Annonce

Annonce

Brev:

Baby 4 mdr. søvn


15. november 2021

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Baby 4 mdr. søvn

Kære Helen :-)

Jeg har læst flere af de breve, der er sendt til dig, og svarene derpå. Det har været en god støtte. Nu står vi så der, hvor jeg er i tvivl, om jeg selv kan finde den gode løsning ved at læse - jeg føler i hvert fald, at jeg har brug for at høre en ekspert, så jeg ikke ender med en skør lommeteori ;-)

Det drejer sig om min datter, som nu er 4 mdr. gammel, og mine spørgsmål går på hendes søvn. Du får dog lige lidt baggrundsviden først, da jeg ikke ved, om det stadig spiller en rolle.

De første to uger efter fødslen kunne hun sagtens sove for sig selv, men pludselig fra hun var to uger og begyndte at være mere vågen og indtil hun var 3 mdr., ville hun kun sove, hvis hun lå på en varm krop. Dette både om dagen og om natten. Hun vågnede simpelthen, hver gang vi prøvede at lægge hende eller få minutter efter, og hun faldt aldrig i søvn i barnevogn og ville faktisk helst ikke ligge i den. Hvis hun blev tæt på vores krop, kunne hun sagtens sove, selvom vi gik rundt med hende og ændrede position. Hun skulle bare være tæt på. Efter 3 mdr. kunne vi endelig lægge hende, efter hun var faldet i søvn i vores arme, omend der stadig var nogle dage/nætter, hvor det ikke fungerede. Vi har altid brugt vuggende bevægelser og "hop" til at hjælpe hende med at finde ro.

De sidste uger er hun begyndt maks. at sove 45 minutter ad gangen om dagen, og det er svært at hjælpe hende videre. Nogle gange kan kontaktlure hjælpe hende til at sove længere, men det er ikke en garanti. Samtidig er hun begyndt at blive træt tidligere efter en lur. Tidligere kunne hun være vågen 1,5-2 timer efter en lur, men nu bliver hun træt efter 45 minutter. Det betyder altså, at dagen byder på en masse korte lure og en masse korte vågne perioder. Der er ikke meget rytme, og manglen på lange lure gør nok ikke noget godt for hende.

Hun falder ikke i søvn af sig selv, men skal hjælpes med vuggende/hoppende bevægelser i vores arme. Vores sundhedsplejerske har sagt, at vi skal udfase vug/hop ved at lægge hende i hendes seng, og gerne inden hun bliver træt, så hun kan finde ro og falde i søvn selv. Det sker bare ikke. Vi har prøvet at lægge hende inden, hun bliver træt (det blev vi anbefalet, men det er en udfordring, når hun bliver træt så hurtigt), når hun viser træthedstegn, og når hun er rigtig træt. Enten ligger hun og leger med sine fødder, til hun pludselig er MEGET træt og græder, eller også græder hun, når ...


Annonce

... hun bliver lagt. Vi ender derfor hver gang med vug/hop, hvor intensiteten afhænger af, hvor vågen/grædende eller tæt på at sove hun er. Jeg prøver også at lægge hende, når hun er tæt på at sove, men hver gang kæmper hun sig vågen og græder. Især om aftenen er hun begyndt at blive meget ulykkelig, inden hun falder i søvn for natten.

Om aftenen når hun sover, vågner hun som regel to gange, hver gang efter 45 minutter. Her bliver hun ammet og falder oftest i søvn igen med det samme. Herefter sover hun 2-3 timer ad gangen i løbet af natten, hvor hun enten bliver ammet eller kan nøjes med sin sut for at sove videre, indtil det bliver morgen. Hendes rytme for natten har på den måde været stabil længe.

Det blev en lang besked. Mine spørgsmål går først og fremmest på, om vi kan gøre noget anderledes? Jeg er nervøs for at gøre hende en bjørnetjeneste ved fortsat at hjælpe hende til at finde ro med vug/hop, men jeg vil heller ikke gå med til, at hun ligger og græder, fordi hun ikke kan finde ro. Er det nok, at vi prøver at udfase det ved langsomt at skrue ned for det, mens hun falder til ro?

