Svar: Mælke-rus
Hej med dig
Tak for dit brev :)
Det er rigtig dejligt, at jeres dreng nu har taget så flot på, at sundhedsplejersken har vurderet, at I ikke længere behøver supplere ham med mælk, hver gang han har spist, men i stedet blot skal give ham, hvis han virker ekstra sulten - det er så fint - men jeg kan godt forstå, at du bliver forvirret og i tvivl :)
Det du kalder "mælke-rus", lyder faktisk som en mælke-rus. Altså som en dreng, der har spist rigtig godt fra begge bryster og er godt fyldt op med mælk - og derfor er mæt, træt og parat til at sove. Men han er stadig så lille, at han har svært ved helt at fornemme mæthed, så når han ligger ved dit bryst og kan dufte din mælk, så tror han, at han skal blive ved med at spise, også selvom han er mæt..:)
Samtidig bliver han lidt urolig i kroppen, når han mærker, at brystet forsvinder og grebet om ham løsner sig - og så søger han igen brystet, fordi brystet også er beroligelse for ham. Han bliver lidt forvirret over, hvad der skal ske, og søger derfor brystet lidt ekstra. Men det handler ikke om behov for mælk, snarere om behov for hjælp til at finde ro, koble fra og falde i søvn - så når du vugger ham, så finder han netop denne ro og sover.
Du har ...
... helt ret i, at hans pludselige opvågning også kan handle om, at der er en bøvs på vej, som klemmer og irriterer ham, hvorfor han så græder - og så snart bøvsen har passeret, så finder han igen roen og kan sove videre:)
Det kan være en mulighed at give ham en sut. Jeg er med på, at du ikke ønsker at give ham sutten lige nu, hvor I forsøger at få amningen godt igang, og det er også vigtigt, at hans suttelyst stimuleres på brystet og ikke på en narresut. Men sutten kan nogle gange være god, fordi den netop giver ham roen, og er det som hjælper ham til at koble fra, så du kan lægge ham fra dig, og han kan sove videre. Så på sigt vil det sansynligvis være rigtig godt med en sut...

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
I det eksempel du giver, så lyder det som om, at jeres dreng har fået den mængde mælk, som han har behov for ved brystet, og han har ikke haft behov for supplement på flaske, men har derimod haft brug for lige at blive holdt lidt tæt, vugget lidt og er derefter faldet i søvn. Sandsynligvis har han også sovet et fint søvnstræk - og er herefter vågnet sulten op igen...?:)
Jeg håber, at jeg har givet dig lidt ro med på vejen - rigtig meget held og lykke - og dejligt, at du fornemmer, at din mælkeproduktion er øget - så flot! :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Sådan beskytter du bedst dit barn mod rød numse
Rød hud i bleområdet kan være til stor gene og påvirke barnets generelle trivsel. Men du kan nemt og skånsomt forebygge problemet og opnå en sund og modstandsdygtig hud i bleområdet ved at bruge Olívys populære diaper change til hvert bleskift. Det erstatter vand, sæbe, vådservietter og salver, og ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:
16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.
Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....
24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.
Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...
29. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder - del 2
Hej Helen Mange tak for dit lange og uddybende svar til min udfordring...
28. december 2024 | Amning | 7 mdr.
Smertefuld amning grundet tænder
Kære Helen Jeg er mildest talt frustreret og ulykkelig over at føle mig...
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
Viden om børn:
Medicin til børn
Et lille barn må aldrig få medicin, uden at lægen har ordineret det. Børn skal have helt andre mængder end voksne og reagerer anderledes på visse produkter.
Har dit barn fået ordineret medicin, så er det vigtigt at følge lægens instruks. Er der f.eks. ordineret penicillin i 6 dage, så er det vigtigt, at du giver medicinen i 6 dage og ikke stopper efter 3 dage, fordi du synes, at barnet virker frisk og rask. Hvis du stopper for hurtigt, risikerer du, at sygdommen vender...
Cykelhjelm
Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.
Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.
Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".
Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.
Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.
Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.
Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)
Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)
God sommer