Annonce

Annonce

Brev:

Putning til nat - 6 mdr.


14. juli 2020

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Putning til nat - 6 mdr.

Kære Helen,

Tak for en helt fantastisk og brugbar brevkasse, som jeg som førstegangsmor benytter mig meget af.

Jeg har et spørgsmål vedr. putning til nat af vores datter på knap seks måneder.

Både hun og vi som forældre har haft en dejlig start på familielivet, og hun trives og er glad langt det meste af tiden. Motorisk vurderer jeg, at hun er ret fremmelig og stærk. Hun trillede fra ryg til mave, da hun var tre måneder og var lige blevet fem måneder, da hun trillede retur. Hun er enormt glad for at ligge på maven og gør det stort set alle hendes vågne timer. For godt fjorten dage siden fandt hun ud af at rejse sig på alle fire og lige siden er det gået hastigt med at møve sig fremad samt rokke på livet løs i kravlestilling.

Det satte hurtigt sit præg på nattesøvnen, hvor hun ofte roder rundt i sengen og får sig lagt i stillinger, hun har svært ved at komme fra igen. Hun triller knap så godt fra mave til ryg om natten. Og kravlestillingen praktiseres også om natten.

Fra hun var ganske lille har hun sovet rigtig godt om natten, hun blev flaskebarn efter fjorten dage, og hun har været så nem at putte. Hun har altid været god til at vise, når hun om aftenen er træt, og det er altid imellem kl. 19 og 20. Det er yderst sjældent, at hun sover senere end kl. 20. Normalvis spiser hun 1-2 flasker om natten; omkring midnat og tidlig morgen. Da hun begyndte at trille, blev det tydeligt, at hun havde brug for bevægelsesfrihed og plads, så siden da har hun sovet i sin tremmeseng i vores soveværelse. Hun har indtil nu elsket sengen og har hygget sig med at ligge der med sine to bamser og pludre. Selvom hun inden putning helt tydeligt er træt, er det som om, at hun altid lige skal af med lidt overskudsenergi, når hun bliver lagt i sin seng. Efter lidt tid, 15-30 minutter, er hun som regel parat til at falde i søvn.

Soveværelset grænser op til husets køkken/alrum, hvorfor vi har kunne gå fra og til, og det er først når hun skal til at falde i søvn, at hun haft ’brug’ for en af os. Enten med en beroligende hånd, en sang, en hånd at holde i eller blot vores nærvær. Stille og roligt er hun faldet i søvn. Inden har hun fået sin aftenflaske enten i vores eller hendes egen seng.

Fordi putningen indtil nu er gået så let, er der ikke rigtigt blevet etableret egentlige putteritualer, andet end at det som regel foregår på nogenlunde samme tidspunkt og med flasken i soveværelset. Før det har hun selvfølgelig fået nattøj på ifm. bleskift osv. Bad har vi aldrig rigtig praktiseret inden sovetid, da hun snarere end at blive afslappet bliver ’peppet’ lidt op af det. Der er krudt i hende og leg inden sengetid har vi heller ikke gjort så meget, da hun er ret insisterende med at ligge på maven og på det tidspunkt af dagen, hvor kræfterne er ved at være brugt op, er det ikke just afslappende for hende.

Hun er heller ikke særlig interesseret i at blive båret. Hun er meget observerende, iagttagende og nysgerrig, hvorfor vi også passer på med for ...


Annonce

... mange lyd- og lysindtryk sidst på dagen. Nu er det så imidlertid blevet sådan, at når vi går i soveværelset (vi skiftes jævnligt til at putte) er det som om, at hun ret hurtigt bliver klar over, at vi nu skal til at putte, og det er hun ikke virkelig interesseret i. Hun er øjensynligt og mærkbart træt, men når vi starter med at ligge os i vores seng for at få flasken spiser hun et kort øjeblik og begynder derefter at blive kropslig urolig. Hun prøver at vende sig, og begynder at sparke samt ’svinge’ med ben og hofter. Når hun er faldet nogenlunde til ro går vi stille og roligt over mod sengen og her er hun helt rolig. Det samme gælder de første minutter i sengen. Men så starten den kropslige uro igen, nærmest som et forsøg på at holde sig vågen, og hun begynder at klynke. Og så er det bare rigtig svært at gøre noget for hende.

