Svar: Vuggedød og sovestilling
Kære farmor
Tak for dit brev og stort tillykke med, at du er blevet farmor, hvor er det bare dejligt - jeg kan godt forstå, at du er glad, og du skal endelig nyde det:)
- Og hvor er det godt, at din svigerdatter har sagt, at du skal skrive til mig. Der sker hele tiden ændringer, og nye anbefalinger kommer til, og jeg vil naturligvis meget gerne svare:)
Anbefalingerne for børns sovestilling har ændret sig igennem tiden, og ændringerne er baseret på forskningsresultater og evidens omkring pludselig spædbarnsdød (vuggedød).
I 1970'erne og 1980'erne blev det i Danmark og mange andre steder anbefalet, at spædbørn skulle sove på maven. Det skulle reducere risikoen for kvalme og opkastning og dermed forebygge vuggedød. Derefter blev anbefalingen, at spædbarnet skulle sove på siden, og i 1991 kom anbefalingen om, at spædbørn bør sove på ryggen, da dette er den sikreste sovestilling for at forebygge pludselig uventet spædbarnsdød.
Anbefalingen om at sove på ryggen har gjort en meget stor ...
... forskel. I følge Sundhedsstyrelsen så er antallet af børn, der dør uventet under søvn, faldet fra ca. 120 børn om året til omkring 5 børn eller derunder om året, som følge af de ændrede anbefalinger.
Der gælder især 3 råd, som er vigtige at følge for at forebygge vuggedød:
- Læg altid spædbarnet til at sove på ryggen
- Undgå rygning
- Undgå at barnet får det for varmt under søvn
Derudover, så anbefales det f.eks. også, at man husker at dreje barnets hoved skiftevis til venstre og højre side, når barnet sover, så man undgår lejringsbetinget fladhed eller skævhed af kraniet. Spædbørn kan få skæv hovedfacon og fladt baghoved, hvis de ligger meget på ryggen, eller hvis de altid ligger og kikker til samme side.
Sundhedsstyrelsen har lavet nogle meget fine retningslinjer, dem kan du finde i Sundhedsstyrelsens Pjece til forældre: "Forebyg vuggedød - og undgå skæv hovedfacon og fladt baghoved".
Jeg håber, at du kan bruge dette svar lidt videre - rigtig god jul til jer og det lille nye familiemedlem:)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.
Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...
2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.
Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
Viden om børn:
Diarré
Det er normalt at et barn der kun får brystmælk at have tynd afføring. Men hvis barnet ikke bliver ammet mere og pludselig får vandtynd afføring, skal du være opmærksom.
Diarré kan være tegn på infektion forskellige steder i kroppen og det kan derfor være en god idé at måle barnets temperatur. Du skal være opmærksom på at barnet skal have ekstra væske og hvis diarréen ikke forsvinder hurtigt igen skal du søge læge. Hvis barnet virker sløvt eller der er blod eller slim i...
Spinalbedøvelse
Spinalbedøvelse er en bedøvelsesform, som bruges ved blandt andet kejsersnit. Man lægger bedøvelsen ind via en kanyle, som føres ind i rygmarvskanalen og kvinden bedøves fuldt fra taljen og ned.
Bedøvelsen gør som regel ikke særlig ondt at få lagt, og det tager meget kort tid at lægge den. Spinalbedøvelse har den fordel at kvinden er vågen under kejsersnittet og derfor kan følge med i fødslen af barnet - og også se barnet med det samme, barnet kommer ud. Der sættes en skærm op,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.