Annonce

Annonce

Svar: Gider ikke skemad efter opstart


24. januar 2020

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Ditte

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at I er begyndt lidt for tidligt med skemaden, og at det derfor har været lidt for voldsomt for jeres datter, som nu græder og protesterer, så snart du kommer med hagesmæk og ske... Jeg vil derfor anbefale dig, at du holder pause i 1-2 uger, før du begynder igen.

Mange børn vil i 3-4 måneders alderen begynde at søge brystet hyppigt og ofte tolkes dette som behov for mere mad. Det kan også godt være forklaringen, men ikke altid. Det kan også handle om, at hun begynder at spise mere ukoncentreret ved brystet og derfor ikke helt spiser nok, når hun lægges til - hvorfor hun naturligt må søge brystet ekstra for at få sit behov dækket. Samtidig kan hun også være så fysisk stor nu, at hun har behov for at få sat mælkeproduktionen op - og derfor melder sig hyppigere.

I første omgang er det derfor altid en god idé at forsøge at øge mælkeproduktionen ved at lade hende spise hyppigt. Det giver mere mælk, at du ammer hende hver 2. time i stedet for hver 4. time - og det giver også mere mælk, at du ammer hende om natten, da du her producerer mere af det mælkestimulerende hormon.

Derudover så er det vigtigt, at du hjælper hende med at spise koncentreret ved brystet om dagen. Når du ammer hende, så oplever du sandsynligvis at hun nogle gange tager fat, dier, slipper brystet, kikker på dig, tager fat og dier lidt igen, atter slipper og smiler til dig, tager fat og dier, slipper og pludrer med dig, tager fat - slipper igen - fordi far kommer ind i stuen og det er mere spændende at kikke efter ham. her er det vigtigt, at du hjælper hende med at spise effektivt og ikke komme ind i en rytme, hvor hun mere eller mindre "slatspiser" dagen igennem :)

Hvis du allerede har lagt hende hyppigere til brystet og er opmærksom på at hjælpe hende med at tage godt fra, når hun spiser hos dig osv. - og du fornemmer, at hun stadig virker til at have behov for mere, så kan det være tid til at begynde med lidt skemad. Det anbefales, at man tidligst starter ved 17 uger...

Nogle gange kan det fungere bedre med lidt mme på en flaske. Der er naturligt altid den udfordring, ...


Annonce

... at jo mere flaske man giver, jo mindre mælk vil mor ofte producere og jo større risiko er der for at amningen stopper. Det skal derfor også medtænkes, hvad jeres planer er fremover. Hvis I f.eks. ønsker at far skal overtage en del af barselsperioden, så kan det være en fordel, at jeres datter lærer at tage imod en flaske. Ønsker du at amme hende til hun er 12 måneder, så behøver du ikke give flaske nu, men kan så starte med lidt skemad, når hun atter er parat til dette.

Det er rigtig fint med skemaden imens hun sidder på dit skød. Det vil gøre hende tryg at hun netop sidder i din favn. I kan dog også prøve at lade hende sidde hos den ene af jer, imens den anden tilbyder lidt på en ske. Fordelen ved at sidde foran hende er, at det giver hende mulighed for at spejle sig i jer og i jeres mimik. I kan med jeres smil og ansigt signalerer, at det her er hyggeligt, dejligt, smager godt. Når du åbner munden så kan hun også åbne munden osv. Så du på den måde hjælper hende med at finde ud af, hvad det drejer sig om.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Det kan nogle gange være en god idé at malke lidt modermælk ud og lave skemaden med dette, fordi det så ikke smager helt så fremmed for hende. Det er også rigtig fint, at du har forsøgt med lidt frugtmos for at se om hun ville blive tryg ved netop den søde smag.. Det er fint at du forsøger med lidt forskelligt, så du også finder ud af, hvad hun bedst kan lide og på den måde får hende startet lidt op igen. Men som sagt fint at holde pause i 1-2 uger og i stedet være obs på at få øget hendes mælkeindtag lidt mere, hver gang hun spiser :)

Nogle gange kan det også være en god idé at du starter med at amme hende, så hun har fået mælk i maven og følger sig helt tryg, glad og rolig - og derefter så tilbyder du lidt på en ske. Det kan gøre hende mere modtagelige for skemaden at det foregår på denne måde og hun kan så stadig blive ammet, før hun skal puttes igen. Samtidig hjælper mælk i maven både før og efter skemad også på at nedbryde den faste føde, så I måske kan undgå maveproblemer, hvis dette skulle være tilfældet...

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

9. august 2020 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Mellemmåltider

Hej Helen Tak for dine gode inputs ift mellemmåltider. Jeg er lidt i tvivl...

Læs hele brevet og Helens svar


8. august 2020 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Sutteflasken er ikke et hit herhjemme

Hej Helen (: En kort beskrivelse af vores glade datter på 4 mdr. og 3 uger....

Læs hele brevet og Helens svar


31. juli 2020 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Mad og mellemmåltider

Hej Helen Tak for dit svar omkring 3. måltid og opstart af dette. Jeg vil...

Læs hele brevet og Helens svar


31. juli 2020 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Overgang til alm. mad og nattesøvn

Kære Helen, Jeg har igen brug for lidt sparring. Det går fortsat bedre med...

Læs hele brevet og Helens svar


31. juli 2020 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Mængde af skemad + 3. måltid

Hej Helen Tak for dit tidligere svar omkring opstart af 2. måltid. Det går...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Seng

Mange babyer har ikke brug for tremmeseng i begyndelsen, da sengen vil være for stor og dermed for utryg for barnet. I begyndelsen kan man derfor stille liften i tremmesengen, hvis man ønsker at barnet skal sove i sengen der.

Et barn vil ofte kunne bruge tremmesengen til det er ca 2.5-3 år gammelt og det er vigtigt at vælge en god seng. Her er lidt overvejelser og gode råd:

- Vælg en seng, som måler ca 110 cm x 55 cm. Den størrelse passer til de fleste børn indtil...

Læs mere i Babylex

Æteriske olier

Æteriske olier er planteolier, der tilsættes forskellige plejeprodukter, f.eks. massageolie, for at give det duft.

Æteriske olier kan indeholde allergene parfumestoffer, der kemisk set er identiske med - og lovgivningsmæssigt er sidestillet med - de syntetisk fremstillede.

I forhold til børn er det vigtigt at undgå parfumerede massageolier og helt undlade at bruge voksenprodukter. Æteriske olier bør ikke bruges direkte på huden og man skal være opmærksom på at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Mange tak for dit svar. Vi brugte alle dine råd i går, og Oscar endte med at sove fra 23, hvor han selv vågnede for mad og helt indtil 04.45, så jeg er lykkelig! Nu må vi bare blive ved, og så skal det forhåbentlig nok gå ...

Tak fra Maja
Mor til Oscar på 7 måneder


Annonce