Annonce

Annonce

Svar: Optimalt døgnmønster


4. september 2019

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Christina

Tak for dit brev, og hvor dejligt at høre, at du har haft glæde af mine tidligere svar :) Jeg vil naturligvis gerne dele lidt tanker med dig igen.

Jeres dreng lyder til at trives. Han får sammenlagt den mængde søvn, som han har behov for, og han lyder glad og tilfreds i løbet af dagen. Selvom han sover mange korte lure, så vågner han ofte op og virker veludhvilet og parat til at starte dagen... og som udgangspunkt skal man ikke ændre noget, som fungerer.

Du skriver, at du om dagen har forsøgt at vugge ham for at få ham videre i søvnen, men at det ikke rigtig har nogen effekt, og som sagt virker han frisk, når han vågner. Det lyder derfor som om, at han trives med sine korte lure, og det er helt okay.

Hans døgnmønster vil sandsynligvis ændre sig i takt med at han bliver ældre. For det første så ændrer hans søvn sig rent fysiologisk. Den vil begynde at indeholde flere stadier end den gør nu, og vil i sammensætning komme til at minde mere og mere om den søvn, som større børn og vi voksne sover. Dertil kommer, at han vil begynde at blive mere opmærksom på verden, vil begynde at have længere vågenperioder, vil bruge sig selv mere og mere både motorisk og mentalt og det vil alt sammen have betydning for hans rytme.

I 4-6 måneders alderen vil han naturligt også begynde med lidt skemad, og det spiller også ind på hans rytme og døgnmønster. Det vil være rigtig godt, at han på sigt spiser til nogenlunde faste tider, og at I forsøger at arbejde på en rytme, hvor han tilbydes skemad og vand af kop, når han vågner og så tilbydes mælk, som en fast del af hans putteritual. Så... døgnmønsteret og rytmen ændrer sig lidt hele tiden og lig end lyder det helt okay, det du fortæller - som sagt skal man ikke ændre noget, som fungerer :)

Og ja, på sigt vil det sandsynligvis blive sådan, at han sover 3 lure dagligt og derfor vil lurene blive lidt ...


Annonce

... længere end de er nu, ligesom hans vågenperioder også vil blive længere...

Mange børn tager et længere søvnstræk først på natten - både når de ammes, og når de får flaske. Det er sådan, at din mælk er mere koncentreret om aftenen og ofte vil børn der ammes die hyppigt om aftenen, for på den måde at fylde sig ekstra op til natten. De små slurke af koncentreret mælk mætter ekstra og gør, at barnet så sover mere sammenhængende først på natten, før det er tid til at die igen. Modermælkserstatning mætter ofte lidt mere end modermælk og derfor vil børn der får flaske ofte også sove et lidt længere søvnstræk, før de melder sig igen.

Du skal endelig nyde, at du har mulighed for selv at få lidt sammenhængende søvn først på natten og så lade din dreng die lidt hyppigere hen mod morgenstunden, så I også kan vente med at stå op der :)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Hvis du gerne vil forsøge at forlænge hans dagslure lidt, så kan du prøve at lægge et bad ind mellem formiddagslur og middagslur for på den måde at aktivere ham rigtig godt både motorisk og mentalt - og samtidig også forlænge hans vågenperiode midt på dagen. Derefter kan du evt. lægge dig med ham i dobbeltsengen og lad ham falde i søvn med din nærhed og brystet - evt. blive liggende hos ham, for at se om du så på den måde kan holde ham sovende lidt længere. Eller du kan putte ham i barnevognen og trille ham en tur, for at se om det at gå med ham kan hjælpe ham til at sove lidt mere. Det, at han har fået et bad først og derefter er fyldt godt op med mælk kan godt gøre, at han så sover en længere middagslur og derfor begynder at kunne nøjes med 3-4 lure dagligt i stedet for de nuværende 5 lure ... :)

Dejligt at høre, at supplement med flaske faktisk gjorde en stor forskel hos jer, og at din dreng (og du selv) igen nyder amningen :)

Håber du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat og rigtig god weekend :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Bæredygtige og moderne stofbleer

Pusleriet startede op i januar 2019 og er en lille personlig familieejet webshop. Bag Pusleriet finder du Sarah, som står for al drift, forsendelser og kommunikation og hendes mand, som står for al udvikling af hjemmesiden. Sammen har de en dreng fra 2017 og venter endnu en lille stofblebruger til ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

10. april 2021 | Sovevaner | 7 mdr.

Natlig uro, opvågning og mælk

Kære Helen, Jeg er træt, og trænger til lidt sammenhængende søvn! Hjælp!...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2021 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og sove videre - 4 mdr.

Hej Helen Tak for dit svar sidst angående søvn og bryst. Der er på...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2021 | Sovevaner | 11 mdr.

Fra 2 til 1 lur - 11 mdr.

Hej Helen. Mit spørgsmål drejer sig om lure om dagen. Min søn er 11 md...

Læs hele brevet og Helens svar


6. april 2021 | Sovevaner | 5 mdr.

Har svært ved at blive i søvnen

Hej Vi er meget udfordret på nattesøvnen herhjemme. Det har vi været i 2...

Læs hele brevet og Helens svar


5. april 2021 | Sovevaner | 2 år, 3 mdr.

Putning uden amning

Kære Helen Den 28/03 måtte vi fjerne den sidste amning på dagen vi havde...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Natamning

Mælkeproduktionen sker også om natten og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten.

De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten og det er først efter 6 mdr´s alderen, at man siger at barnet rent ernæringsmæssigt ikke længere har behov.
Hvis man ammer meget om natten efter 6 mdr´s alderen er der risiko for at mælken fylder så meget, at barnet ikke spiser tilstrækkeligt med skemad i løbet af dagen.

Når...

Læs mere i Babylex

Fordøjelse

Barnets første afføring kaldes meconium og den er helt sort. I takt med at barnet får mere mælk, skifter afføringen farve og man kan på afføringen således se om barnets fordøjelse fungerer.

Babyer som kun får brystmælk vil ofte have en gul afføring, som kan gå lidt over i det grønlige. Lugten er syrlig, men ikke ubehagelig og afføringen virker lidt tynd og grødet. Børn der ammes kan have flere dage imellem deres afføringer.

Babyer der både får brystmælk og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce