Annonce

Annonce

Svar: Lære at falde i søvn selv?


12. juni 2019

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev og dejligt at høre, at du har været glad for mine tidligere svar og også har haft glæde af min bog om børn og mad - dejligt, tak :)

Det vil være passende at tilbyde jeres dreng amning 4 gange i døgnet nu - og disse fire amninger ligger ofte hensigtsmæssigt placeret tidlig morgen, før middagslur, aften og sen aften. Han kan naturligt godt have behov for en ekstra tørstslukker en gang imellem, når det er meget varmt...

Det er vigtigt, at du holder mængden af skemad på et niveau, som stadig levner plads til mælken. Det vil sige, at det er bedre, at han spiser ¾-1 dl. grøntsagsmos til frokost, drikker vand af kop og så vil tage brystet, før han puttes til sin middagslur - end at du giver ham 1.5 dl. grøntsagsmos eller mere, og han så afviser brystet. Du skal forsøge at finde balancen mellem skemad og vand, samt mælk i løbet af dagen, så hans behov for mælk/væske hovedsageligt stilles der, og han gradvist kan undvære det om natten.

Det er dog som sagt et reelt behov for brystet, at han ammes f.eks. kl 20, 23.30 og 05. Det vil være meget fint, hvis han kan sove 5-6 timer uden mælk om natten, og det vil være et realistisk mål.

Når han vågner og søger dig yderligere om natten må du derfor gerne arbejde på at hjælpe ham videre i søvnen uden brystet. Det er helt naturligt, at han får sig lagt i stillinger, som han endnu ikke mestrer at komme væk fra, og hvor han har behov for din hjælp til at blive lagt dejligt igen, få dynen på sig, som han har sparket af osv. Men prøv om du kan hjælpe ham med dine hænder, kærtegn, stillingskift osv. og uden at give ham brystet hver gang han vågner.

Når du ammer ham sen aften, så må du gerne amme ham fra begge bryster for at se om du på den måde kan få ham fyldt lidt ekstra op til natten. Når og hvis han så derefter vågner og søger dig - og du fornemmer, at han har brug for brystet og ikke kan finde ro uden, så må du give ham brystet, men her er det så vigtigt, at du afkorter amningen mere og mere. Det betyder, at du stadig skal give ham brystet, men stille og roligt trække brystet til dig. Du skal forsøge igen og igen at lirke brystvorten ud af munden på ham, så han får mindre og mindre mælk. I starten vil han søge brystet igen og så giver du ham det, lader ham die lidt, og når der så igen ...


Annonce

... er ro på ham, så lirker du igen brystet ud af munden på ham. Du skal sandsynligvis gøre det flere gange til at begynde med, men stille og roligt lærer han at falde i søvn, uden at han har dit bryst i munden.

Samtidig med at du lirker brystet ud af munden på ham, så må du stadig gerne kærtegne ham, holde ham i hånden, lægge en beroligende hånd på ham osv. præcis som du også forsøger, når du putter ham om aftenen. Det er netop rigtig godt, at du kan hjælpe ham til ro på denne måde, så han også falder i søvn uden at være i favn og uden bryst i munden - og så han forbinder sin seng med stedet, hvor han skal sove. og de samme kærtegn gentager du så om natten :)

Det lyder meget fint det du fortæller med bad, massage og beroligende hænder - og jeres dreng sover i løbet af ca 5 minutter. Det er vigtigt, at du prioriterer denne tid ved ham om aftenen og gør det, som du netop fornemmer hjælper ham. Det vil være en dårlig idé, at du begynder at gå fra ham, og han så bliver ked af det og begynder at forbinde det at sove med noget som ikke er trygt, dejligt og rart.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Jeg er meget stor fortaler for, at vi bruger tid på sengekanten om aftenen - også hos større børn, som naturligt vil have glæde af en godnatsang, godnathistorie, snak om dagen osv. Og at I lige nu bruger a 5 minutter på at sidde hos jeres dreng og lade ham mærke jer, og at I er der for ham - det er guld værd, også på sigt.

Jeg synes det vil være synd at ændre noget, der som udgangspunkt fungerer, og lige nu lyder det som om, at det fungerer rigtig godt for jer. Jeg ville derfor ikke arbejde på at ændre vaner/rutiner...

Da det er varmere, hvor I bor end det er i DK, så skal I naturligvis holde øje med hans bleer og sikre jer, at han stadig tisser godt og at hans urin er klar. Det er tegn på, at han får væske nok. Derudover skal hans påklædning og sengetøj/dyne naturligt passe til temperaturen, hvor han sover og det vil være en god idé, hvis I kan holde soveværelset køligt. Den bedste sovetemperatur ligger mellem 16-20 grader... Er det meget varmere hos jer, så kan han naturligt godt have behov for ekstra væske og derfor måske behov for en ekstra amning eller måske en tår vand, hvilket han jo så skal have...:)

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

28. februar 2021 | Sovevaner | 4 mdr.

Aftenuro - 4 mdr.

Hej Helen Vi oplever lidt udfordringer/uro om aftenen med vores dejlige søn...

Læs hele brevet og Helens svar


27. februar 2021 | Sovevaner | 21 mdr.

Udbryderkonge påvirker nattesøvnen

Kære Helen, Vi har et sæt tvillinger på 21 måneder, og normalt så kører...

Læs hele brevet og Helens svar


27. februar 2021 | Sovevaner | 7 mdr.

Flaske om natten igen

Kære Helen. Vores datter har i flere måneder ikke fået flaske om natten....

Læs hele brevet og Helens svar


26. februar 2021 | Sovevaner | 12 mdr.

Lange putninger

Kære Helen Vores søn har lige rundet 1 år, og har egentligt altid sovet...

Læs hele brevet og Helens svar


26. februar 2021 | Sovevaner | 16 mdr.

Sove videre i egen seng

Kære Helen, Vores dejlige datter er en glad pige, der trives og imødekommer...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fostervandsprøve

En fostervandsprøve er en prøve af fostervandet. Prøven tager man normalt først i 14-16 graviditets uge, da der først på dette tidspunkt er fostervand nok til , at fosteret kan tåle, man tager de 15-20ml ud, som skal bruges til prøven.

Fostervandet tappes med en kanyle, som stikkes ned gennem maveskindet, mens man via en ultralydsscanning passer på ikke at ramme fosteret.

Prøven foregår normalt ambulant og uden bedøvelse. Nogle oplever det ubehagelig og synes det...

Læs mere i Babylex

Cykelstol

De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.

Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.

Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Jeg vil blot sige dig tusind tak for din hjælp. Min egen sundhedsplejerske synes jeg ikke er til at snakke med, så det er en stor trøst at kunne vende sig til dig og din brede viden. Jeg tror at du kender mig og min søn bedre end hun gør.

Jeg er særlig glad for dine hurtige svar, når jeg ikke har formået at formulere mit problem så jeg har været nød til at spørge igen...

Det er rart at have dig i baghånden og jeg har anbefalet dig til alle de nybagte mødre jeg kender.

Tak!!


Annonce