Svar: Sikre barnets jernbehov
Kære bekymrede mor
Tak for dit brev, og velkommen tilbage :) Hvor dejligt, at I har fået en lillebror, stort tillykke med det:)
Anbefalingerne omkring jerntilskud er som følger:
Børn født til tiden, men med en fødselsvægt under 2500 gram tilbydes dagligt jerntilskud. Dette startes 6 uger efter fødslen, og der gives 8 mg dagligt til 6 måneder.
Børn, som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca. 4 mg hver dag eller 8 mg hver anden dag.
Børn, som er født for tidligt, det vil sige før 37. uge tilbydes jerntilskud dagligt. Dette startes 6 uger efter fødslen. Hvis fødselsvægten er under 1500 gram, så gives ca. 8 mg jern dagligt til 12 måneder. Hvis fødselsvægten er over 1500 gram, så gives ca. 8 mg jern til 6 måneder.
Børn som får mere end halvdelen af deres ernæring som modermælkserstatning, skal have ½ dosis jern, dvs. ca 4 mg dagligt eller 8 mg hver anden dag.
Der kan være andre anbefalinger fra neonatal- eller børneafdeling, og disse skal i givet fald følges.
Børn, der spiser vegetarisk, og som fortsat ammes i overgangsperioden, anbefales også et dagligt jerntilskud i form af dråber. Der gives også her ca. 8 mg dagligt, indtil barnet er 1 år. Hvis barnet ikke ammes, skal det have modermælkserstatning og får således jern derigennem.
Derudover sikres jernbehovet via en varieret kost. Det er f.eks. kød, fisk, æg, grøntsager, bælgfrugter, grød og fuldkornsbrød. Det er en rigtig god idé at variere mellem ...
... forskellige typer kød og fisk, ligesom det kan være en god idé at variere mellem hjemmelavet og færdiglavet grød. Det er også en god idé at bruge modermælkserstatning i grød og mos, for på den måde at øge jernindholdet.
Det anbefales også, at man giver frugt sammen med jernholdig mad. Citrusfrugter, æbler, pærer og mange andre frugter indeholder c-vitamin, der fremmer optagelsen af jernet fra den mad, som barnet spiser.
Retningslinjerne er altså nu sådan, at de for tidligt fødte børn, og børn som er født med en fødselsvægt under 2500 gram, har brug for jerntilskud, og dette tilskud startes ofte 6 uger efter fødslen. Børn, som lever vegetarisk og som derfor ikke får kød, fisk og æg og også ammes og ikke får modermælkserstatning, de vil også have behov for jerntilskud.
Men børn, som er født til tiden, og som spiser en varieret jernholdig kost, vil få deres behov for jern dækket via kosten, og de behøver således ikke jerndråber. Hvis din dreng også får modermælkserstatning i grød og mos, så få han også en del af sit jernbehov dækket derigennem. Jeg ved ikke, om du ammer, men hvis du giver flaske, så får han også jern via erstatningen her.
Når det er sagt, så kan børn, der ikke indtager tilstrækkelig jernholdig kost, naturligvis godt få behov for jerntilskud, men dette skal ordineres af læge.
Jeg håber, at dette gør dig lidt klogere på jerntilskud og anbefalinger, og at det også giver dig lidt ro med på vejen :)
Glæder mig til at følge dig og din lille familie endnu en gang :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Graviditet
Det første tegn på, at du er gravid, er normalt udebleven menstruation, eller at du bløder meget lidt. Derudover kan du få kvalme - især om morgenen. Dine bryster kan vokse og blive ømme. Du kan også opleve at være ekstra træt.
Har du mistanke om, at du er gravid, så er det en god idé at tage en graviditetstest. Du bør også altid kontakte din læge, for at aftale tid til en graviditetskonsultation.
Graviditeten varer normalt 40 uger, og lægen vil beregne din...
Kostfibre og børn
Det lille barn kan få diarré og løs afføring af at få for mange kostfibre. Især hvis barnet spiser grød og brød med hele kerner, eller rå grøntsager og meget frugt, kan barnet få for mange kostfibre.
Små børn må gene spise fuldkorn, men det anbefales, at de også spiser andre kornprodukter, da de let kan få for meget kostfiber. Når barnet i 8 måneders alderen begynder at spise brød, så bør ca. halvdelen af brødet være rugbrød og fuldkornshvedebrød og resten varieres mellem hvidt...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Jeg bliver nødt til at skrive igen, for at fortælle, hvor glad jeg er for at du har den her hjemmeside!
Det er så fantastisk at have et sted, hvor der er en faglig person, men også utroligt omsorgsfuld, som gider at høre og svare på alle de bekymringer og tanker man har som mor. :-D
Kærlig hilsen
Camilla, snart mor til to