Annonce

Annonce

Svar: Kan min søn være autist?


1. oktober 2023

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære bekymrede mor

Tak for dit brev og hvor dejligt at høre fra dig igen - tillykke med den dejlige dreng:)

Det er rigtig godt, du skriver - og jeg håber, at jeg kan være med til at give dig lidt ro i kroppen :)

Det, du beskriver, lyder som helt normal udvikling, og det lyder som om, at du har en dreng, som trives rigtig godt. Du fortæller, at han kravler løs, rejser sig, smiler og pludrer. Han elsker musik, smiler og har rigtig fin øjenkontakt - det lyder så fint!

Når børn skal lære at kravle, så vil de starte med at lægge sig op på alle fire. Når de har fundet ud af at ligge på denne måde, så begynder de at rokke frem og tilbage. På den måde øver de at flytte deres vægt mellem arme og ben, og samtidig holde balancen - og derfra begynder de så at kunne flytte på hænder, ben og altså dermed finde ud af at kravle. Mange børn bevæger sig baglæns i begyndelsen, men hen af vejen finder de ud af at kravle fremad.

Det er altså helt normalt, at jeres dreng har rokket frem og tilbage, da han skulle finde ud af at kravle. Og det er på samme måde helt normalt, at han f.eks. i tremmesengen, og når han er træt, kan ligge sig op på alle fire, rokke frem og tilbage, være grædende og frustreret. Det er naturligt stadig svært for ham at finde ro, blive lagt ned og slappe af - og det har han brug for hjælp til.

Det er meget flot, at han kan kravle i en alder af 7 måneder, og faktisk har kravlet siden han var 6.5 måned gammel. Det er også meget flot, at han allerede nu er begyndt at rejse sig op ved møblerne - det lyder som om, at han er motorisk meget stærk og også langt fremme motorisk i forhold til gennemsnittet. Det er så godt.

Det, du ...


Annonce

... skal være opmærksom på er, at når børn udvikler sig meget hurtigt motorisk, så er det ikke altid, at hovedet kan følge med (håber du forstår, hvad jeg mener:)). Når de kan så meget med kroppen og bevæger sig så meget rundt, så får de naturligt en masse ekstra stimuli. Verden opleves på nye måder, og alt hvad de oplever skal bearbejdes. Og det er svært, når man ikke er ældre. Derfor kan motorisk fremmelige børn godt blive lidt mere grædende, få lidt sværere ved at sove, og i det hele taget virke mere urolige, fordi de har så meget tankemylder og har svært ved at slippe dagen og alle oplevelserne.

Det kan derfor være forklaringen på, hvorfor din dreng er begyndt at vågne mere om natten med gråd og uro. Det er altså ikke fordi, der er noget galt med ham, men er helt naturligt, fordi han gennemgår så stor en udvikling, som han gør.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

En diagnose som autisme får man først, når man er langt ældre end din dreng. Der er naturligvis ingen garantier, men ud fra det du fortæller, så er der ikke noget, som umiddelbart tyder på, at din dreng skulle have autisme :)

De fleste børn med rokkende bevægelser er sunde og raske, og det er en del af de faser de naturligt går igennem i deres store udvikling. Hvis du oplever, at din dreng begynder at rokke så meget, at det virker unaturligt, hvis du oplever, at han virker fjern og ukontaktbar imens, og hvis du oplever, at hans bevægelser bliver stereotype, så vil det være relevant, at du taler med jeres læge omkring det. Men lige nu tænker jeg, at du skal "nyde din søn", som du selv skriver, og den store udvikling, som han lyder til at gå igennem:)

Jeg håber, at jeg har fået givet dig lidt ro med på vejen:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

25. april 2025 | Udvikling | 5 år, 6 mdr.

Skole parathed

Hej Helen. Jeg har en pige der skal starte i skole i år. Hun er født i...

Læs hele brevet og Helens svar


3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.

Social angst og skoleudsættelse

Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...

Læs hele brevet og Helens svar


23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.

Start i dagpleje - reaktion

Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....

Læs hele brevet og Helens svar


17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.

Dagplejestart - 11 mdr.

Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...

Læs hele brevet og Helens svar


10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.

Bekymring for sproglig og motorisk udvikling

Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Savl

Alle babyer savler, men nogen savler meget og andre lidt.

Spædbørn og småbørn savler ofte meget, de danner mere mundvand end vi voksne gør og putter ofte også fingrene i munden. Der sker også nogle enzymændringer i barnets spyt, som gør at barnet kan savle mere i perioder. Og i perioder, hvor barnet f.eks. får tænder, vil det ofte også savle mere.

I de periode hvor barnet savler meget kan det være en god idé at bruge en savlesmæk. Til små børn er en blød af frotté...

Læs mere i Babylex

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test

NIPT, Non-Invasiv Prænatal Test er en blodprøve, som kan være et alternativ til kvinder, der har fået tilbudt, men ikke ønsker at få foretaget moderkageprøve eller fostervandprøve.

NIPT kan tidligst tages, fra du er mindst 10 uger henne, og det skal være bekræftet af en ultralydsundersøgelse. NIPT er en blodprøvetest for kromosomafvigelse hos fosteret. I den gravides blod findes DNA fra fosteret i en blanding med den gravides DNA. Med en avanceret analyse af en blodprøve fra den...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusinde tak for dit svar på mit sidste brev vedrørende min dreng. Det varmede at blive mødt med forståelse og indsigt – i forhold til lige netop den problematik vi var i på daværende tidspunkt.

Venlig hilsen
Mor til dreng på 3 år


Annonce