Og til dagene, skal jeg bare give hende kontaktlure, så hun sover længere, eller gør jeg hende en bjørnetjeneste, hvis jeg ikke lægger hende i seng, så hun dermed vænner sig til at sove på mig? Eller skal jeg strække hendes vågne periode, selvom hun er træt, i håbet om at hun sover mere?

Til sidst ved jeg ikke, hvad jeg skal gøre om aftenen, for at hun kan forbinde søvn med noget rart i stedet for at græde. Hun har ikke altid grædt meget om aftenen, det er især de sidste to uger, det er startet. Er det en fase, som jeg bare må vente på går over?

Hun har været meget bestemt omkring, hvornår hun ville ammes, så jeg har ikke brugt amning til søvn udover om natten. Hun blev ofte rasende, hvis jeg tilbød brystet, og hun ikke var på vej ud af søvn og/eller ville sove videre. Alternativt kunne jeg hoppe og danse med hende ved brystet med en sut i munden, før hun "overgav sig" og så ellers gladeligt spiste, fordi hun faktisk var sulten. Sådan har det været on/off, siden hun ammestrejkede, da hun var 8 uger. Den sidste uges tid er hun dog blevet meget gladere for amning igen og melder sig ofte, men det fører stadig ikke til søvn.
Hun følger sin vækstkurve.

Det blev en lang omgang. Jeg ser frem til at høre dine tanker, om der er noget, vi skal gøre anderledes, så hun har det bedst muligt!

Kærlig hilsen
E

Læs Helens svar »Annoncer

Sponsorerede artikler

Woodland Wonders er inspirerende mad til din baby

De økologiske grødblandinger fra Woodland Wonders er for dig, der ønsker at tilbyde din baby økologiske produkter af høj kvalitet med minimalt forarbejdede råvarer, og som samtidig er nemme at tilberede. Kun det bedste er godt nok til din baby. Derfor består grødblandingerne fra Woodland Wonders ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

9. august 2022 | Sovevaner | 5 mdr.

5 måneder og natteroderi

Hej Helen Jeg har tidligere skrevet til dig omkring putning, og moonboon.....

Læs hele brevet og Helens svar


4. august 2022 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Vil ikke længere tage flaske

Hej Jeg skriver, da min søn på lige lidt over 5 måneder den sidste uges tid...

Læs hele brevet og Helens svar


2. august 2022 | Sovevaner | 5 mdr.

Få datter til at sove

Hej Helen, Tak for en god brevkasse! Jeg ønsker råd til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


28. juli 2022 | Sovevaner | 4 mdr.

Brokkeri og modstand mod barnevogn, autostol og bæresele

Hej Helen Vi har en datter på 4,5 måned, som virker utilfreds særligt i...

Læs hele brevet og Helens svar


20. juli 2022 | Sovevaner | 5 mdr.

Dårlig søvn 5 mdr. del II

Hej igen Helen. Tak for svar. Hvad gør jeg når han vågner efter maks 30...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Vedligeholdelse af barnevogn

Med det danske vejr skal en barnevogn kunne tåle lidt af hvert, men hvis man vil have at den skal kunne holde længe, så er man nødt til at gøre sig nogle tanker om vedligeholdelse og også medtænke at bruge tid på vedligeholdelse.

For eksempel kan kalecherne ikke tåle stærkt sollys, så vognen skal ind i skyggen, hvis man vil undgå, at den falmer. Stellet kan heller ikke tåle salt fra snesjappet og skal derfor skylles af, når man kommer hjem, hvis man vil undgå rust. Og kassen...

Læs mere i Babylex

Honning

Honning frarådes til børn under 1 år. Honning indeholder bakteriesporer og kan være infektionskilden vd spædbarnsbotulisme.

Botulisme er en sjælden sygdom, som skyldes et toksin (en forgiftning) dannet af den en sporedannende bakterie Clostridium Botulinum. Sporerne findes i omgivelserne, de er hårdføre og kan tåle kogning i flere timer.

Voksne og større børn bliver ofte ikke syge, da vores bakterieflora i tarmsystemet er anderledes. Men hos spædbørn medfører...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dine altid yderst brugbare svar. Det er en fantastisk service at kunne skrive til dig og få din kyndige vejledning igen og igen.

- Tak fra tvillingernes mor


Annonce