Annonce

Annonce

Svar: Opvågninger om natten igen - del 2


29. december 2022

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

Kære N

Tak for dit brev, super fint, at du skriver tilbage - jeg vil naturligvis meget gerne uddybe mit svar:)

Det er godt, hvis du i første omgang kan hjælpe din dreng videre i søvnen med stillingskift og beroligende hænder. I takt med at han bliver ældre, så vil han selv blive i stand til at skifte stilling under søvn, så at hjælpe ham med dette er helt okay - det er en af de ting, som naturligt løser sig hen af vejen. Men hvis det ikke er muligt at få ham videre i søvnen på denne måde, og du er nødt til at tage ham op, så skal du naturligvis gøre dette.

I givet fald vil det dog være rigtig godt, hvis du kan tage ham op, berolige og betrygge og så putte ham tilbage i egen seng igen, når han er faldet til ro. En slags op-ned-op-ned, så han stille og roligt finder ud af, at han stadig fint kan sove i sin seng og ikke begynder at falde i søvn i dine arme, men dog stadig mærker at du er der, passer på ham osv., så han hele tiden er tryg ved situationen og det at skulle sove. Det vil sige, at du tager ham op, hvis han er ked af det og viser behov for din favn, men når han er beroliget, så putter du ham tilbage i sengen, forsøger atter at hjælpe ham ind i søvnen der. Græder han igen, så tager du ham atter op, beroliger og betrygger og putter ham så tilbage i egen seng igen, holder hænderne på ham osv. På grund af hans alder og fordi han generelt signalerer "vil ikke ligge i sengen og vil heller ikke op i favn", så kan denne metode faktisk godt være en idé hos jer :)

Godnatgrøden og amning eller flaske sen aften kan bestemt give effekt hen af vejen - og det er fint, hvis du ammer ham, når han vågner af sig selv - med mindre det er kort tid efter, at han har spist sidst.. Hvis han er ammet kl. 19, så er det helt naturligt, hvis han søger mælk igen kl 22-23 - men er han ammet senere, så vil han ofte ...


Annonce

... kunne vente med drømmemåltidet til senere. Det er også nogle gange sådan, at en flaske med modermælkserstatning vil mætte lidt mere end modermælk, så det kan også spille ind, hvorvidt du ammer eller giver flaske før putning (eller gør begge dele).

De fleste synes, at det er rigtig rart, hvis drømmemåltidet kan foregå, før mor eller far går i seng. Det er rigtig hårdt at blive vækket kl. 24-01, når du/I selv sover rigtig godt, så for at undgå dette kan det være en god idé at give mælk (amning eller flaske) sen aften. Der er dog også den mulighed, at I forsøger, om jeres dreng kan hjælpes videre i søvnen uden mælk sen aften og så venter på, at han melder sig selv først på natten - fordi han måske så spiser mere effektivt og derefter så bedre kan sove et længere søvnstræk. Her gælder ikke faste regler, men du/I må forsøge jer lidt frem og se, hvad der fungerer bedst. I nogle familier er det bedst med mælken kl. 22-23, i andre familier giver det roligere nætter, hvis mælken først gives kl. 24-01, som du selv skriver :) Og ja, nogle gange fungerer det ikke, hvis barnet skal spise i søvne, men det går langt bedre, hvis barnet får lov til at vågne og melde sig selv.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det er ofte også en god idé at amme fra begge bryster, fordi du på den måde får fyldt ham lidt ekstra op.. og ikke vågner igen efter 1.5-2 timer for atter at blive ammet :) Men det er naturligt ikke sikkert, at han selv er enig i dette..;)

Det lyder som om, at der er sygdom på vej, som også kan forklare, hvorfor han lige nu sover dårligt. Rigtig mange er forkølede, så det kan naturligt godt spille ind. Det kan også sagtens være tænder, det lyder som om, at de er godt på vej, og det kan faktisk også give lidt temperaturforhøjelse, løbenæse og måske rød numse...

Rigtig meget held og lykke fortsat - håber I får en lidt mere rolig nat denne gang :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Brystpumpe

En brystpumpe er en pumpe, som kan stimulere til mælkedannelse og som kan malke mælk ud af kvindens bryst.

Der findes både manuelle og elektriske brystpumper og hvilken type pumpe du bør vælge, afhænger helt af dit behov for udmalkning.

Den manuelle brystpumpe vil ofte være god, hvis man som kvinde ammer og kun en gang imellem - f.eks. i forbindelse med en enkelt tur i byen - har brug for at malke overskydende mælk ud. Det er altså en pumpe der fint kan bruges,...

Læs mere i Babylex

Klumpfod (varusfod)

I Danmark fødes ca. 1 ud af 1000 børn med klumpfod. Det svarer til ca. 60 børn årligt i Danmark. Hos ca. halvdelen er der klumpfod på begge fødder.

Klumpfod kaldes også varusfod eller talipes equinovarus. Det er en fejlstilling i en eller begge fødder. Når barnet bliver født, ser foden normal ud, men den kan ikke rettes til normal stilling. Når man ser på foden, vil hælen dreje indad, forfoden pege ind mod midten, og samtidig vil mellemfoden (svangen) være løftet. Foden...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Endnu engang tak for dit søde, positive og lange svar. Jeg vender tilbage og fortæller om vores videre forløb.

En rigtig god jul til dig og din familie

Hilsen fra os


Annonce