Annonce

Annonce

Svar: Skuffet over systemet


19. maj 2022

Kategori:
Alder:
3 år

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Opdragelse.

Hej med dig

Tak for dit brev og dine åbne og ærlige tanker :) Jeg vil naturligt også meget gerne dele lidt tanker med dig.

Det påvirker de fleste kvinders selvværd at blive mor. Når man får et barn, så vil de fleste blive bekymret, blive i tvivl om, hvorvidt det man gør er rigtigt, om man kan gøre noget bedre eller på en anden måde, om man er god nok som mor.

Disse følelser kan variere i styrke alt efter, hvor man er i forløbet, - under graviditeten, lige efter fødslen eller løbende i de første år. Der er lavet undersøgeler, som viser, at kvinders selvværd først falder under graviditeten, det stiger igen umiddelbart efter fødslen, indtil 6 måneders alderen, hvor det begynder at falde igen, og så falder det gradvist, indtil barnet er ca. 3 år gammel, hvor mødrenes selvværd viser sig at være på et meget lavt niveau.

Når jeg nævner dette for dig, så er det fordi, du fortæller, at du samtidig med at du er blevet mor, har været udsat for psykisk vold fra dine børns far. Det må have været rigtig hårdt for dig, og det er rigtig godt, at du får hjælp. Det er også rigtig dejligt at høre, at du føler, at dit liv bliver bedre dag for dag:)

Du skriver, at det er svært, når nogen siger, at "noget er galt" med din datter - og det forstår jeg naturligvis godt. Det er meget ubehageligt, hvis du føler, at hun bliver set på denne måde, og du beskriver jo en pige, som lyder rigtig glad og til at være igang med en god udvikling. Hun er lige startet i børnehave og vil rigtig gerne derhen, hun omtaler børnene som sine venner og løber hen for at lege med alle og være en del af den nye hverdag.

Jeg tænker, at du skal forsøge ikke at se hende om forkert, men holder fast i alt det dejlige, som du oplever, hun indeholder. Når børnehaven taler om "tidlig indsats", så skal du prøve at se det som en hjælp. Det er ikke fordi, der er noget galt med din datter, men de ser sandsynligvis, at hun har brug for lidt støtte, og det er meget positivt, at de med de samme reagerer og netop vil støtte og hjælpe hende, så hendes tid i børnehaven bliver så god som mulig. Hun er, som du skriver, sød, imødekommende, fantasifuld, modig, og alle disse ting skal naturligt støttes, så hun trives i børnehaven, og så de andre børn stadig rigtig gerne vil lege med hende.

Du fortæller, at hun f.eks. kan finde på at slå for at få opmærksomhed, og du fortæller, at hun ofte har svært ved at holde fokus og bliver urolig, og kan have svært ved at blive i en aktivitet - og det er netop disse ting, som de vil hjælpe hende med. Det tænker jeg er rigtig godt, fordi det er noget, som hun ...


Annonce

... naturligt skal kunne de næste år frem, og hvis de hjælper hende nu, så bliver hun naturligt bedre og bedre til det, hvilket vil gøre hendes år i børnehaven og senere også i skolen langt bedre for hende.

Jeg er ikke helt klar over, hvad der ligger i børnehavens "tidlig indsats", men der er sandsynligvis tale om et samarbejde med PPR. Det er kommunens tværfaglige team, der yder pædagogisk psykologisk rådgivning. Der er fokus på barnets sociale og følelsesmæssige udvikling, sproglige udvikling og motoriske udvikling. I PPR er der ofte ansat psykologer, audiologopæder (tale-hørepædagoger), og ergoterapeuter og/eller fysioterapeuter. Dette team samarbejder både med forældrene og institutionen, alt sammen for at støtte og hjælpe barnet bedst muligt.

