Annonce

Annonce

Brev:

Genert 4-årig pige :-)


8. oktober 2021

Kategori:
Alder:
4 år, 3 mdr.

Genert 4-årig pige :-)

Hej Helen,

Jeg har brug for at få lidt gode råd eller vejledning til at håndtere min datters generthed, som jeg synes hæmmer hende lidt i dagligdagen.

Hun er næsten lige blevet 4 år, og hun er glad pige som trives, men jeg synes hun skiller sig lidt ud i forhold til de andre børn i børnehaven (jeg ved godt, man ikke skal sammenligne børn, men det er lidt svært nogle gange, synes jeg).

Hun er en pige der elsker glimmer, neglelak, "sminke" osv, en rigtig pynte pige :) Hun elsker at tegne og er vildt dygtig til det! Samtidig er hun en vildbasse - hun er frygtløs, og der er ikke meget hun ikke tør. Men det er altså kun iblandt familien hun er sådan :)

Hende og jeg har et meget tæt mor-datter-forhold. Nogen mener at hun er FOR knyttet til mig - Kan man blive det?
Hun sover sammen med mig, og har gjort det siden hun blev født. Hun vil ikke sove alene (og det gør mig nu heller ikke noget).
Hendes far og jeg er ikke sammen, men hun ser ham ofte flere gange om ugen, hvor han kommer forbi. Men hun gider ham faktisk ikke rigtig. Hun gider ham kun når de skal lave noget sjovt. Ellers er det kun mig der dur.

Hun er en stille pige når hun er ude blandt andre mennesker, det har hun også altid været! Det samme siger de hun er i børnehaven. De siger også, at hun er en "pleaser", altså hun bekymrer sig meget om de andre børn, vil gerne hjælpe de vokse, og trøster/krammer hvis der er et barn der græder. Hun er meget vellidt blandt børnene og de vil gerne lege med hende. Men som børnehaven siger: "hun søger ikke kammeraterne, men legen". Hun vil heller ikke sige hej til børnene om morgenen ...


Annonce

... eller hvis vi fx møder dem ude i byen. Er dette normalt for en 4-årig?

Hendes generthed er nok genetisk. Jeg var selv meget genert som barn, men er vokset fra det med årene. Jeg husker at det var en hæmsko for mig i barndommen, og jeg ønsker ikke det samme for min datter. Hvordan støtter jeg hende bedst muligt i at udfolde sig selv, så hun ikke bliver begrænset i sit liv?

Hvis vi går på gaden, og en fremmed stopper op, og spørger os noget. Så er hun meget uforstående overfor hvorfor jeg dog snakker med ham/hende.
Sidder vi i bussen, og en person kigger på hende og smiler, så gemmer hun sig med hænderne for øjnene. Hun bliver tydeligt utryg.

Jeg kan fornemme, at hun gerne VIL lege med andre børn, men hun vil have mig med. Det kan være på legepladsen, eller fx i sommers hvor vi var på ferie. Der var en pige som rigtig gerne ville lege med hende. Men min datter turde ikke snakke med hende. Hun sagde til mig i flere dage, at hun gerne ville lege med hende. Men det blev ikke til noget, fordi hun ikke havde mod til det. På den måde, synes jeg hendes generthed begrænser hende i at skabe sociale relationer.

Jeg elsker (selvfølgelig), at bruge tid sammen med min datter, være kreative, tage ud i naturen og opleve en masse, og vi hygger os altid sammen. Hun bliver faktisk aldrig passet, men jeg er tvivl, om jeg skal prøve at få hende til at løsrive sig lidt fra mig? Få hende passet mere?

Hun er i øvrigt også altid ked af at blive afleveret i børnehave, hun vil bare gerne være sammen med mig, siger hun. Det er lidt hårdt.

Jeg glæder mig til at høre dine tanker...

Kærlig hilsen
mor

Læs Helens svar »Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

19. november 2021 | Diverse | 4 år

Skifte børnehave? - 4 år

Kære Helen. Vi skriver vedrørende vores datter, der lige er fyldt 4 år og et...

Læs hele brevet og Helens svar


15. oktober 2021 | Opdragelse | 4 år, 2 mdr.

Raserianfald?

Hej Helen Har en dejlig, sød, sjov, kærlig og meget intelligent datter på 4...

Læs hele brevet og Helens svar


26. september 2021 | Sygdom | 4 år, 7 mdr.

Frygt hos 4-årig

Hej Helen. Jeg en datter på 4,5 år, som af natur altid har været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


21. september 2021 | Opdragelse | 4 år, 1 mdr.

Søn forstår ikke fars grænser

Hej Helen. Jeg er far til en storebror på fire år, der har en lillesøster på...

Læs hele brevet og Helens svar


20. september 2021 | Sovevaner | 4 år

Tidlige morgener

Kære Helen. Jeg har to børn på knap 4 år og godt 1,5 år og de vågner super...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Astma

Børn med astma trækker ikke vejret på samme måde som vi andre. Når man har astma, så snører luftvejene sig sammen, passagen for luft ind og ud af lungerne bliver mindre og barnet har derfor svært ved at trække vejret.

Astma er det man kan kalde for en lungesygdom og børn med astma vil ofte have anfald, hvor de tydeligt har problemer med vejrtrækningen. Under et astmaanfald vil barnet få en hvæsende, pibende vejrtrækning, kvælningsfornemmelse, vedvarende hoste og nogle gange også...

Læs mere i Babylex

Suttebehov

Alle nyfødte fødes med en sutterefleks, der både giver dem tryghed og mad og dermed er en livsnødvendig refleks.

Et meget fortidlig født barn kan godt mangle sutterefleks, men det vil ofte være en af de første reflekser man ser hos barnet.

Nogle børn har et stort suttebehov og her kan sundhedsplejersken anbafale at man giver barnet en sut. Andre børn bruger deres sutterefleks ved brystet og foretrækker dette fremfor en "narresut". I princippet skal det lille barn...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Denne måneds præmie: Zleepii Kombipakke

værdi kr.2.398,-

tilmeld

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for kampen i medierne mod ’skrig dig i søvn’ metoden. Den er godt nok sej!

Jeg videresendte dit indlæg fra din egen side til en kollega, som var grædefærdig af tvivl over om hun var en dum og dårlig mor, når hun bare blev ved med at gå ind til sin grædende søn om aftenen. Hun var simpelthen så lettet og følte sig så godt bakket op. Hun havde fået mange ’gode råd’ fra venner og familie, som også havde forsikret hende om at hun både forkælede barnet og gjorde det utrygt (?!?) med sin inkonsekvens og blødsødenhed.

Det er en vigtig, vigtig kamp du kæmper for at få spredt et væsentligt budskab!


Annonce