Annonce

Annonce

Brev:

Søvn - baby 6 mdr.


21. maj 2020

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Søvn - baby 6 mdr.

Kære Helen,

Vores datter er begyndt at sove uroligt og vågner flere gange om natten.
Hun har indtil for godt og vel et par uger siden sovet rigtigt godt om natten. I hendes første ryk har hun normalt sovet mellem 5-7 timer, hvorefter hun blev ammet og puttet igen og uden problemer sov til ca. kl. 07:00.

Indtil vores datter blev 4.5 måned sov hun i en slyngevugge.
Transitionen fra slyngevugge til hendes egen seng er forløbet stort set uden problemer (vi har taget udgangspunkt i din bog om søvn). Vi startede ud med at putte hende i vores seng i en nest i mellem os. Det gjorde vi en lille uges tid, og flyttede hende efterfølgende fra vores seng over i hendes egen seng, dog stadig i nesten.
Efter en lille måned i nesten kom hun også af med den. Under hele forløbet har hun stortset sovet som beskrevet ovenfor – altså 5-7 timer i første ryk, så amning hvorefter hun let blev puttet igen og sov til næste morgen. Vi har taget den ene side af tremmesengen, og den står derved op ad vores seng.

Vores putteritual er fuldstændigt uændret. Og hun er som oftest super nem at putte til natten.

Vi spiser aftensmad omkring kl. 18:00-18:30 hvor vi primært kører BLW til hende. Derefter får hun et bad efterfulgt af en amning. Efter amningen leger vi roligt med hende, enten i sofaen eller på hendes legetæppe i 20-30min. Vi går ind i soveværelset og starter den egentlige putning. Vi synger altid for hende og går roligt rundt i soveværelset indtil hun slapper helt af i kroppen hvorefter vi lægger hende i ned i sengen. Vi fortsætter med at synge for hende og støtter hende med en kærlig hånd på hendes kind og brystkasse. Selve putningen tager som oftest ikke mere end 5-10min fra vi går ind i soveværelset. Hun bliver puttet mellem kl. 19:30-20:00.

Det er sjældent at vi har brug for at komme ind og hjælpe/trøste hende inden vi selv går i seng ved 22:00-23:00 tiden.

Som regel sover hun godt når vi kommer ind i seng – men der går nu sjældent mere en måske 30-60 min. før hun begynder at blive urolig. Vågner hun helt op efter vi er kommet ind i seng, bliver hun ammet og puttet igen – pludrer/klynker hun bare, uden at vågne helt – støtter vi med en kærlig hånd og hjælper hende til at vende sig hvis hun er kommet om på maven.

En gang i mellem kan vi stække den til omkring kl. 01:00-02:00 inden hun ammes første gang om natten.

Efter hun er blevet ammet, er hun blevet væsentligt vanskeligere at putte igen – og resten af natten er hun urolig. Hun vågner / giver lyd mindst en gang i timen. Det har vi slet ikke prøvet tidligere.
Hun fægter med arme og ben, hun vender hovedet fra side til side og vender sig tit fra ryg til mave (det gør hun som regel også tidligere på aftenen, men hun lader til at sove godt på maven i hendes først ryk)-

Vi støtter så godt som vi kan med en kærlig hånd, Shh lyde – og hjælper hende til at komme fra mave til ryg igen hvis hun har brug for det. Det kan tage alt fra 5-30 min. at få hende tilbage i søvnen.
Hun bliver gerne ammet igen imellem kl. 03:00-05:00 – og det virker som om hun efter den sidste amning igen sover en anelse bedre – dog stadig væsentligt mere uroligt end hun gjorde da hun var yngre.

Hendes vågentid mellem sine lure er mellem 2-3 timer og hun får oftest tre lure dagligt.

Bonusinfo:

- Vores datter begyndte at få tænder da hun var 5.5 måned gammel. Og har 2 fine tænder i undermunden nu. Hendes søvn blev ikke umiddelbart dårligere da hun begyndte at få dem – det kom først senere da hun blev 6 måneder gammel.

- Vi begyndte at introducere vores datter for BLW da hun blev 6 måneder ...


Annonce

... gammel. Hun er meget interesseret i maden og elsker at sidde og lege med den og får også en del indenbords – det er tydeligt ud fra output i bleen. Vi har forsøgt at give hende hjemmelavet mos og grød, men hun vil bare ikke have mad fra skeen.

Vores datter bliver stadig ammet, ca. 6-8 amninger i døgnet. Oftest er det nok tættere på 8 end 6.

- Vi har et par gange forsøgt med et drømme-feed, men det har virket som om hun bliver mere forstyrret af det end det hjælper hende. Så det er ikke noget vi har holdt fast i.

- Vi sover med White Noise, da vores datter har taget det til sig og virker til at være sensitiv overfor lyde.

- På trods af at vores datter indtil hun var ca. 6 måneder gammel ”altid” har sovet godt om natten, har hun aldrig været god til hendes lure om dagen. Som nævnt kort i vores gennemgang af en typisk dag – så har hun længe konsekvent kun sovet lure, der varede 30-45 min. I lang tid var vi nødt til at lægge os sammen med hende til hendes middagslur for at sikre os, at hun fik et længere stræk på mere end 45min. Når hun vågner efter en kort lur, virker hun ikke veludhvilet. Vi ser lige nu små forbedringer i hendes middagslur, og hun kan nu på en god dag tage 1t.45 min, selv – men dagen efter kan hun sagtens igen vågne efter 35 min. og ikke være til at putte igen.

