Annonce

Annonce

Svar: Tungebånd


30. juli 2022

Kategori:
Alder:
1 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Det lyder ganske rigtig som om, at der kan være en sammenhæng mellem et stramt tungebånd og de ammeproblemer, I har haft - og det er rigtig godt, at du får det tjekket.

I 2020 blev der udarbejdet "National klinisk retningslinje om undersøgelse og behandling af stramt tungebånd hos ammede spædbørn". Retningslinjerne er lavet af en tværfaglig arbejdsgruppe, som består af læger, jordmødre, sygeplejersker, sundhedsplejersker, ammevejledere, kiropraktorer mm. Formålet med at lave en retningslinje var at sikre ensartet behandling og udbrede viden, så man ikke hverken over- eller underbehandler barnet.

Man anvender blandt andet TABBY (Tongue-tie and Breastfed Babies Assessment Tool), når man skal vurdere tungebåndet, og de ammeproblemer der er. Her ser man på tungespidsen, og man ser også på, hvor tungen hæfter, hvor højt tungen kan løftes, og hvor langt tungen kan stikkes frem. Man scorer mellem 0-2 point.

Hvis en score er mindre end eller lig med 5 (og man samtidig ser ammeproblemer), så anbefales det, at barnet ses af en ØNH-læge eller børnelæge til vurdering, at frenotomi (klip) overvejes, og at der fortsat gives ammevejledning, til ammeproblemerne er løst.

Ved en score på 6 eller 7 (og man samtidig ser ammeproblemer), så anbefales det, at der gives ammevejledning, og hvis dette ikke løser problemet inden for 1-2 uger, så henvises til ØNH-læge eller børnelæge, at frenotomi (klip) overvejes, og at der fortsat gives ammevejlening til problemerne er løst.

Det skønnes, at de fleste ammeproblemer kan løses ved kvalificeret ammevejledning, og børn kan sagtens have kort tungebånd, uden at der er problemer med amningen. Men ses der kort/stramt tungebånd, som giver ammeproblemer før 4 måneders alderen, så vurderes det, at et klip af tungebåndet (frenotomi) kan have en gavnlig effekt. I den undersøgelse man har lavet, har tilbagemeldingen har været, at ammeproblemerne enten er helt forsvundet, eller at amningen tydeligt er bedret.

Det vurderes også, at risikoen for ...


Annonce

... komplikationer som f.eks. blødning er lille. Når det er sagt, så bliver anbefalingen dog betegnet som svag, på grund af de få studier, der er lavet.

Hvis man vælger at foretage (klip), så anbefales det, at barnet smertestilles med sukkeropløsning: 1- 2 ml 24% sukkeropløsning, der kommes på barnets tunge. Det har været diskuteret, hvorvidt man burde lave mobiliserede efterbehandling. Altså laver strækøvelser og massage af såret efter klip (frenotomi). Dette anbefales ikke, da det kan være smertefuldt, og det vurderes, at tungen vil få fin træning, når barnet ammes efterfølgende.

Man kan også vælge at give manuel behandling til børn med stramt eller kort tungebånd og ammeproblemer. Der er ikke evidens for, at dette har nogen effekt, men nogle forældre vil gerne forsøge med dette, og der findes litteratur, som peger på, at manuel behandling kan afhjælpe muskulære asymmetrier og spændinger. Det frarådes ikke at forsøge dette, men det anbefales heller ikke som noget, man rutinemæssigt bør forsøge.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 11. okt.: Børn & Søvn - Sådan får du dit barn til at sove, Gentofte bibliotekerne

Se flere foredrag med Helen ...


Jeres dreng er 5 uger nu, han er i begyndelsen blevet suppleret med flaske, men så vidt jeg ved, så ammer du ham fuldt nu og supplerer ikke - og hvis du gør, så er det ikke så meget? Det betyder, at han trods sine sutteproblemer, lige nu er i stand til at die og faktisk gerne vil die ved brystet - og derfor er der ikke umiddelbart grund til at tro, at et evt. klip vil gøre, at han ikke vil til brystet, tværtimod vil det netop ofte hjælpe ham, fordi han bedre vil kunne få fat og arbejde med brystet og derfor vil opleve, at mælken flyder lettere til ham, fordi han jo samtidig også vil stimulere dig bedre.

Det er dog Øre-næse-hals-lægen, der skal vurdere, hvorvidt det vil være en god idé at klippe tungebåndet og om det vil være relevant - netop også ud fra, hvordan amningen fungerer hos jer nu...

Jeg vil sende dig TABBY-score skemaet samt en guide i en separat email, og så håber jeg, at I finder ud af, hvad det rigtige vil være at gøre hos jer :)

Fortsat god søndag - og rigtig meget held og lykke med det :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

24. september 2022 | Amning | 16 mdr.

Ammestop - antal og tid øges

Kære Helen, Tak for dine gode råd vedrørende putning - det går fremad...

Læs hele brevet og Helens svar


23. september 2022 | Amning | 3 mdr.

MME virker til at give mere ro

Hej Helen, Der har som bekendt tidligere været udfordringer med amningen,...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2022 | Amning | 3 mdr.

Hiver i bryst

Hej Helen Endnu et ammespørgsmål Vores dreng på snart 12 uger er begyndt...

Læs hele brevet og Helens svar


2. september 2022 | Amning | 2 mdr.

Udmalkning - 2 mdr.

Hej Helen, Jeg har ikke tidligere haft succes med udmalkning, men jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


29. august 2022 | Amning | 2 mdr.

Amme strategi

Hej Helen, Jeg har læst med herinde et stykke tid og har nu fået lyst til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brok (hernie)

Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.

Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.

Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...

Læs mere i Babylex

Kravle

De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.

Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Du är min absoluta förebild inom allt med barn och allt som rör barnuppfostran/sömn/mat/sjukdom. Trots att jag aldrig träffat dig känner jag ett 100% förtroende och respekt för dig och känner att din syn på barn och hur man ska hantera olika situationer är helt rätt. Det finns så många metoder och syn på området idag men du har en sån sund och kärleksfull inställning.

För att sammanfatta det jag precis skrev: Du är min "guru" inom området och jag är glad att jag Tack vare min danska svärmor fann din sida och äntligen kunde få den hjälp och feedback jag så väl behövde!

Tack
/Erika


Annonce