Det er som sagt for at hjælpe. Det er ikke for at lave din datter om eller yde overgreb på hende, tværtimod. Det er for at støtte hende i at møde verden bedst muligt, og hjælpe hende til dette allerede nu, så hun gradvist bliver bedre og bedre til det. Og det er rigtig godt:)


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ HELENS BOG: "Helens bog om dit barns udvikling" - fra tilfreds baby til glad tumling

Du skal naturligt være opmærksom på, om du tager den kritik, du oplever, personligt. Altså om du føler, at hvis der er "noget galt med dit barn", så er der "noget galt med dig" som mor. Hvis du føler, at du ikke lever op til dine forventninger til dig selv, at du ikke er god nok som mor, ikke opdrager godt nok osv. så får du naturligt en negativ påvirkning af dit selvværd. Som naturligt nok ikke er så højt i øjeblikket. Så når du spørger, hvordan du hjælper hende bedst, så tænker jeg, at det måske er vigtigt, at du forsøger at adskille tingene lidt..:)

At pædagogerne har sagt, at din datter har brug for ekstra støtte betyder ikke, at du ikke er god nok. Prøv at holde tingene adskilt og prøv at være åben for den hjælp, som tilbydes jer. Din datter går i en institution, hvor de ønsker at hjælpe, og hvor de allerede efter få uger har inviteret til dialog, så I kan finde en måde at hjælpe din datter bedst muligt. Det er rigtig godt og positivt, og der vil naturligt være tale om et samarbejde, og du vil naturligt også kunne give udtryk for alle de gode ting, som du ser. Du er rigtig god til at formulere dig på skrift - det ses jo tydeligt af dit brev - så brug dine ord og sig hvad du tænker, når I mødes.

Det er naturligt vigtigt at se din datter, som det hele fine menneske hun er, støtte hende der, hvor noget er svært, støtte hende i det, som hun allerede er god til, og som I gerne vil se mere af. Den snak er du naturligt en vigtig del af :)

Jeg håber, at du kan bruge mine tanker lidt videre og sender dig et stor knus med på vejen:)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:

18. juni 2025 | Opdragelse | 13 mdr.

Vil ikke spise (selv), sidde i højstol eller i bad

Kære Helen, Vi har lidt forskellige udfordringer som vi har forsøgt at...

Læs hele brevet og Helens svar


17. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.

Søskendekonflikter

Kære Helen Der har nu været en lang periode hvor min datter på 3 år og søn...

Læs hele brevet og Helens svar


9. juni 2025 | Opdragelse | 16 mdr.

Far på turnus-job

Kære Helen Min mand har fået nyt job og skal arbejde på turnus (14 dage ude...

Læs hele brevet og Helens svar


5. juni 2025 | Opdragelse | 3 år, 3 mdr.

Suttestop - 3 år, 3 mdr.

Hej Helen Tak for dit sidste svar angående min datter, som er meget afhængig...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2025 | Opdragelse | 3 år, 2 mdr.

Afhængig af sut - 3 år, 2 mdr.

Kære Helen Min datter på 3 år er utrolig afhængig af sin sut. Den og hendes...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rød numse

De fleste børn får ind imellem en rød numse fordi urin og afføring irriterer huden. Nogle børn mere end andre.

For at forebygge rød numse, er det vigtigt at skifte bleen tit og brug af salver og cremer bør altid holdes på et minimum. Lad barnets hud lufttørre og brug kun mild sæbe, når der er afføring ellers vil rent vand de fleste gange være nok.

Tør numsen grundigt også i folderne og brug f.eks. en føntørrer til at lufttørre huden med, men pas på den ikke bliver...

Læs mere i Babylex

C-Vitamin

Vitamin C findes i frisk frugt, grøntsager og kartofler. Danske børns indtag af vitamin C er normal tilstrækkeligt og Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor ikke ekstra tilskud af vitamin C til mature børn.

Præmature børn, dvs. børn født før 37 uge har mindre depoter af jern, vitaminer og mineraler end mature børn. Det gælder især for de fedtopløselige vitaminer A, D, E, K, men også for C-vitamin.

På neonatalafdelingerne vil det præmature barn få ekstra tilskud af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce