Annonce

Annonce

Svar: Gråd ifbm søvn og et par andre spørgsmål :)


14. oktober 2020

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Christine

Tak for dit brev og hvor dejligt at høre, at du har kunne bruge mit tidligere svar og også har købt min bog om børn og mad - tak :)

Jeres datter må gerne være vågen i 2.5 time og ofte kan hun måske om aftenen nogle gange være vågen i 3 timer - hvis hun har sovet en god lang middagslur. Det vil sige, at hvis hun står op fra dagens 3. lur kl 16.30, så vil hun måske være putteklar omkring kl. 19.30.

Jeg synes, det vil være en god idé at bibeholde drømmeflasken sen aften. Når hun får denne, så sover hun 6 timer, og det er super godt, og så vil det være godt fortsat at tilbyde hende flasken kl 06 - også selvom hun lige nu ikke sover videre der. Det hænger sandsynligvis sammen med, at hun er begyndt at sove længere lure i løbet af dagen og få en bedre kvalitet ud af sin søvn. Du fortæller, at hun samlet sover 14 timer i døgnet, og det lyder super fint - hvis det hos jer lige nu er fordelt sådan, at hun sover 10.5-11 timer om natten fra kl 19-19.30 og til 06 og så sover ca 3-3.5 time samlet om dagen fordelt på 3 lure, så lyder det rigtig godt.

Netop drømmeflasken og flasken tidlig morgen er ofte vigtige at bibeholde, fordi de er med til at sikre hende et vist mælk-væske-indtag i takt med, at hun begynder at spise mere og mere skemad, og skemaden derfor begynder at tage mere over i løbet af dagen. Når hun bliver 7 måneder, vil det ofte være passende med 4 flasker, som ligger tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Det vil sige, at om en måneds tid er det altså flasken formiddag og eftermiddag, som fjernes, og i stedet tilbydes mellemmåltider her:)

Det er også helt normalt, at hun har brug for 3 lure, når hun starter dagen så tidligt og det er helt okay, at hendes korte lur ligger om morgenen. Det hænger igen sandsynligvis sammen med, at hun er begyndt at vågne tidligt og derfor er nødt til at sove på dette tidspunkt. Det kan sagtens ændre sig igen i takt med at hun bliver ældre, så jeg tænker, at tiden også arbejder lidt for jer, hvis det kan give ro at vide det.

Hvis I synes, at der er lidt for meget pylren og utilfredshed om aftenen og fornemmer, at hun har brug for at blive puttet tidligere, men stadig ikke vil putte så tidligt, at hendes nattesøvn rykkes for meget frem, så vil det være en god idé at lægge et bad ind midt på dagen, som rykker på tidspunktet for hendes 3. lur - på den måde vil hun vågne senere af denne lur og kan så også puttes lidt senere til nat.

Og ja, der er ingen tvivl om, at alder og udvikling spiller ind hos jer. Der sker rigtig meget med jeres datter både motorisk og mentalt netop nu, og det påvirker hendes søvn - både det at skulle finde ro og overgive sig til søvnen og også det at sove roligt, når hun endelig sover.

Hun bruger sig selv mere og mere både motorisk og mentalt. Hun suger til sig af indtryk og ...


Annonce

... oplevelser og det gør det svært for hende at koble fra og finde roen, når hun skal sove. Derfor vil I godt kunne opleve, at hun nogle gange græder, fordi hun er så fyldt op med oplevelser, at hun næsten ikke kan kapere det. Det vil ofte være en slags overtræt gråd, hvor hun kun græder kortvarigt og hvis I triller hende i barnevognen eller står tæt ved hende og beroliger med jeres hænder, så falder hun ofte i søvn. Netop fordi det er svært for hende at overgive sig til søvnen, men hun er træt nok til at sove, hvis hun lige hjælpes lidt :)

Og så sker der motorisk også rigtig meget. Hun ligger ikke længere stille, hvor hun er lagt, men flytter på sig. Hun triller omkring, drejer om sin egen akse, hun tager fat i sine fødder, ruller om på maven, men kan endnu ikke altid finde ud af at komme tilbage igen - og om natten har hun derfor brug for jeres hjælp. Hun har brug for hjælp til at blive lagt i en rar stilling igen, brug for hjælp til at få dynen på, som hun har sparket af osv.

Hun begynder at opleve verden mere bevidst, hun skelner mere og mere mellem om hun er hjemme eller ude, om hun holdes af mor, far eller en anden. Det at hun nu kan bevæge sig lidt mere rundt, får lidt mere fornemmelse for rummet osv. gør at hendes oplevelser bliver større - og det betyder ekstra drømmeaktivitet. Alt hvad hun oplever i skal bearbejdes, når hun sover. Derfor vil børn i denne alder kunne sove meget uroligt og have mange lyde om natten. Hun kan vågne op, græde, småklynker, ligge og virre med hovedet, slå ud med armene, nogle gange grine i søvne, netop fordi hun drømmer rigtig meget.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Natteroderi hører derfor alderen til - præcis, som I selv har tænke :) Det der er vigtigt er, at I ikke begynder at indføre dårlige vaner om natten. Det vil sige, at I f.eks. ikke begynder at tage hende op, gå rundt med hende, hopper på en pilatesbold eller lignende, hver gang hun vågner, for så vil hun naturligt lære, at det er sådan det foregår om natten nu. I må dog meget gerne hjælpe hende med stillingskift - for hun skal nok lære at skifte stilling selv på sigt - og hun skal naturilgvsi også have sine flasker, så behovet for mælk dækkes. Men kan I holde fast i rutinen med en drømmeflaske sen aften og en flaske igen kl 06, så vil det være dejligt for jer alle fremadrettet :)

Derudover skal I naturligvis også være opmærksomme på, om hun kan være ved at få tænder. Det kan også give urolig søvn, hvis der er tænder på vej... ligesom hun kan få ondt i ørerne og andet, som også kan vække hende og gøre at hun græder... Når børn pludselig græder i forbindelse med søvn, så skal man altid overveje om sygdom, tandfrembrud eller lignende kan være årsagen :)

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre og at jeg er kommet godt omkring jeres spørgsmål og samtidig har givet lidt ro med på vejen :)

Fortsat held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

29. oktober 2020 | Sovevaner | 15 mdr.

Urolig og sparsom nattesøvn

Kære Helen, Så er der igen gået lidt tid, og jeg må trække på din ekspertise...

Læs hele brevet og Helens svar


28. oktober 2020 | Sovevaner | 11 mdr.

Umulig at putte til lur

Kære Helen. Vi skriver til dig fordi vi virkelig har brug for hjælp i...

Læs hele brevet og Helens svar


27. oktober 2020 | Sovevaner | 8 mdr.

Søvnproblemer - klar til at tage kampen op

Hej Helen, Vi har i længere tid (måske altid, men i hvert fald siden femte...

Læs hele brevet og Helens svar


25. oktober 2020 | Sovevaner | 6 mdr.

Natlige opvågninger og klynk

Hej Helen, Min datter er nu knap 7 måneder. Vi har fået en rigtig god dag...

Læs hele brevet og Helens svar


24. oktober 2020 | Sovevaner | 11 mdr.

Vintertid - 11 mdr.

Kære Helen, Nu er det start skift til vintertid, og mit spørgsmål er,...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Moderkagebiopsi

En moderkage er en prøve af moderkagen. Prøven laves i 10-12 uge og det foregår endten ved at der stikkes en kanyle ind igennem maveskindet eller via skeden. Kanylen napper så en lille bid af moderkagen.

Nogle kvinder synes det er smertefuldt at få en moderkagebiopsi foretaget, andre synes det er almindeligt ubehageligt.

Efter prøven kan man få lidt menstruationslignende smerter og der kan også sive lidt fostervand.

Prøven bliver undersøgt for...

Læs mere i Babylex

Apgar score

Dette er betegnelsen for en undersøgelse som jordemoderen laver af barnet lige efter fødslen. Apgar Score blev udviklet i 1952 af Virginia Apgar og den bruges til at vurdere, hvordan barnet har det, lige når det er blevet født.

Jordemoderen har 5 ting hun ser på:

1. Hun ser på barnets reflekser,- reagerer barnet på forskellige stimuli, griber barnet, søger barnet osv.

2. Hun mærker barnets puls, for at se på hvor hurtigt barnets hjerte slår og om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for en fantastisk hjemmeside. Hvem er det egentlig udover dig som besvarer alle disse spørgsmål på denne side. For du kan da umuligt besvare dem alle ...

Tak for fantastiske guldkorn.

Mor til Mathias knap 8 måneder


Annonce