Annonce

Annonce

Brev:

Baby 4 mdr. søvn


15. november 2021

Kategori:
Alder:
4 mdr.

Baby 4 mdr. søvn

Kære Helen :-)

Jeg har læst flere af de breve, der er sendt til dig, og svarene derpå. Det har været en god støtte. Nu står vi så der, hvor jeg er i tvivl, om jeg selv kan finde den gode løsning ved at læse - jeg føler i hvert fald, at jeg har brug for at høre en ekspert, så jeg ikke ender med en skør lommeteori ;-)

Det drejer sig om min datter, som nu er 4 mdr. gammel, og mine spørgsmål går på hendes søvn. Du får dog lige lidt baggrundsviden først, da jeg ikke ved, om det stadig spiller en rolle.

De første to uger efter fødslen kunne hun sagtens sove for sig selv, men pludselig fra hun var to uger og begyndte at være mere vågen og indtil hun var 3 mdr., ville hun kun sove, hvis hun lå på en varm krop. Dette både om dagen og om natten. Hun vågnede simpelthen, hver gang vi prøvede at lægge hende eller få minutter efter, og hun faldt aldrig i søvn i barnevogn og ville faktisk helst ikke ligge i den. Hvis hun blev tæt på vores krop, kunne hun sagtens sove, selvom vi gik rundt med hende og ændrede position. Hun skulle bare være tæt på. Efter 3 mdr. kunne vi endelig lægge hende, efter hun var faldet i søvn i vores arme, omend der stadig var nogle dage/nætter, hvor det ikke fungerede. Vi har altid brugt vuggende bevægelser og "hop" til at hjælpe hende med at finde ro.

De sidste uger er hun begyndt maks. at sove 45 minutter ad gangen om dagen, og det er svært at hjælpe hende videre. Nogle gange kan kontaktlure hjælpe hende til at sove længere, men det er ikke en garanti. Samtidig er hun begyndt at blive træt tidligere efter en lur. Tidligere kunne hun være vågen 1,5-2 timer efter en lur, men nu bliver hun træt efter 45 minutter. Det betyder altså, at dagen byder på en masse korte lure og en masse korte vågne perioder. Der er ikke meget rytme, og manglen på lange lure gør nok ikke noget godt for hende.

Hun falder ikke i søvn af sig selv, men skal hjælpes med vuggende/hoppende bevægelser i vores arme. Vores sundhedsplejerske har sagt, at vi skal udfase vug/hop ved at lægge hende i hendes seng, og gerne inden hun bliver træt, så hun kan finde ro og falde i søvn selv. Det sker bare ikke. Vi har prøvet at lægge hende inden, hun bliver træt (det blev vi anbefalet, men det er en udfordring, når hun bliver træt så hurtigt), når hun viser træthedstegn, og når hun er rigtig træt. Enten ligger hun og leger med sine fødder, til hun pludselig er MEGET træt og græder, eller også græder hun, når ...


Annonce

... hun bliver lagt. Vi ender derfor hver gang med vug/hop, hvor intensiteten afhænger af, hvor vågen/grædende eller tæt på at sove hun er. Jeg prøver også at lægge hende, når hun er tæt på at sove, men hver gang kæmper hun sig vågen og græder. Især om aftenen er hun begyndt at blive meget ulykkelig, inden hun falder i søvn for natten.

Om aftenen når hun sover, vågner hun som regel to gange, hver gang efter 45 minutter. Her bliver hun ammet og falder oftest i søvn igen med det samme. Herefter sover hun 2-3 timer ad gangen i løbet af natten, hvor hun enten bliver ammet eller kan nøjes med sin sut for at sove videre, indtil det bliver morgen. Hendes rytme for natten har på den måde været stabil længe.

Det blev en lang besked. Mine spørgsmål går først og fremmest på, om vi kan gøre noget anderledes? Jeg er nervøs for at gøre hende en bjørnetjeneste ved fortsat at hjælpe hende til at finde ro med vug/hop, men jeg vil heller ikke gå med til, at hun ligger og græder, fordi hun ikke kan finde ro. Er det nok, at vi prøver at udfase det ved langsomt at skrue ned for det, mens hun falder til ro?

