Annonce

Annonce

Brev:

Jalousi og kontroltab


8. januar 2020

Kategori:
Alder:
6 år, 6 mdr.

Jalousi og kontroltab

Kære Helen

Tredje og sidste brev i denne omgang omhandler søde og dejlige storesøster.

Hun har gået i skole et halvt år nu, og der er sket SÅ meget. Hun er virkelig vokset, og hun trives og får masser af roser af hendes klasselærer og de andre voksne i både skole og fritidshjem.
Så i det store hele har vi en pige, som trives og har tacklet overgangen fra børnehave til skole rigtig flot. Hun er god til at klare en masse praktisk, hun er god til både bogstaver og tal (og synes tilmed det er sjovt), og hun er glad for alle de mange tilbud i fritidshjemmet (fedtsten, stearinlys, perler etc.).

Problemet opstår, fordi storesøster nemt bliver jaloux og har svært ved at tackle de svære situationer, der opstår både i skolen og hjemme.

Storesøster er begyndt i skole sammen med sin bedste veninde – de er tætte og har leget meget sammen næsten dagligt i deres tre år i børnehaven – og det er meget svært for storesøster at dele bedsteveninden med de andre piger i klassen. Klasselæreren er opmærksom på det, og de gør, hvad de kan for at inspirere til andre konstellationer. Men selvom storesøster hygger sig med andre piger, bliver hun ked af det og jaloux, når bedsteveninden leger med andre.

Og hun lader det typisk på ud over hende og siger ting som ”jeg gider ikke lege med dig, når du leger med XX”. Storesøster er god med bogstaver og læser næsten selv. Det kan veninden ikke, og hun bad derfor storesøster hjælpe sig med at skrive nogle ord i sin hjemmelavede bog. Og i stedet for at stave til det veninden bad om, stavede storesøster noget grimt for at narre hende. Den og lignende situationer bliver hun meget ked af senere på dagen og fortæller til os.

Vi tager en snak med hende, og taler om hvad der er ok og ikke ok at sige. Og at det er bedre at tage en pause fra legen, hvis man er sur eller ked af det – eller bede en voksen om hjælp. Så man ikke kommer til at sige noget, man fortryder. Men hovedproblemet er, at hun bliver jaloux eller føler hun mister kontrol og har svært ved at tackle det.

Hjemme kan hun blive meget sur, hvis mor og far krammer, og hun ikke er med. I juleferien havde vi lavet en hjemmelavet biograf for storesøster og lillebror og alle deres bamser og dukker. Og bedst som vi sidder og ...


Annonce

... ser film sammen alle sammen og spiser slik og popcorn, pakker hun alle sine ting sammen og går demonstrativt ind på sit værelse, fordi mor og far krammer og dermed ikke ser filmen.

Forleden fortalte hun om en veninde, der havde været streng ved hende, og jeg forsøgte at forklare, at alle kan komme til at sige noget, de ikke mener eller have en dårlig dag. Det tolkede hun som om, at jeg nu kun elskede veninden og dermed ikke hende.
Det blev til et stort opgør for hende og har været det før. Hun er eksempelvis også meget optaget af, at far ikke må tale med andre mødre og den slags. Hun har præsteret at afbryde sin svømmeundervisning for at gå ud til far og sige, at han ikke må tale med hans sidedame men kun se på storesøster svømme.

Det er lidt svært at forklare, men vi har mange opgør, som alt sammen handler om, at hun vil bestemme, hvor vi skal sidde, hvordan legen skal være, hvad der skal ske og hvornår etc. Og vi er helt med på, at det er svært pludselig at have mindre medindflydelse efter at være begyndt i skole. Læreren bestemmer, hvad man skal lave, og der er andre børn, der vil bestemme i legen, og så er det rart, hvis man kan være i fuld kontrol hjemme.

Men det er kammer over – selvom vi synes, vi vælger vores kampe. Og det går jo ikke, at hun eksempelvis siger til sin bedste veninde, at hun hader hende. Fordi hun har haft en legeaftale med en anden veninde.

Hvordan kan vi hjælpe hende? Og hvordan viser vi hende, at hun er lige som hun skal være – men at hun skal kunne rumme, at folk der holder af hende også holder af og har det sjovt sammen med andre?

Hun kan være en virkelig god kammerat og går forrest, når drengene driller og har også nogle gange gået imellem, hvis nogle af de andre børn var voldsomme ved nogle af hendes veninder.

Men det bliver meget sort og hvidt for hende. Og det synes vi er synd. Fordi hun risikerer at skade nogle ellers gode og stærke relationer, og fordi hun bruger alt for meget tid på at være sur eller ked af det over noget, som ikke behøver fylde ret meget.
Bedsteveninden er heldigvis meget large og har overskud til at sige pyt over storesøsters udfald. Men det bliver hun måske ikke ved med.

Vi håber meget, du kan hjælpe os videre.

Kærlig hilsen
L.

Læs Helens svar »Annoncer

Produktnyheder

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere herForældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

9. oktober 2020 | Opdragelse | 6 år

6 årig pige med vrede og frustration

Kære Helen Jeg går lige til sagen, som drejer sig om vores 6 årige datter....

Læs hele brevet og Helens svar


4. juli 2020 | Diverse | 6 år, 10 mdr.

Lugter til ting

Kære Helen Det er længe side at jeg sidst har skrevet og nu har vi behov for...

Læs hele brevet og Helens svar


8. april 2020 | Diverse | 5 år, 7 mdr.

Rød tissekone

Hej Helen. Måske et lidt anderledes spørgsmål men jeg søger et råd ift. at...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Sove inde

Når barnet sover inde, så er det sikreste at sove i egen seng, men i samme rum som forældrene - i hvert fald, når der er tale om et spædbarn. Det nedsætter risikoen for vuggedød.

Vælger du at sove sammen med dit barn, skal dit barn have ligeså meget plads, som hvis det sov i egen seng. Det skal have sin egen dyne og skal sove på en fast madras uden løse lagner, tæpper eller lignende.

Temperaturen skal være mellem 18-20 grader og barnet skal iklædes tøj, der passer...

Læs mere i Babylex

Menstruation

Det er meget forskelligt hvornår menstruationen begynder igen efter en fødsel. Det at man ammer udskyder som regel menstruationstidspunktet. Som regel kommer menstruationen tidligst igen efter ca. 8 uger og det er helt normalt, at der kan gå op til et år før menstruationen kommer igen. Det er dog vigtigt stadig at bruge prævention i denne periode, da du ikke kan vide hvornår din ægløsning vil indtræde og du kan derfor godt blive gravid selvom du ammer.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

... mange tak for dit sidste svar vedrørende vores problemer med skemaden. Vi er kommet godt videre, bl.a også inspireret af dit dejligt detaljerede svar, og Ingrid spiser nu som bliver hun betalt for det.

Kh Karen (og Ingrid)


Annonce