- Vi skeler til søvnhjulet og tilstræber at holde hende i gang, som minimum 2-3 timer mellem hendes dagslure og gerne lidt længere efter den sidste lur inden hun puttes til natten.

- Vi aktiverer hende med dans, sange, leg på pilatesbold, legetæppe, gåture i bæresele etc. Grundet COVID-19, kan vi pt. ikke komme i mødregruppe eller til babyrytmik som vi plejer (vi bor i udlandet og der er ikke åbnet op for dette endnu).

Vores datter er ud over vores problemer med søvnen, en sund og rask pige som har masser af gåpåmod. Hun er nysgerrig og udfordrer konstant sig selv.
Hun kan vende sig fra ryg til mave og fra mave til ryg, uden problemer (dog med lidt udfordringer med at komme fra mave til ryg om natten). Puslepladsen er blevet en udfordrende plads for mor og far – hun gider bestemt ikke ligge på ryggen når der skal skiftes og pusles.

Hun er meget tæt på at have knækket koden til at begynde og kravle og kan stort set stå på alle 4 selv – hun møver sig frem og kan efterhånden komme lige derhen hvor hun selv vil.

Så der er ingen tvivl om, at der sker en masse for hende i øjeblikket – men det er også tydeligt at hun gerne vil mere end hendes fysik og motorik tillader hende.

Så ja, vi søger noget sparring ift. at komme tilbage på sporet af den gode nattesøvn – og også meget gerne bedre lure om dagen? Vi ved jo at hun kan sove godt om natten, det har hun gjort stortset siden hun blev født.

Er det blot én af de ”faser” hun skal igennem inden det vender igen og alt bliver godt?

Ser du noget som vi aktivt kan gøre for at forbedre hendes lure om dagen – det frustrerer os tillige at vi er nødt til at ligge sammen med hende for at få hende til at sove om dagen – det er lidt som om vi aldrig har hænderne helt fri før hun er blevet puttet om aftenen og hun tager sit første ryk (som jo typisk er godt og varer omkring 3-4 timer uden lyd eller uro).

Kan det være fordi hun ikke sover nok om dagen, at hun nu er mere urolig om natten – da hun jo naturligvis bliver stimulleret mere og anderledes end hun gjorde tidligere i og med at hun selv kan komme lidt rundt.

Tusind tak for en rigtig god brevkasse – vi søger mange gode råd i den fra tid til anden. Som udenlandsdanskere er det rart med gode råd og vejledning fra en dansk sundhedsplejerske.

Hilsen

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

3. juni 2020 | Sovevaner | 6 mdr.

Søvn og virkelig slemme nætter

Hej Helen, Jeg har et spørgsmål vedr. min søns søvn, som jeg håber, du kan...

Læs hele brevet og Helens svar


29. maj 2020 | Sovevaner | 6 mdr.

6 mdr og amning om natten

Hej Helen. Ja det er så mig igen :-) Jeg er super glad for at bruge din...

Læs hele brevet og Helens svar


26. maj 2020 | Amning | 7 mdr.

Mælkemængde og udfasning

Hej Helen. Min datter er nu 7 måneder, snart 8 (d. 1. Juni) og jeg ammer...

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2020 | Udvikling | 5 mdr.

Ændret adfærd knap 6 mdr.

Kære Helen. Først og fremmest, tak fordi du tager dig tid. Det er...

Læs hele brevet og Helens svar


19. maj 2020 | Udvikling | 6 mdr.

Sparker når skal skiftes

Hej Helen. Tusind tak for dine meget brugbare svar :) Har nu et...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bedsteforældre

Det er dejligt at have bedsteforældre og for de fleste børn og børnefamilier spiller bedsteforældrene en stor rolle.

Bedsteforældre kan være ressourcepersoner, der træder til og hjælper jer i hverdagen med de praktiske opgaver. De vil ofte også gerne hjælpe med børnepasning, hvis I forældre har brug for lidt tid for jer selv.

Børn har glæde af at kende deres bedsteforældre, det er vigtigt for børn at kende deres historie og det er dejligt for dem at have...

Læs mere i Babylex

Cykelstol

De fleste børn vil fra ca. 9 måneders alderen sidde så stabilt, at de begynder at kunne sidde i en cykelstol monteret på en voksencykel.

Vælg en stol som har justerbare fodstøtter og remme til at spænde fødderne fast, så barnets fødder ikke kan komme i klemme i hjulet. En frakkeskåner på hjulene, kan være en god idé at sikkerhedshensyn.

Cykelstolen skal være spændt fast til cyklens stel. Det er ikke sikkert nok, hvis den kun er spændt fast til bagagebæren.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tak for dit råd om uld til min søn, det var nok det bedste råd jeg nogensinde har fået :) Der blev godt nok kigget mærkeligt på mig, da jeg begyndte at lede efter uld i butikkerne, så det måtte hentes hjem fra Danmark til sidst.

Hilsen mor fra udlandet


Annonce