Annonce

Annonce

Svar: Forberedelse til vuggestuestart


21. marts 2019

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære Forældre

Tak for jeres brev og alle jeres tanker omkring vuggestuestart :)

Der er ingen tvivl om, at det er godt med en længere indkøring. Det er en stor omvæltning fra den ene dag til den anden at skulle forholde sig til den nye verden, som vuggestuen naturligt vil være, og det er vigtigt at give jeres datter tid til at vænne sig til det hele.

Når det så er sagt, så kan indkøringen også blive for lang forstået på den måde, at dagene kan blive for korte. Det kan være en god idé, hvis jeres datter forholdsvist hurtigt oplever både at lege, spise og sove i vuggestuen, fordi det er den hverdag hun forventes at skulle følge. Hvis hun i gennem længere tid vænnes til kun at være der et par timer af gangen, så er der risiko for, at hun vil sidde og spejde mod døren, vente på at I kommer ind og henter hende og derfor ikke vil kunne finde ro og tage del i dagligdagen. Hun er for lille til at forstå, hvad klokken er og vil fornemme tid efter, hvad der sker i løbet af dagen. Derfor er det en god idé, hvis hun forholdsvist hurtigt vænnes til at hun f.eks. først hentes, når hun har sovet til middag...

Ud fra dette tænker jeg, at løsning 1 nok er for lang en periode, netop fordi I begge vil være hjemme, og hun naturligt kun skal være i institutionen få timer af gangen. Samtidig tænker jeg også, at I netop skal nyde, at I kan være sammen som familie, og det vil være synd ikke at nyde sommerdagene sammen derhjemme alle tre.

Løsning 2 er dog heller ikke helt optimal, fordi 14 dage godt kan være lidt i underkanten - men - kunne I evt. ikke bruge et par dage i juli måned på at besøge vuggestuen, være der, tage del i dagligdagen, lade hende møde de voksne, de andre børn osv. så det ikke er fuldstændig fremmed for hende, når hun så starter til august, og I er tilbage fra ferie? Så hun trods en uges afbræk på grund af ferie, stadig har nået at møde stedet et par gange.

Der er en fordel ved at lade hende starte så småt i juli måned, fordi mange børn holder ferie i denne periode, så man kan forestille sig, at der vil være mere ro i institutionen, når der er færre børn. Der vil således være voksne, som har lidt mere tid til at tage imod hende og være der for hende, og den nye verden vil ikke virke helt så uoverskuelig, som den ellers kan være for hende, netop på grund af årstiden.

Der er naturligvis en risiko for at pædagogerne også holder ferie i den periode, så der ikke vil være en fast stue-pædagog til at tage imod hende, og det vil netop være vigtigt, at det så vidt muligt er den samme som er der, og som I kan aflevere hende i favnen hos og dermed signalere "Nu går jeg, men pædagogen passer på dig". Hun skal jo stille og roligt knytte sig til denne voksne, ...


Annonce

... så hun kan finde ro og trøst hos ham/hende, når mor og far ikke er der - og den tilknytning sker over tid og netop ved, at det er den samme person, der er hos hende i løbet af dagen... Det vil derfor være en god idé, at I taler med institutionen om deres ferieplaner, og hvordan det foregår i juli måned.

Det er naturligt en fordel, hvis hun når at blive ca 1 år, før hun begynder. Det vil gøre hende mere mobil, hvilket betyder, at hun f.eks. vil kunne flytte sig, hvis hun synes, at nogle af de andre børn kommer lidt for tæt på og hun har brug for ro. Jo yngre hun er, jo sværere kan det være at overskue de andre børn...

Så min tanke er altså, at det vil være rigtig godt, hvis I kan besøge vuggestuen i løbet af juli måned og være der sammen med hende. Hun kan lege, kikke på de andre børn, snakke lidt med de voksne osv. og hele tiden tjekke tilbage til jer "hvordan reagerer mor og far på det her". I starten vil hun måske helst studere det hele fra jeres skød, fra den sikre base, og det er helt fint, men stille og roligt bliver hun modig nok til at slippe jer og være fysisk på afstand af jer - og dermed vise mere og mere tryghed ved stedet. Så kan i tage på ferie, og når I så kommer tilbage, så starter hun rigtigt.

