Annonce

Annonce

Svar: Urolig søvn, meget tørstig om natten


12. april 2023

Kategori:
Alder:
15 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære MK

Tak for dit brev :)

Det lyder som om, at I har fået trappet fint ud af flaske med mælk, så jeres dreng ikke længere har brug for mælk aften og nat... og det er super godt! Men, som jeg læser dit brev, så får han stadig sutteflaske, dog med vand?

Jeg tænker, at I skal gå helt væk fra sutteflasken, for når han drikker af den, så drikker han nok for meget. I stedet tænker jeg, at I skal forsøge med en kop. Det kan være en drypfri kop eller en almindelig tudkop, og den skal ikke være fyldt med vand, da han naturligt ofte vil tømme den, hver gang han så tilbydes den. Det skal mere være sådan, at han får slukket tørsten, oplever at få et par slurke vand, men ikke fylder sig med vand.

Når det er sagt, så er det dog bedre, at han drikker en større mængde vand om aftenen sammen med sin godnatgrød, eller når han puttes kl. 19-19.30, end at han så drikker store mængder om natten. I kan altid skifte ham sen aften, hvis han har drukket meget, og bleen allerede er tung der. Men efter midnat, skal han helst ikke drikke en masse, men i stedet sove igennem:)

I skal naturligvis være meget opmærksomme på, at han drikker vand nok hele dagen igennem. Du skriver, at hans dagplejer er opmærksom, ligesom I er der hjemme. Det er vigtigt. Hvis han ikke drikker nok i løbet af dag og aften, så vil han naturligt søge sit væskebehov dækket om natten, og han er en fysisk stor dreng, så han har naturligt et stort væskebehov. Hans udregnede væskebehov ligger på ca. 1.3 liter vand i døgnet (+/- der skal være en vis fleksibilitet)...

I skal også være opmærksomme på temperaturen i rummet, hvor han sover. Ligesom I kan prøve at vurdere, hvor meget tøj han har på, om han sveder meget om natten. Hvis han har det meget varmt om natten, så vil han naturligt være ekstra tørstig og derfor også søge flasken/væske mere.

Godnatgrøden skal I endelig bibeholde. Det er vigtigt, at han får noget at spise, før han puttes, så han ikke vågner kl. 05, fordi han reelt er sulten. Godnatgrøden hjælper med til at sikre mæthed natten igennem. Det kræver dog, at det er en havregrød, øllebrød, flerkornsgrød, mysligrød eller lignende, som ...


Annonce

... mætter længe. Det kan også være en grahamsbolle eller et stykke rugbrød med en kold gnave frikadelle eller lignende rester fra aftensmaden. Men noget, som mætter i længere tid end lyst brød, lidt yoghurt eller lidt frugt f.eks. gør :)

Du har helt ret i, at I skal være meget opmærksomme på ikke at give morgenmad allerede kl. 05, da I så kan risikere, at jeres dreng bliver ved med at vågne på dette tidspunkt, fordi han er sulten og netop vænnet til at spise på dette tidspunkt. Nogle børn har dog rigtig svært ved at undvære mad hele natten igennem, og det må man naturligvis også nogle gange acceptere. Her kan det være en løsning at stille lidt brød, kiks, knækbrød, frugt eller lignende ved sengen, som barnet så selv kan tage. På den måde kan han få lidt at spise, og I få lov til at sove lidt længere og undgår at vække storesøster.

Det kræver dog, at han kan styre det, ikke risikerer at få det galt i halsen osv. og han er jo trods alt kun 15 måneder, så det er nok lidt for tidligt at forsøge denne løsning.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Når alt dette er sagt, så tænker jeg, at du har helt ret, når du skriver, at det nok er et spørgsmål om tilvænning. At han lige nu vågner og søger flasken, fordi der udviklingsmæssigt sker rigtig meget med ham, det vækker ham om natten, og flasken er tryghed og måden at finde roen på og komme videre i søvnen. I takt med at han bliver ældre, så vi han naturligt kunne finde bedre fysisk og mental ro, og opvågningerne vil blive mindre, og behovet for flaske eller vand om natten derfor også mindre. Det samme kan sagtens gælde i forhold til morgenmaden også.

Ofte er 13-15 måneders en urolig alder, og det samme er 18-20 måneders alderen (så er du forberedt;)), men det betyder, at netop 16-17 måneder ofte vil være en god periode at skabe nye rutiner - og f.eks. vænne jeres dreng helt fra at skulle drikke en masse om natten. Så på den måde tænker jeg også, at tiden arbejder for jer - især da I allerede nu er begyndt at skabe ændringer, for det vil I naturligt kunne bygge videre på :)

Jeg håber, at mine tanker hjælper lidt videre på vej, og at det også giver lidt ro med på vejen - rigtig meget held og lykke fortsat :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gylp

Når barnet spiser, sluger det ofte lidt luft, eller kommer til at spise for meget eller for hurtigt. Det resulterer i, at barnet ofte gylper efter et måltid, og det er helt normalt. Ofte er det, når barnet bøvser, at der kommer lidt mælk med op.

Hvis dit barn får flaske, kan du forsøge med en anden type flaskesut. Hvis hullet er for stort, så løber mælken for hurtigt. Du kan også forsøge at ændre spisestillingen, så dit barn sidder mere lodret, når det får mad.

Læs mere i Babylex

Honning

Honning frarådes til børn under 1 år. Honning indeholder bakteriesporer og kan være infektionskilden vd spædbarnsbotulisme.

Botulisme er en sjælden sygdom, som skyldes et toksin (en forgiftning) dannet af den en sporedannende bakterie Clostridium Botulinum. Sporerne findes i omgivelserne, de er hårdføre og kan tåle kogning i flere timer.

Voksne og større børn bliver ofte ikke syge, da vores bakterieflora i tarmsystemet er anderledes. Men hos spædbørn medfører...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for nogen rigtig gode svar! Det er rart at kunne søge råd herinde og se man ikke er den eneste i verden med problemer.

Mor til pige på 6 måneder


Annonce