Annonce

Annonce

Svar: Ammestop er nu en realitet


9. marts 2022

Kategori:
Alder:
14 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære fortvivlede mor

Tak for dit brev og dine åbne og ærlige tanker :)

Jeg kan godt forstå, du synes det er hårdt - og det er naturligt også voldsomt at gå fra amning før putning og nat til ingen amning overhovedet (dog amning om morgenen, de sidste to dage). Jeres datter forstår naturligt ikke, hvorfor brystet pludselig bliver taget fra hende, og det kan man jo ikke fortænke hende i:)

Det er dog vigtigt, at du husker på, at det er brystet, som hun skal undvære - hun skal ikke undvære sin mor, og hun skal ikke undvære sin far. Hun har mennesker omkring hende, som elsker hende højt, og som vil hende det bedste. I er der, knuser, krammer, går rundt med hende osv., som hun viser behov for - hun er ikke alene, og hun bliver ikke ignoreret, I er der stadig for hende, og derfor er det ikke skadeligt for hende, at du ikke længere tilbyder brystet.

Hun er 14 måneder gammel og har ernæringsmæssigt ikke længere behov for mælken, og der er ingen grund til at give hende flaske (selvom jeg godt forstår, at I har forsøgt). Du kan dog med fordel indføre en godnatgrød, gerne sammen med en kop mælk (kold eller lun). Det vil give ro i maven og gøre, at hun ikke søger brystet, fordi hun reelt er sulten eller tørstig.

Det vil også være rigtig godt, hvis du kan indføre en putteklud, bamse, slaskedukke eller lignende. Gerne noget, som dufter lidt af dig. De fleste børn er mellem 12-18 måneder, før de bevidst begynder at kunne bruge en sådan substitut - og det vil netop skulle være en substitut for brystet. Det skal være noget, som kan følge hende og som hun kan bruge i alle situationer, hvor mor på sigt ikke er tilgængelig, så andre også kan putte hende og så hun f.eks. kan puttes i institution.

Det lyder ...


Annonce

... ikke som om at historielæsning eller godnatsang fungere lige nu og det er helt okay. Måske kan I finde en lille spilledåse, eller blot afspille en godnatsang, som på den måde kan blive en del af hendes godnatritual. Og hvis det også er for meget for hende, så er det naturligvis helt okay.

Det er helt normalt, at hun nogle gange vil være hos dig - så hun netop stadig har mor, selvom brystet ikke er muligt - og andre gange hellere vil være hos far. Det kan f.eks. handle om, at hun kan dufte din mælk og fornemme brystet og bliver ked af at du overhører hendes signaler med at ville amme, og så er det lettere at finde ro hos far. Det er dog ikke en afvisning af dig personligt, men blot udtryk for, at hun lige nu måske bedre kan finde ro hos far, fordi han ikke forvirrer hende - her er amning jo helt udelukket.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

I skal gøre det, som I fornemmer virker. Hvis det er, at far går rundt med hende i den mørke gang, så er det fint. I skal ikke kræve, at hun puttes i egen seng med det samme, hvis hun ikke vil dette - det skal hun nok lære på sigt. Lige nu er det vigtigste, at hun lærer, at brystet ikke længere er tilgængeligt og finder ud af, at hun godt kan sove uden brystet. Hun kan lære at falde i søvn i sin seng senere - så gør det, som virker, også selvom det er forskelige ting, der virker hver aften.

Når hun bare vi ligge på dig og søger din favn mere, så giv hende endelig mulighed for det. Det er netop mor hun søger, og det er rigtig dejligt. Det er netop vigtigt, at hun har følelsen af, at du stadig er der for hende - det er ikke mor, men brystet som er væk nu, mor er der stadig.

Jeg håber, at du har fået lidt ro med på vejen - rigtig meget held og lykke med projekt putning uden amning de næste dage :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gråd går lige i hjertet – og helt ind i nervesystemet

Alle forældre kender det. Den hjerteskærende babygråd, der ikke bare larmer i ørene, men også føles fysisk i hele kroppen. Gråd er babyers eneste måde at kommunikere på, og et par timers gråd om dagen er helt normalt. Men det gør det ikke nemmere at stå i. Især ikke, når man har prøvet alt – ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

16. juni 2025 | Amning | 2 mdr.

Kan jeg reetablere amning?

Kære Helen, Tak for dine svar på vores seneste beskeder. Vores pige har...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2025 | Amning | 1 mdr.

Fortvivlet situation

Hej Helen, Vi vil gerne spørge generelt/åbent ind til den situation vi står...

Læs hele brevet og Helens svar


16. marts 2025 | Amning | 6 mdr.

Bider under amning - 6 mdr.

Kære Helen, Først skal lyde et kæmpe TAK for dine råd og din vejledning ift....

Læs hele brevet og Helens svar


24. februar 2025 | Amning | 11 mdr.

Ammestop - 11 måneder

Hej Helen Min søn har nu faktisk hele sin levetid været vågen plus 10 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fennikel, Fennikelte og børn

Fra 6 mdr´s alderen må dit barn få stort set alle slags grøntsager. Du bør dog være opmærksom på bl.a. fennikel, som indeholder nitrat, og som derfor ikke bør udgøre mere end 1/10 af portionen. Alternativt bør det kun gives med 14 dages mellemrum.

Nitrat omdannes let til nitrit. Nitrit i stor mængde giver opkastninger og blåfavning af huden, fordi det reagerer med blodets hæmoglobin, så det ikke kan binde sig og transportere ilt rundt i kroppen.

Det anbefales...

Læs mere i Babylex

Kravle

De fleste børn begynder at kravle, når de er mellem 8-12 måneder gamle. Nogle børn kravler dog allerede i 6 måneders alderen, og andre børn springer kravlestadiet helt over.

Det er vigtigt, at barnet kravler, da det har stor betydning for barnets motoriske udvikling og kunnen senere i livet. Når barnet kravler styrkes armmusklerne, og barnet øver sig i at holde hovedet oppe og i at bevæge det frit i alle retninger. Det sker små rytmiske bevægelser i ryggen, som er vigtigt for at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Jeg beder dig om hjælp, for jeg ved ikke hvad jeg ellers skal stille op. Jeg har læst flere af dine råd på nettet og jeg syntes du er hamrende dygtig og har hjertet på rette sted.

Et kæmpe stort TAK fra en fan.

Rikke


Annonce