Annonce

Annonce

Svar: Laver lort i underbukserne


9. september 2022

Kategori:
Alder:
4 år, 1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære M.´s mor

Tak for dit brev og fine beskrivelse af jeres datter.

Det kan naturligvis ikke udelukkes, at det er en mental hurdle, som jeres datter skal over, og at hun derfor skal hjælpes på toilettet, støttes i at det er helt okay at presse sin afføring ud, når hun sidder der, at I er der, passer på hende osv. så hun oplever det som noget, der ikke er farligt. At hun på denne måde kan få lidt små succesoplevelser at bygge videre på og derfra naturligt selv begynder at søge toilettet... MEN, jeg kan ikke lade være med at bide mærke i, at du skriver, at hun faktisk har haft problemer med hård mave siden 2 års alderen, og at det siden dengang faktisk har været et problem med afføringen...

Og nu hvor hun er 4 år gammel, så tænker jeg faktisk, at I bør få undersøgt, hvad der er årsagen til hendes afføringsproblemer.

Der findes børneinkontinensklinikker rundt om i landet, og I kan tale med jeres læge om, hvorvidt det vil være relevant, at I bliver henvist til et sådan sted.

Hos langt de fleste børn skyldes afføringsproblemer forstoppelse (hos 90%). Og selvom jeres datter bliver behandlet med Movicol, så kan hun faktisk godt være forstoppet. Hun kan godt have en knold af afføring siddende, og det kan være nødvendigt, at hun bliver tømt rigtigt ud - ligesom det er vigtigt, at der så holdes gang i maven efterfølgende. Det er også sådan, at når man mærker, at man skal have afføring, så er det vigtigt at gå på toilettet. Hvis man holder sig, så forsvinder afføringstrangen ofte hurtigt igen, og næste gang man så har afføringstrang, så har man sjældent en normal tarmtømning - hvilket igen vil give forstoppelsesproblemer. Især hvis det sker gentagende gange.

Når jeg læser din beskrivelse af jeres datter, så lyder det umiddelbart, som om, at hun godt kan mærke afføringstrang, og nogle gange holder hun sig, f.eks. i børnehaven, andre gange reagerer hun på det - nogle gange så søger hun toilettet, men mange gange går hun afsides og laver i bukserne. Jeg kan dog ikke helt tyde, om hun nogle gange faktisk klatter i bukserne, så hun ikke helt har fuld kontrol over det, det er sikkert også svært for jer helt at finde ud af...

Forstoppelse og afføringsinkontinens ...


Annonce

... opstår ofte fordi:

- Barnet holder sig, mærker afføringstrang, men undlader at gå på toilettet. Barnet har altså vænnet sig til at overhøre kroppens signaler.
- Barnet har smerter ved endetarmen, f.eks. rifter, så det gør ondt at presse. NOgle børn har en perianal infektion, der skal behandles.
- Barnet har dårlige toiletvaner - det kan skyldes dårlige toiletforhold i institutionen eller at toilettet er "åbent", så alle kan komme ind og forstyrre.
- Barnet drikker ikke tilstrækkeligt og har dårlige mad-spisevaner. Det kan være, at barnet ikke spiser figerrigt nok eller generelt ikke spiser varieret nok.
- Barnet er bange for at gå på toilettet, har dårlig erfaring med at skulle have afføring på toilettet.

Og hos enkelte børn, vil man finde ud af, at der er en bagvedliggende sygdom, der kan forklare årsagen til afføringsproblemet. Hos nogle børn skyldes det noget fysiologisk f.eks. en mave-tarm-sygdom, andre børn har en neurologisk lidelse, og atter andre har f.eks. allergi overfor komælk eller har en atypisk cøliaki...


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Jeg tænker altså, at det er vigtigt at finde ud af, hvad årsagen er hos jer, så jeres datter får den hjælp, som hun har behov for. Start derfor med at tale med jeres læge igen.

Har hun problemer med rifter eller infektion ved endetarmen, så skal dette behandles. Derudover skal hun måske tømmes ud med afføringsmiddel, og hun skal fortsat behandles med afføringsmiddel, så hendes mave holdes igang. Det er også vigtigt, at I er meget opmærksomme på hendes væskeindtag, og på hvordan hendes kost sammensættes bedst muligt. Og så skal hun have faste toilettider - gerne to gange dagligt, hvor hun hjælpes med at sidde på toilettet og have afføring der. Toilettiderne må gerne ligge ca 15 minutter efter et måltid. Det vil være rigtig godt, hvis hun kan sidde på toilettet i 5-10 minutter af gangen - som hun nu kan koncentrere sig omkring. Hun må meget gerne have fodstøtter og et toiletbræt, så hun føler, at hun sidder godt og kan sidde afslappet - og I må f.eks. gerne læse historie imens. Det er vigtigt, at det bliver en hyggestund, og noget I gør stille og roligt:)

Jeg håber, at I kan bruge disse tanker lidt videre - rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

16. september 2023 | Renlighed | 3 år, 3 mdr.

Tisser pludselig i bukserne

Kære Helen Min skønne 3årige datter kom for ca 4 måneder siden og sagde til...

Læs hele brevet og Helens svar


11. september 2023 | Renlighed | 5 år, 3 mdr.

Toiletproblemer

Hej, Jeg har tidligere skrevet omkring vores datters "lave stort" problem på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2023 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Hjælp til at smide bleen helt

Hej Helen Så har vi brug for dit gode råd igen :) Storesøster er nu...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Reagensglasbefrugtning, IVF og ICSI

Reagensglasbefrugtning er en fertilitetsbehandling, som bruges hvis insemination ikke er lykkes 3 gange, hvis manden har stærkt nedsat sædkvalitet eller hvis kvinden har ødelagte æggeledere.

Det er en behandling for selve undfangelsen sker uden for kroppen - i et reagensglas.

- Man stimulerer kvindens æggestokke med en kraftig hormonbehandling, der modner op til 10-12 æg på en gang. Disse tages ud, et indgreb der foregår under under lokalbedøvelse.

Læs mere i Babylex

Fennikel, Fennikelte og børn

Fra 6 mdr´s alderen kan du give børn rigtig mange forskellige slags grøntsager. Vær dog opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat, og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.

Nitrat omdannes let til nitrit. Nitrit i stor mængde giver opkastninger og blåfavning af huden, fordi det reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde sig og transportere ilt rundt i kroppen.

Det anbefales...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Tusind tak for din uddybning – det var rart med et par konkrete forslag, og I aftes lykkedes det faktisk at sidde uden skrigeri… :)

Jeg tror at små skridt er den helt rigtige løsning, som du foreslog…

Dine svar hjælper altid UTROLIGT meget!

Tak, fra os i Tyskland


Annonce