Svar: Mælke-rus
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Det er rigtig dejligt, at jeres dreng nu har taget så flot på, at sundhedsplejersken har vurderet, at I ikke længere behøver supplere ham med mælk, hver gang han har spist, men i stedet blot skal give ham, hvis han virker ekstra sulten - det er så fint - men jeg kan godt forstå, at du bliver forvirret og i tvivl :)
Det du kalder "mælke-rus", lyder faktisk som en mælke-rus. Altså som en dreng, der har spist rigtig godt fra begge bryster og er godt fyldt op med mælk - og derfor er mæt, træt og parat til at sove. Men han er stadig så lille, at han har svært ved helt at fornemme mæthed, så når han ligger ved dit bryst og kan dufte din mælk, så tror han, at han skal blive ved med at spise, også selvom han er mæt..:)
Samtidig bliver han lidt urolig i kroppen, når han mærker, at brystet forsvinder og grebet om ham løsner sig - og så søger han igen brystet, fordi brystet også er beroligelse for ham. Han bliver lidt forvirret over, hvad der skal ske, og søger derfor brystet lidt ekstra. Men det handler ikke om behov for mælk, snarere om behov for hjælp til at finde ro, koble fra og falde i søvn - så når du vugger ham, så finder han netop denne ro og sover.
Du har ...
... helt ret i, at hans pludselige opvågning også kan handle om, at der er en bøvs på vej, som klemmer og irriterer ham, hvorfor han så græder - og så snart bøvsen har passeret, så finder han igen roen og kan sove videre:)
Det kan være en mulighed at give ham en sut. Jeg er med på, at du ikke ønsker at give ham sutten lige nu, hvor I forsøger at få amningen godt igang, og det er også vigtigt, at hans suttelyst stimuleres på brystet og ikke på en narresut. Men sutten kan nogle gange være god, fordi den netop giver ham roen, og er det som hjælper ham til at koble fra, så du kan lægge ham fra dig, og han kan sove videre. Så på sigt vil det sansynligvis være rigtig godt med en sut...
I det eksempel du giver, så lyder det som om, at jeres dreng har fået den mængde mælk, som han har behov for ved brystet, og han har ikke haft behov for supplement på flaske, men har derimod haft brug for lige at blive holdt lidt tæt, vugget lidt og er derefter faldet i søvn. Sandsynligvis har han også sovet et fint søvnstræk - og er herefter vågnet sulten op igen...?:)
Jeg håber, at jeg har givet dig lidt ro med på vejen - rigtig meget held og lykke - og dejligt, at du fornemmer, at din mælkeproduktion er øget - så flot! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
25. august 2023 | Amning | 6 mdr.
Introduktion af drømmeflaske - hurtig afvænning fra bryst
Kære Helen. Kæmpe stor tak for dit udførlige og empatiske svar og dine gode...
24. august 2023 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen Jeg er pt ved at køre min datter på seks en halv måned ind i...
21. august 2023 | Amning | 1 mdr.
Skal jeg vække for at amme om natten?
Hej Helen. Jeg har et spørgsmål omkring min lille pige, som nu er 4 uger...
1. juli 2023 | Amning | 2 mdr.
Hej Helen, Jeg har en dreng som fylder 2 mdr på tirsdag. Han har haft lidt...
29. juni 2023 | Amning | 3 mdr.
Hej Helen Min 3 måneder gamle baby har pludselig nægtet at amme og virker...
Viden om børn:
Opbevaring af modermælk
Hvis du malker ud og vil gemme din mælk til senere, så bør du straks efter udmalkning hælde mælken på en engangsflaske, der lukkes og mærkes med navn, dato og evt. klokkeslæt. Umiddelbart herefter placeres mælken i køleskab eller fryser.
Holdbarhed for ny udmalket mælk:
3 døgn i køleskab ved maks. +5 C
3 måneder ved min. -18 C
Mælk, der ikke er optøet ved hjælp af varme, d.v.s. optøet i køleskab, kan holde sig 1 døgn i køleskab
Mælk, der er...
Kravle
De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.
Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.