Annonce

Annonce

Svar: Ammestop -2 årig


15. marts 2022

Kategori:
Alder:
2 år, 4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære mor til 2årig

Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring ammestop i jeres familie :)

Jeg går ikke ind for, at vi "kæmper mod vores børn", det tror jeg ikke, der kommer noget godt ud af. Og det lyder bestemt ikke som om, at det er det rette tidspunkt at stoppe med amning hos jer! Du fortæller, at I har forsøgt af flere omgange, hvor det lyder som om, at I faktisk er gået meget helhjertet ind i projektet - men det er endt med, at jeres datter har skreget vildt, rystet og været kontaktbar efterfølgende - og sådan skal det naturligvis ikke være. Det kan ingen af jer holde til.

Du fortæller også, at I ikke har overskuddet, I føler lige nu, at I står i en krævende periode, I er nødt til at kunne passe jeres arbejde og energien er der bare ikke - og det er jo helt fair - dejligt at du er ærlig, for det er naturligt ikke nu, at I skal kæmpe om ammestop.

Når det så er sagt, så tænker jeg, at du måske godt kunne forsøge at skabe lidt gradvise ændringer, så det ikke er et spørgsmål om, at jeres datter fra den ene dag til den anden skal undvære bryst og mor, men så hun gradvist vænnes til, at hun ikke behøver ligge med brystet i munden hele natten - og at hun måske heller ikke behøver brystet i munden om aftenen for at falde i søvn.

Hun må stadig gerne blive ammet, da hun tydeligt har brug for dette lige nu. Hun ammes ikke i løbet af dagen og det er super fint - det skal I naturligvis holde fast i - men om aftenen, når hun skal sove, så kan hun stadig blive ammet, men måske kan du introducere lidt godnatlæsning samtidig med. Så når du lægger dig eller sætter dig med hende og ammer hende i din seng, så kan I også bruge lidt tid på at læse i en bog, kikke lidt billeder, tale lidt om det I læser osv. Og på den måde gradvist vænne hende til, at historie indgår som en del af hendes putteritual - lige nu sammen med amning, men senere uden amning. Så du på den måde får sat noget andet end brystet i stedet.

Jeg ved jo ikke helt, hvordan det foregår, når du putter hende om aftenen, men du fortæller, at når I har forsøgt, så har det være ambitionen, at hun skulle falde i søvn uden amning, men ikke undvære brystet hele natten. Jeg tænker faktisk omvendt - at du skal lade hende få brystet, når hun skal koble fra, finde roen og falde i søvn, og så skære ned for amningerne om natten. Hvis hun er faldet i søvn på en tryg og dejlig måde, så vil behovet for brystet om natten naturligt være mindre, så det vil være ...


Annonce

... lettere for hende at undvære brystet der - i modsætning til, hvis det at falde i søvn har været en kamp.

For mig kunne små skridt f.eks. være, at hun stadig ammes, men ikke længere falder i søvn med brystet i munden, at du i stedet for at ligge med hende, sidder med hende, at hun ligger ved siden af dig, imens du sidder ved siden af hende... og f.eks. læser godnathistorie højt eller måske synger en godnatsang.

Små skridt er f.eks. også, at hun ikke ligger med adgang til brystet hele natten, men at du forsøger at styre, hvor hyppigt hun kan die hos dig, når I sover. Så det er dig der styrer behovet og ikke hende. Du kan sove med en t-shirt eller lignende, så hun ikke selv kan finde brystet, når hu trækker dig i blusen og søger brystet, så kan du prøve at aflede hende lidt "sshh.. sove nu" og se om du kan få hende til at glemme det. Kan du komme ned på at fjerne hver anden nuværende amning om natten, er det jo et stort skridt på vejen.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Du kan også forsøge at afkorte amningen gradvist, trække brystet til dig, når hun har diet lidt, så hun trøstes og får lov til at finde roen, men ikke længere har mulighed for at fylde sig med mælk. Det er også en måde gradvist at vænne hende til, at hun ikke behøver søge brystet så meget om natten og gradvist få hende til at acceptere, at anden form for trøst og ro også kan være okay. For samtidig med at du lirker brystet ud af munden på hende, så skal du naturligvis stadig være der, berolige med hænder, kærtegn, beroligende ord osv. så du forhåbentlig kan lade dette overtage mere og mere.