Brug 2-3 dage på at være der sammen med hende, signalere ro, tale med de andre børn og voksne, så hun kan spejle sig i jer og se, at I er trygge og glade for stedet.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Brug derefter 2-3 dage på at vinke farvel og gå kortvarigt. Lad hende være alene med de andre børn og lad hende spise alene med de andre børn, lad hende blive skiftet af en anden voksen.

Brug de næste 2-3 dage på at træne længere tids fravær. Hun leger, spiser og bliver puttet sammen med de andre børn - og bliver taget op fra lur af en anden voksen.

Det er helt okay, at hun ikke har været passet før, det skal I bestemt ikke have det dårligt over, det er ikke forkert. Det vil dog være en god idé, hvis I så småt begynder at øve jer i at sige "farvel og goddag". Hvis mor f.eks. skal en tur i byen og handle og far bliver derhjemme, så er det en god idé at sige "farvel, mor kører lige ned og handler, jeg kommer igen om lidt" og så vinke farvel og køre. Og far kan så berolige og betrygge hende i at mor kommer igen og vinker sammen med hende. Det samme, når far tager på arbejde om morgenen og mor er der hjemme - sig farvel, vinke sammen osv. så hun øver dette - og sig hej, når I er hjemme igen :)

Jeg vi også anbefale jer meget min bog "Ha en god dag, skat", som jeg har skrevet sammen med Erik Sigsgaard, der er børneforsker. Den guider jer igennem hverdagen, den første tid i vuggestue og alle de overvejelser, der kan være godt at gøre sig :)

Rigtig meget held og lykke med det hele!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Bobby bøgerne giver mulighed for nye sproglige oplevelser!

Velkommen til Bobbys hverdag. I Bobby bøgerne følger vi Bobbys dag i vuggestuen, mens I sammen udforsker sproget. De seks bøger i BOBBY serien gør det let og hyggeligt at lege med sproget sammen med dit 1-3 årige barn.

Hvad er særligt ved Bobby bøgerne?

Læsning af ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

25. september 2020 | Diverse | 3 mdr.

Tænder - 3 mdr.

Kære Helen, Jeg skriver til dig, idet jeg tror, at min datter på 15 uger er...

Læs hele brevet og Helens svar


15. september 2020 | Diverse | 18 mdr.

Dagpleje eller Vuggestue - 18 mdr.

Hej Helen Det er faktisk fair nok, hvis du ikke føler du kan give entydigt...

Læs hele brevet og Helens svar


28. august 2020 | Diverse | 1 mdr.

Gylp og uro

Hej Helen Først og fremmest tusind tak for dine gode råd ang. vores store...

Læs hele brevet og Helens svar


21. august 2020 | Diverse | 4 mdr.

Fører flaske til ammestrejke og opfølgning på barnevogns kørsel

Kære Helen. Først tak for grundigt og brugbart svar til undertegnede...

Læs hele brevet og Helens svar


17. august 2020 | Diverse | 3 år, 7 mdr.

Neglebidning - 3 år, 7 mdr.

Kære Helen Vores datter på 3,5 år er begyndt at bide negle - hvad kan vi...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sushi til gravide og ammende

Gravide og ammende må meget gerne spise sushi, og det kan være en udmærket måde at få varieret sit indtag af fisk på. Der er dog lidt forholdsregler du skal tage.

Fødevarestyrelsen pålægger både forhandlere, sushi-restauranter og øvrige leverandører at dybfryse fisken før den sælges. Fisken skal være frosset ned til til -20 grader i 24 timer for at komme eventuelle parasitter i fiskekødet til livs.

Vælger du at lave sushi selv, skal fisken på samme måde fryses ned...

Læs mere i Babylex

Laktulose

Laktulose er et middel som bruges ved hård mave. Hvis du oplever at dit barn ikke kan komme af med sin afføring og måske virker smertefopint i forbindelse hermed, så kan læge eller sundhedsplejersken anbefale dig at du giver dit barn laktulose.

Laktulos virker ved at blødgøre tarmindholdet ved blandt andet at trække væske ind i tarmen. Dette giver en mere lind afføring. Midlet optages ikke i blodbanen fra maven eller tarmene, det udskilles med afføringen.

Det er...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Først tak tak tak for gode, beroligende og jordnære svar man kan forholde sig til. Og for at skubbe i den rigtige retning ;-)

Pia, Malthes mor


Annonce