Det kan derfor også være en god idé, at du efter amning (og en evt. flaske, hvis I giver ham det) tilbyder ham en sut, så han får sit suttebehov ekstra dækket og netop hjælpes til at få lidt mere ro i maven, når han endelig sover. Samtidig er han så lille, at han naturligt stadig kan tabe sutten under søvn, og I kan evt. forsøge at koble sutten til en klud for at se, om han så bedre kan holde den i munden - kluden giver lidt støtte, når han ligger og sover med den, og hovedet er drejet til siden...

Derudover så skal I også se lidt på hele dagens rytme, og mange børn vil i 3-4- måneders alderen begynde at gå sent i seng. Det er ikke unormalt at deres puttetidspunkt ligger f.eks. kl 22. Mange børn trives også med en rytme, hvor de sover ca. 10 timer om natten og 5 timer i løbet af dagen - og netop i 3-4 måneders alderen vil mange børn trives med en 3-lure-om-dagen-rytme. Det vil sige, at han måske ville kunne sove fra 22 til 08 i stedet for som nu f.eks. fra 19 05. Når I putter ham til natten allerede kl 19-19.30, så kan I derfor overveje, om dette måske skal være en ...


Annonce

... powernap i stedet for putning til natten, netop for at hans rytme kommer til at ligge lidt senere.

Det kan også være en god idé at lægge et bad ind midt på dagen, som forlænger tiden mellem lurene lidt, og som netop gør, at I kan aktivere ham rigtig godt både motorisk og mentalt. Det vil sige, at når han vågner af sin formiddagslur omkring kl 12, så kan han få mælk og derefter få et bad. Badet afsluttes med god frottering med håndklædet, lidt massage osv. Og I må også meget gerne lege, tumle, hygge, synge, pludre og hvad han nu har lyst til - og før han så skal sove middagslur, så tilbydes han igen bryst (eller flaske) og puttes så til en god forhåbenligt lang lur. I løbet af aftenen kan han så tage en powernap mere, komme op, lege, hygge, tumle osv. og I har lidt familietid om aftenen. Og på den måde kan I måske få rykket hans puttetidspunkt til senere... Det kan godt være, at han ikke kan fungere med et puttetidspunkt, der er så sent som kl 22, det afhænger helt af, hvornår han sover sidst på dagen eller i løbet af aftenen, men det er netop vigtigt, at I rykker lidt på hele dagens rytme, for også at få ændret på stå op tidspunktet.

Når det er sagt, så er han dog stadig så lille, at det kan være rigtig svært at ændre særlig meget, og det vigtigste er, at I hjælper ham med en rytme, hvor han så vidt muligt er vågen og aktiv om dagen og sover om natten. Altså hjælper ham til en rytme, hvor han ikke pludselig vender op og ned på nat og dag.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det er også helt okay, hvis han ikke kan nøjes med 3 lure lige nu, men nogle dage måske sover 4 eller måske nogle gange 5 lure, fordi hans lure er korte, og døgnet så hænger bedre sammen sådan. Det er dog rigtig godt, hvis en af dagens lure varer mindst 1.5 time, men det lyder også som om, at det er tilfældet hos jer. Og så skal I også være opmærksomme på, at balancen mellem dagssøvn og nattesøvn gerne må være der, netop for at nætterne ikke bliver alt for lange eller starter for tidligt og dermed også slutter for tidligt - og at han naturligt også stadig skal have sit samlede søvnbehov om dagen dækket.

Jo længere nattesøvnen er, jo mere uroligt vil han ofte sove, og jo tidligere nattesøvnen starter, jo tidligere vil han også stå op - men man kan som nævnt ikke bare putte ham senere - det er hele dagens rytme, som skal rykkes. Og det kan I f.eks. gøre ved at lægge et bad ind midt på dagen eller ved at gøre tidspunktet omkring kl 19-19.30 til en powernap og ikke putningen til natten - naturligt alt efter, hvornår og hvor meget han har sovet i løbet af dagen. Men det er måske bedre for jer lige nu, at han er vågen om aftenen, og at I kan hygge og have familietid her, end at I starter dagen allerede kl 04-05....

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Svær søvnmangel pga mange opvågninger

Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kæledyr og børn

I rigtig mange børnefamilier har man en eller anden form for kæledyr, og det er ofte en hund, kat eller et andet kæledyr med pels.

Det kan være rigtig dejligt for børn at vokse op sammen med dyr, og det er lærerigt at skulle hjælpe til med at passe et dyr og sørge for,, at dyret har det godt. At skulle være med til at tage sig af et kæledyr lærer dit barn om ansvar. Det overordnede ansvar for kæledyret er dog dit. Du kan ikke regne med, at dit barn selv kan sørge for et kæledyr,...

Læs mere i Babylex

Sele til barnevogn

Barnevognssele anvendes, når der er risiko for at barnet kan falde ud af barnevognen og barnet bør være under opsyn, når det er i sele. De fleste børn har brug for sele i barnevognen fra de er 6 måneder gamle - nogle børn lidt før.

Du bør altid vælge en barnevognssele som er DVN mærket (Dansk Varefakta Nævn). Selen skal spændes fast i barnevognens bund og den må ikke kunne trækkes løs.

Selvom barnet ligger i DVN mærket sele, skal der altid være opsyn med et barn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg har længe fulgt med i din brevkasse og har selv fået hjælp til mange "problemer" fra dine svar til andre! Du har været en stor hjælp uden du har vidst det ...!

Bedste hilsner
Sanne mor til dreng på 8 måneder


Annonce