Om dagen vil det være rigtig godt, at hun kender til ordet "slut" og at I bruger dette i hverdagen. "Slut, der er ikke mere mælk", "slut, historien er slut", "slut, tallerkenen er tom, det hele er spist" osv. Hun har i dit tidligere brev fortalt, at hun er godt med sprogligt, så det vil være rigtig godt at inddrage hende sprogligt på denne måde, fordi du også kan overføre det til brystet "slut, der er ikke mere bryst nu". Og så naturligt tilbyde hende et alternativ - "er du tørstig, se her er lidt at drikke". Så du stadig anerkender dette behov.

Ud fra det du fortæller i dit brev i dag, så lyder det lige nu som om, at I skal forsøge at få skabt en gradvis ændring og ikke lave en kold tyrker. I skal forsøge at finde en måde at få trappet ud på, som både du og din datter kan være med på og hvor både hjertet og energien er til det :)

Rigtig meget held og lykke og stort kram din vej :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

31. juli 2022 | Amning | 1 mdr.

Tungebånd

Hej Helen, Jeg har observeret at vores dreng har hjerteformet tunge, hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


24. juli 2022 | Amning | 1 mdr.

Skifte bryst og nedløbsrefleks

Hej Helen, Som nybagt mor er det altså meget værdsat, at man kan skrive til...

Læs hele brevet og Helens svar


22. juli 2022 | Amning | 1 mdr.

Bruge bryst som sut

Hej Helen :) Kan en baby godt “vælge” at bruge brystet som sut - altså uden...

Læs hele brevet og Helens svar


19. juli 2022 | Amning | 1 mdr.

Sut ved brystet

Hej Helen, Tak for dit sidste meget brugbare svar! Det har givet mig mere ro...

Læs hele brevet og Helens svar


17. juli 2022 | Amning | 0 mdr.

Mælke-rus

Hej Helen Vi er gået fra at skulle supplere konsekvent til hver amning til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Drikkevarer til børn

Små børn bør drikke mælk og vand.

½ liter mælkeprodukt om dagen:
Det anbefales, at børn og voksne drikker ca. ½ liter mælkeprodukt om dagen. Til børn i alderen 1-2 år anbefales mælkeprodukter med 1.5% fedtindhold (letmælk), og til børn i alderen 2-3 år anbefales det at drikke og spise mere fedtfattigt - det vil sige skummet-, mini- og kærnemælk og lette surmælksprodukter. Nogle børn kan dog godt have brug for letmælk og letmælksprodukter frem mod 3 års alderen.

Læs mere i Babylex

Barneseng

Når man skal vælge seng til sit barn er der visse ting, man kan gå efter. Noget af det vigtigste er at sengen er sikkerhedsmæssigt i orden.

Forbrugerrådet tester jævnligt de børnesenge som er på markedet og her ser man bl.a. på at sengen skal kunne tåle at blive slået, banket på og hevet i. Sengene bliver tjekket for at barnet ikke kan få fingrene i klemme og at tremmeafstanden er korrekt, så barnet ikke kan komme i klemme med sit hoved og sidde fast i sengen.

Den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dine dejlige, fornuftige svar. De passer så godt til mit temperament, og det giver altså ro i sjælen at høre fra dig. Mange gange hjælper det også at få sat ord på sine bekymringer.

Jeg finder mange gode råd i dine tidligere svar til andre forældre. Jeg kan nogle gange føle mig som verdens dårligste mor, når ingenting vil lykkes. Derfor trøster det mig, når jeg kan læse, at jeg ikke er den eneste, der har problemer med de kære børn. Så føler jeg mig ikke så alene.

Tak fra Lis, mor til datter på 4 måneder


Annonce