Annonce

Annonce

Brev:

Mad og opdragelse - 2 år, 8 mdr.


19. maj 2020

Kategori:
Alder:
2 år, 8 mdr.

Mad og opdragelse - 2 år, 8 mdr.

Hej Helen

Det er noget tid siden jeg føler, at jeg har haft behov for at skrive. Men jeg føler vi har brug for lidt råd.

Vores søn er nu 2 år og 8 måneder. Han er lige blevet storebror til lillesøster på nu 3 måneder. Han er en utrolig glad og omsorgsfuld dreng. Han stortrives i vuggestuen og socialt, og alle beskriver han dom en utrolig sød, høflig og nem dreng. Hvilket vi også selv synes han er som udgangspunkt. Men han prøver også grænser hos os, hvilket jo er helt naturligt.

Mit første spørgsmål går på mad. I vuggestuen spiser han utrolig godt, men herhjemme er det sjældent vi får meget i ham. Det gælder både eftermiddagsmad i weekenden og aftensmad de dage han kommer fra vuggestuen. Det skal siges at han vægtmæssigt ligger hvor han skal + til den gode side, så det er ikke fordi han ikke får hvad han skal.

Måltider fungerer således:

Vi sidder alle ved bordet, og spiser alle på samme tid. Til frokost får han rugbrød herhjemme hvor han selv kan vælge pålæg. Vi smør rugbrødet og skærer det i hapsere. Han spiser sjældent med gaflen, og oftest spiser han kun 1/2 rugbrød eller mindre. Til aften tilbydes han samme aftensmad som os. Det er dog opdelt i mindre skåle, så han kan vælge hvad han vil have. Det med at lave en tallerken med en masse på dur ikke for ham. Men her vælger han jo så typisk kun det velkendte. Han spiser grøntsager, pasta, kartofler og ris men meget sjældent kød eller nye ting. Han spiser ikke meget her heller og siger tak for mad og får lov at gå.

Vi forventer ikke at han i den alder han har skal holde bordskik, så han får lov at gå. Men der tændes f.eks. Ikke for fjernsynet og far og mor kommer først og leger når de ...


Annonce

... selv er færdige. Nogle gange kommer han tilbage og spise et par bidder mere imens vi sidder der, men når vi alle er færdige med at spise tages maden væk.

I den sidste tid har vi nærmest måtte lokke mad i ham ved at fodre ham med gaffel, sidde og vise billeder eller andet imens, bare for at få noget mad i ham. Uden han selv tager noget.

Så hvordan giver vi ham lysten tilbage til at spise hos os også, samt hvordan får man ham til at ville prøve nyt og spise kød. Vi har brugt meget “du skal lige spise 3 stykker kød inden du får...” men er det helt forkert?

Mit andet spørgsmål går på hvordan vi bedst muligt får ham til at høre efter og måske vigtigere, hjælp til hvordan vi skal håndtere når han ikke gør. Helt konkret havde vi en episode under maden i dag hvor han blev ved med at spytte selvom jeg sagde stop gentagende gange og også til sidst med meget bestemt udtryk. Han smilte blot og fortsatte. Da han ikke hører efter og blot fortsætter ender faren med at råbe højlydt “stop så August” hvorefter August jo tydeligt bliver ked af det og bange og skynder sig fra bordet. Der røg den gode stemning.

Jeg er af den holdning at man ikke skal opdrage med råb, trusler og skældud, da jeg ved det ikke virker og tilmed kan være skadeligt for de små. Men da min kæreste efterfølgende spurgte “jamen hvordan skulle vi så få ham til at stoppe med at spytte”, ja se det ved jeg virkelig ikke. Hvordan håndterer man bedst de her situationer. Normalt er vi bevidste om at skulle være anerkendende, opmærksomme og generelt tale i børnehøjde. Men hva pokker gør man i situationer hvor det bare ikke er nok 🤷🏼‍♀️

Med venlig hilsen
Augusts mor

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

16. april 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Hjælp til barn der er bange

Hej Helen Min datter på 3 år, er begyndt at være en smule bange om aftenen....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


28. marts 2025 | Opdragelse | 3 år

Børnehave og meget bestemt 3-årig

Kære Helen Jeg har skrevet før om vores familie, og er nu vendt tilbage til...

Læs hele brevet og Helens svar


2. marts 2025 | Opdragelse | 3 år

Hvordan får jeg min datter til at hjælpe til

Hej Helen Jeg kunne rigtig godt tænke mig, at min datter begyndte at hjælpe...

Læs hele brevet og Helens svar


2. marts 2025 | Opdragelse | 3 år, 1 mdr.

Sut afvænning

Hej Helen. Vi har store problemer med sutten har hjemme og håber du kan...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Episiotomi - Epis

Episiotomi eller Epis er, når kvinder under en fødsel klippes i mellemkødet. Man klipper i det stykke, der er mellem skeden og endetarmsåbningen, og man gør det, for at barnet bedre kan komme ud.

Der findes to typer af Episiotomi:

1. Man kan klippe lodret ned fra skedeåbningen til endetarmen. Dette klip heler ofte let op, men det anvendes ikke så meget mere, da der er risiko for, at klippet udvider sig og bliver længere, når barnets hoved passerer forbi - og derved...

Læs mere i Babylex

Natamning

Mælkeproduktionen sker også om natten, og i den første tid efter fødslen er det en rigtig god idé at amme om natten. Faktisk er natamning med til at holde din mælkeproduktion igang, fordi du om natten producerer mere af det mælkestimulerende hormon.

De fleste børn vil i de første måneder have behov for amning om natten, og det er først efter 6 mdr.s alderen, at de fleste børn ernæringsmæssigt ikke længere behøver mælk midt nat. I 6 mdr.s alderen vil barnet kunne spise skemad om...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Mange tak for dine mange meget gode og brugbare råd. Jeg er glad for at man kan skrive til dig. Ingen som jeg har mødt har så mange gode konkrete råd som du har og samtidig kan man altid mærke at det er med et stort hjerte. Tak! Persi


Annonce