Annonce

Annonce

Svar: Amning og Mad - fortsat - 7 mdr.


9. marts 2020

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Hej med dig

Tak for dit brev :)

Først - hvor er det flot, at I har fået skruet amningerne så meget ned, og at lillepigen er begyndt at spise mere rigtig mad. Jeg forstår godt, at hun søger brystet hyppigt - det er naturligt svært for hende at gå fra amning ca. hver time til at blive ammet 4 gange i døgnet, men det er vigtigt, at du forsøger at holde mængden af mælk på et niveau, som også giver plads til skemaden. Det er derfor rigtig godt, at du tilbyder hende de forskellige måltider, og det lyder rigtig fint, det du fortæller.

Når far skal overtage barselsperioden vil det være rigtig godt, at jeres datter ikke længere af så afhængig af brystet. Det vil være rigtig synd for dem begge, hvis hun om en måned ikke kan trøstes eller tilbydes anden mad, så prøv at holde fast i den nye gænge, selvom du synes det er svært, når du tydeligt mærker, at hun søger dig. Når det går lettere for far lige nu, så er det sandsynligvis, fordi han jo ikke dufter af mælk, og hun derfor hos ham bedre kan afledes :)

Det er helt okay, at du savner den nærhed som amningen har givet jer, og jeg forstår godt, at du har nydt blot at kunne lægge hende til, når hun har vist behov for det. Det er noget særligt, og du har på alle måde opfyldt hendes behov. Hun ved, at du er der hundrende procent for hende, og I kan naturligvis stadig nusse og kramme tæt osv. Der skal dog lidt andre ting til nu, med den alder hun har, og far skal også kunne komme på banen og stille og roligt skal du vænne dig til at give slip - og det er bare rigtig svært :)

Når jeres datter bliver 8-9 måneder, så vil hun have behov for 3 mælkemåltider i døgnet, og jeg anbefaler normalt, at disse ligger før middagslur, aften og sen aften. Det vil sige, at når far skal overtage barslen, så kan I overveje, om far skal give hende MME før middagsluren, enten af en flaske eller en tudkop/drypfri kop, og du så skal "nøjes" med at amme hende aften og sen aften. Det kan hjælpe på den udfordring du selv nævner, at du oplever om natten... Det er naturligt, at hun lige nu søger brystet kl 04, og hun skal naturligt have brystet her, men det kan være en god idé at fjerne denne amning i 8-9 måneders alderen, hvilket også kan give bedre appetit til morgengrød...

Så i forhold til jeres nuværende dagsrytme, så ser det rigtig fint ud med antallet af måltider og ...


Annonce

... mælkemåltider. I må prøve at vurdere, hvorvidt det vil være en god idé at I de tre mælkemåltider ligger før middagslur, aften og sen aften eller om det vil være lettere eller bedre at de ligger aften, sen aften og nat... Det kan også være, at hun ikke viser behov for mælken kl 23, men måske først kl 02 og så kan de 3 mælkemåltider også ligge før middagslur, når hun puttes om aftenen og når hun så melder sig selv kl 02...

Det er helt naturligt, at hun endnu ikke mestrer at spise rugbrødshapsere og lignende. Da hun er ammet så meget, som hun er, så har hun sandsynligvis en rigtig godt udviklet kæbemuskulatur, og det med at tygge skal nok komme :) Mange børn begynder først at kunne finde rigtigt ud af det med rugbrødshapsere i 8-9 måneders alderen :)

Det lyder som om, at hun er ret glad for det søde - og det er naturligt, for modermælk er også meget sødt, så det er genkendeligt og trygt for hende. Det vil dog være rigtig godt, hvis du kan vænne hende til, at maden ikke behøver være så sød. Så når du giver hende grød, så brug kun frugtmos som topping og giv hende skeer, som skiftevis er med ren grød og grød blandet med lidt frugt.

Det er også en god idé, at du prøver at lave grøntsagsmos af grøntsager, som har en naturlig sødme - fremfor at bruge frugtmos i grøntsagsmosen. Vær opmærksom på at hvis du f.eks. bager rodfrugter i ovnen, så trækker dette den søde smag frem og derefter kan du mose rodfrugter til hende. Du kan også købe "sweet potatoes" eller bruge f.eks. gulerod, græskar, ærter og lignende, som har en naturlig sød smag. Lidt sovs lavet af tomater eller ærter kan også give lidt sødme, eller måske lidt smørsovs...


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Onsdag 4. nov.: Sådan får du dit barn til at sove, KU.BE

Se flere foredrag med Helen ...


Har du min bog om børn og mad? I den finder du opskrifter og guides igennem måned for måned - den går fra 4-18 måneder og kan måske give lidt inspiration :)

Du skriver, at nætterne går okay og at hun accepterer sutten, nr hun vågner - det er rigtig fint lige nu, da hun skal vænnes fra brystet - men pas på, at I ikke kommer til at give hende sut i munden hver gang. Prøv om I kan hjælpe hende videre i søvnen med kærtegn, stillingskift, beroligende ord, nærhed osv. så hun ikke bliver uhensigtsmæssigt afhængig af sin sut... bare en tanke med på vejen her :)

Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre, og at jeg er kommet fint omkring det hele...

Rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerskeAnnoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herLæserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. oktober 2020 | Amning | 7 mdr.

Vuggestue og amning

Hej Helen. Jeg skriver igen og tusind tak for dine tidliger svar. Det gav...

Læs hele brevet og Helens svar


7. oktober 2020 | Amning | 8 mdr.

Amning, dagpleje, væske og søvn

Kære Helen. Jeg indleder lige med en beskrivelse af vores rytme. De...

Læs hele brevet og Helens svar


5. oktober 2020 | Amning | 2 mdr.

Hårde områder og manglende mælk efter brystbetændelse

Hej Helen Vi har været igennem et lidt kompliceret ammeforløb indtil nu,...

Læs hele brevet og Helens svar


23. september 2020 | Amning | 21 mdr.

Natammestop og gråd

Kære Helen Vi herhjemme, er på 3. dagen ved at forsøge at stoppe godnat- og...

Læs hele brevet og Helens svar


21. september 2020 | Amning | 6 mdr.

Ikke mælk nok men baby afviser flaske

Kære Helen. Først og fremmest tak for dit svar på mit sidste brev om søvn og...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ruske

Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.

Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...

Læs mere i Babylex

Klip i mellemkødet (Episiotomi)

I forbindelse med en fødsel kan det være nødvendigt at klippe kvinden i mellemkødet så barnet bedre kan komme ud. Dette kaldes en episiotomi og jordemoderen klipper i det stykke der er mellem skeden og endetarmsåbningen. Man kan også briste spontant.

Uanset om man brister eller bliver klippet, så vil man blive syet sammen, for at såret gror rigtig sammen igen.

Det er altid vigtigt at skylle såret efter hvert toiletbesøg den første tid efter fødslen, for at undgå...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Helen har altid et godt råd og det som overrasker mig mest er faktisk hvor go' hun er til at sætte sig ind i min verden og hvordan hun hurtigt fornemmer hvordan hun skal takle mig som person.

Camilla Martin


Annonce