Det bliver værre, og hvis ikke vi tager hende op, bliver hun rigtig ked af det. Hun bliver dog heller ikke rolig af at taget op. Hun stopper med at græde, men har stadig rigtig svært ved at falde til ro i kroppen. Vi må holde hende hårdt indtil os, indtil kroppen falder til ro. Nærmest som om at hovedet falder i søvn før kroppen. Og, det lykkes nærmest også kun, hvis vi sidder på en fitnessbold samtidig. ’Heldigvis’ skal der meget få hop/vug til, før hun falder til ro, og der går som regel ikke mere end 5 minutter, før hun sover og kan lægges i sin seng. Vi prøver at lægge hende, inden hun falder rigtigt i søvn og det lykkes som regel.

Natten er meget som putningen; mere urolig end normalt. Og med klynk og gråd indimellem. I dagtimerne græder hun meget sjældent, hvorfor det er svært at håndtere, når hun så græder. Det hjælper ikke med en beroligende hånd eller lignende, men en flaske kan næsten altid få hende til ro. Om end det ikke altid er den store sult. Enkelte nætter har hun også kun fundet roen ved at komme over i vores seng. Noget vi ellers ikke har gjort siden hun var helt spæd, og jeg stadig ammede hende.

Jeg kan læse mig til, at det ikke er en usædvanlig udfordring, men jeg vil helst ikke ende med, at det kun er på bolden, vi kan bringe hende til ro om aftenen. I dagtimerne er det som regel lettere at få hende til at sove i barnevognen og rammer vi søvntoget, kan vi ligge hende og hun sover sekunder efter. Kan der allerede være tale om en begyndende separationsangst, siden hun pludselig protesterer og bliver ked af at komme i sin seng, og hvor det nærmest virker til, at hun med kropslig aktivitet forsøger at holde sig vågen?

Jeg er helt med på, at der selvfølgelig kan være tale om tænder osv. Umiddelbart tænker jeg ikke, at der er er problemer med ørene, eftersom hun ikke ellers har problemer med at sove/ligge på ryggen. Ifm. mere og mere skemad kan der måske om natten være lidt maveuro, men jeg tænker ikke, at det er det, der indtræffer så hurtigt efter hun bliver lagt i sengen.

Har du nogle gode råd? For nu tror jeg, at det er på tide at etablere en putterutine.

Kærlig hilsen
Jannie

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

9. august 2020 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Mellemmåltider

Hej Helen Tak for dine gode inputs ift mellemmåltider. Jeg er lidt i tvivl...

Læs hele brevet og Helens svar


6. august 2020 | Sovevaner | 5 mdr.

Søvn og rytme - 5 mdr.

Hej Helen, Tak for dit svar den anden dag. Jeg forsøger at følge din...

Læs hele brevet og Helens svar


4. august 2020 | Sovevaner | 5 mdr.

Varige søvnproblemer

Kære Helen. Allerførst vil jeg fortælle at min pige er 5 måneder, spiser...

Læs hele brevet og Helens svar


31. juli 2020 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Mad og mellemmåltider

Hej Helen Tak for dit svar omkring 3. måltid og opstart af dette. Jeg vil...

Læs hele brevet og Helens svar


31. juli 2020 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Overgang til alm. mad og nattesøvn

Kære Helen, Jeg har igen brug for lidt sparring. Det går fortsat bedre med...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Opkast

Der er forskel på at gylpe og på at kaste op. Gylp kommer stille efter et måltid, hvor opkast er mere voldsomt og i større mængder. Hvis barnet kaster op, vil det ofte også være uroligt og utilpas. Hvis barnet kun kaster op en enkelt gang, er der ikke grund til bekymring. Opkastning hænger ofte sammen med at barnet fejler noget andet og måske også har feber. Vær derfor opmærksom på at give ekstra væske. Hvis barnet kaster op gentagne gange, bør der søges læge.

Læs mere i Babylex

C-Vitamin

Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.

Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.

På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Det kan ikke siges for mange gange. Din bog om barnets søvn er helt fantastisk og hver gang jeg læser i den giver den mig ro i stedet for at stresse over at mit barn ikke nødvendigvis sover 16-20 timer i døgnet i en alder af 3 mdr, som man læser mange andre steder.

Hilsen mor til pige på 3 måneder


Annonce