Og til dagene, skal jeg bare give hende kontaktlure, så hun sover længere, eller gør jeg hende en bjørnetjeneste, hvis jeg ikke lægger hende i seng, så hun dermed vænner sig til at sove på mig? Eller skal jeg strække hendes vågne periode, selvom hun er træt, i håbet om at hun sover mere?

Til sidst ved jeg ikke, hvad jeg skal gøre om aftenen, for at hun kan forbinde søvn med noget rart i stedet for at græde. Hun har ikke altid grædt meget om aftenen, det er især de sidste to uger, det er startet. Er det en fase, som jeg bare må vente på går over?

Hun har været meget bestemt omkring, hvornår hun ville ammes, så jeg har ikke brugt amning til søvn udover om natten. Hun blev ofte rasende, hvis jeg tilbød brystet, og hun ikke var på vej ud af søvn og/eller ville sove videre. Alternativt kunne jeg hoppe og danse med hende ved brystet med en sut i munden, før hun "overgav sig" og så ellers gladeligt spiste, fordi hun faktisk var sulten. Sådan har det været on/off, siden hun ammestrejkede, da hun var 8 uger. Den sidste uges tid er hun dog blevet meget gladere for amning igen og melder sig ofte, men det fører stadig ikke til søvn.
Hun følger sin vækstkurve.

Det blev en lang omgang. Jeg ser frem til at høre dine tanker, om der er noget, vi skal gøre anderledes, så hun har det bedst muligt!

Kærlig hilsen
E

Læs Helens svar »Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

18. januar 2022 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvad er retningslinjerne for gluten

Kære Helen Jeg forstår at man tidligere har anbefalet at børn undr 6 måneder...

Læs hele brevet og Helens svar


17. januar 2022 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Kan man fryse købt frugtmos?

Kære Helen Vi er så småt begyndt på at prøve skemad og af samme grund ryger...

Læs hele brevet og Helens svar


12. januar 2022 | Sovevaner | 3 mdr.

3 mdr. og søvn

Kære Helen, Først og fremmest tak for en fantastisk brevkasse. Min mand...

Læs hele brevet og Helens svar


10. januar 2022 | Sovevaner | 4 mdr.

4 måneder baby græder når hun skal sove

Hej Helen Vi har en udfordring med putning af vores 4 måneder gamle datter....

Læs hele brevet og Helens svar


6. januar 2022 | Diverse | 4 mdr.

Tør næse

Hej Helen Jeg tror, min baby på snart 5 måneder har en tør næse. Jeg har...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Tidlig født

Når børn bliver født før termintidspunktet taler man om for tidlig fødsel. En graviditet varer normalt ca 40 uger.

Børn der er født mellem uge 33 og uge 37, betegnes ofte "moderat tidlig født". Disse børn er altså født mellem 3-8 uger for tidligt.

Børn der er født mellem uge 29 og uge 32, betegnes normalt som "meget tidligt født". Disse børn er født mellem 9-12 uger for tidligt.

Børn der er født før uge 29, betegnes normalt som "extremt tidligt...

Læs mere i Babylex

Sidde

De fleste børn kan i 6 mdr´s alderen sidde med let støtte f.eks. i en høj stol eller i barnevognen.

7 mdr gamle kan de fleste børn sidde kortvarrigt, dvs et par minutter, for så at falde til siden, for- eller bagover.

8 mdr gamle kan det fleste børn sidde i lidt længere tid og begynder også at tage hænderne ud og støde fra ved siden. Balancen bliver bedre og bedre.

Når barnet begynder at kunne sidde selv og holde et stykke legetøj i hånden er det...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: Vind NONOMO Nordic slyngevugge til en god og tryg søvn

værdi kr.1.399,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej

Så er Viggas mor på banen igen og sidder her med smil på læben og tænker over at du fik ret igen..... du har en fantastisk brevkasse og jeg ville være helt lost uden den :))

Tak for en dejlig brevkasse og undskyld jeg ikke kan gøre mine breve kortere :))

Med venlig hilsen
Viggas mor


Annonce