Svar: Godt råd til stop af aftensutteflaske
Kære Therese
Tak for dit brev og dejligt at høre, at du har haft glæde af mine tidligere svar :)
Det lyder som en god idé, at I nu trapper ud af aftenflasken, og det er netop ofte en god idé at trappe ud. Det betyder, at du skal vænne børnene til at få mindre og mindre mælk i flasken, så hvis de lige nu får 200 ml, så skruer du ned til 180, så 160, 140, 120 osv. indtil de f.eks. kan nøjes med at få en slurk af en kop, før de kommer i seng, og til sidst helt kan undvære.
Det kan også være, at de har brug for at få vand i stedet. Det er okay, så længe det blot er for at falde i søvn og ikke hele natten, at de så pludselig søger flasken for at få vand. Det er ikke meningen, at de skal lære at drikke vand af flaske i stedet for mælk, men du må gerne erstatte med lidt vand, når de skal sove. Når de tilbydes vand, så behøver de ikke få børstet tænder bagefter - en af grundende til at du bør stoppe med flaske er blandt andet at mælkesukkeret omkring tænderne giver god grobund for huller. Vandet bør du også give af en almindelig kop, drypfri kop, en sugerørskop, drikkedunk eller lignende, så de kommer væk fra flasken.
Nogle børn har også brug for et godnatmåltid, som ligger lidt tungere i maven, og som derfor kan give lidt den følelse, som flasken/mælken giver dem lige nu. I kan derfor overveje, om I vil indføre f.eks. en grød eller en moset banan, som en del af deres putteritual, så de har fået lidt ...
... at spise, lige før de puttes, og de derfor bedre kan undvære flasken. Det kan være en god idé at adskille aftensmaden og godnatmåltidet f.eks. med et bad imellem, men det er naturligt svært for dig med to børn - jeg ved jo, at du nogle aftener står med børnene alene. Er det en mulighed, så kunne en aftenrytme se således ud:
Aften 17.30: Spiser aftensmad, udgangspunktet er familiemaden, vand af kop.
Kommer i bad, frotteres godt med håndklædet, smøres med creme osv.
Tilbydes godnatmåltid f.eks. grød eller moset banan med lidt letmælk ca. 18.45 samt vand eller letmælk af kop - og får derefter børstet tænder og puttes så som nu ca. kl 19.
Derudover er det også altid en god idé at indføre en ny ting, en ny søvnassociation som kan erstatte flasken. Det kan f.eks. være en puttesklud, bamse, slaskedukke, godnathistorie, godnatsang, beroligende musik....
Det vil være rigtig godt, hvis du allerede nu kan introducere børnene for dette, så de får deres nye substitut/ritual sammen med flasken. På den måde kan du fremadrettet bibeholde deres ritual - altså så alt er, som det plejer at være, eneste forskel er, at flasken forsvinder. Det vil sige, at de puttes præcist som de plejer med bamse, klud, godnatsang eller hvordan I nu vælger at gøre det - og så trapper du ud af flasken. Jo mere genkendelighed, jo mere tryghed vil der være.
Jeg håber, at du kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
Viden om børn:
Svangerskabsforgiftning
Svangerskabsforgiftning kaldes også for Preeklampsi og eklampsi. Man ved ikke præcist, hvorfor svangerskabsforgiftning opstår.
Sygdommen medfører at væskemængden i kroppen forøges, at der udskilles protein med urinen og at blodtrykket stiger. Det kan være lette symptomer, som opdages ved en rutinekontrol hos egen læge eller ved jordemoder, men der kan også være svære tilfælde, hvor kvinden oplever hovedpine, flimren for øjnene, overfølsomhed for lys, kvalme, opkastninger og...
Tisser i sengen
Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.
Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.
Langt de fleste børn vokser...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.