Annonce

Annonce

Svar: Gråd ved sengetid, Øv


12. maj 2022

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Christina

Tak for dit brev og fine spørgsmål omkring søvn ved sengetid :)

Det lyder som om, at du/I allerede har gjort jer nogle rigtig gode overvejelser, og der kan naturligt være flere ting, som spiller ind hos jer... :)

Det ene er naturligt separationfasen og den store udvikling, som jeres dreng går igennem. Han er stadig så lille, at han ikke forstår, hvor I er, når han ikke kan se jer, og derfor kan han godt blive ked af det, når han skal puttes. Det at skulle sove er ofte forbundet med adskillelse fra forældrene, og putningen kan derfor forstærke den følelse af separation, som er ekstra stor hos ham i øjeblikket. Derfor kan han godt græde mere om aftenen, fordi han her fornemmer, at når han er puttet, så går I fra ham, og han føler sig alene...

Det er derfor rigtig godt, at I lige nu prioriterer at sidde med ham om aftenen, så han mærker jeres arme omkring sig, føler sig holdt osv. og også puttes i egen seng i soveværelset. Så selvom I går fra ham, når han er puttet, så er I stadig hos ham, når I selv går i seng. Det lyder meget kærligt og omsorgsfuldt, at I sidder med ham, læser bog og også synger godnatsang - hvis I vil forsøge at ændre noget her, så kan det være et forsøg værd at give ham flasken i sengen. Så I starter med at sidde med ham, læse og synge. Derefter putter ham i seng og så tilbyder ham flasken, imens han ligger ned.

I skal sørge for, at han ikke ligger helt fladt ved f.eks. at komme en pude eller et sammenrullet håndklæde ind under madrassen i hovedenden, så hele madrassen på den måde er let eleveret. Så kan I give ham flasken, og se om han så kan finde roen og falde i søvn uden gråd. Hvis han altså vil have den...

Hvis han ikke er særligt glad for flasken om aftenen, hvilket det lyder som om, så kan I også forsøge at indføre en godnatgrød sammen med en kop mme, som en del af hans putteritual. Det vil sige, at han kan spise kl. 17.30, som nu, blive gjort klar til natten og derefter sidde sammen med jer ved bordet, imens I spiser. Så blive tilbudt en godnatgrød og mme af kop, få børstet tænder og derefter blive puttet med sang osv. Det at få en grød i maven som del af putteritualet kan nogle gange have en beroligende effekt og gøre, at han så lettere overgiver sig til søvnen. Du skriver, at "det er omkring det tidspunkt, hvor flasken serveres, at han græder meget voldsomt" - og måske vil det derfor hjælpe ham, hvis han ikke behøver flasken, men i stedet forinden har fået grød og mme af en kop. Han kan stadig tilbydes drømmeflaske, når I går i seng, så han får sit mælkebehov godt dækket :)

Du skriver også, at han virker gladere for flaske med vand end mælk om aftenen, og det er naturligvis også helt okay, hvis I giver ham mme sammen med godnatgrøden, og I så tilbyder vand af flasken, når han skal sove. Og igen kan flasken så forsøges givet i tremmesengen.

Når børn græder, før de skal sove, så skal man naturligt også altid overveje, om det kan skyldes øreproblemer. Ofte vil han så også blive ...


Annonce

... ked af det i løbet af natten, vågne på grund af smertejag fra ørerne, og nogle gange vil søvnen om dagen også være problematisk, men faktisk ikke altid. Derfor kan det være en god idé at medtænke om han har været forkølet, fordi det kan gøre, at han måske har lidt væske i ørerne, som kan forklare, hvorfor han er ked af at blive lagt.

Det er som I skriver, også vigtigt at ramme søvntoget, og hvornår det kommer forbi afhænger naturligt af, hvornår han er stået op af sin middagslur, og hvor lang den er. Generelt skal I nok regne med, at han er putteklar efter ca. 4 timers vågenhed. Så hvis han står op af sin middagslur kl. ca 15, vil det ofte passe rigtig fint med et puttetidspunkt omkring kl 19... Da hans middagslur lyder til at variere meget i varighed, så kan hans puttetidspunkt naturligt også variere, og det er sandsynligvis forklaringen på, hvorfor han nogle gange virker rigtig træt allerede kl 18..Jjeg er dog helt enig med jer i, at det er en god idé, at I forsøger at holde fast i en dagsrytme, som ikke ligger tidligere end den allerede gør, da det så bliver rigtig svært for jer at få døgnet til at hænge sammen.

Den rytme, som det lyder til, at I forsøger at arbejde på, lyder til at dække hans behov rigtig fint samtidig med, at det er en rytme, som kan passe ind i den rytme, som han forventes at skulle følge i dagpleje eller vuggestue, hvis han på et tidspunkt skal starte i dette. Derfor er det godt at gøre det, som I allerede gør - altså holde fast i tidspunkter for formiddagslur og middagslur og så vidt muligt på denne måde sikre, at dagen ikke starter tidligere og tidligere:)


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Det er også sådan, at børn i perioder naturligt kan have ekstra svært ved at overgive sig til søvnen. Det ses ofte i de perioder, hvor de udvikler sig ekstra meget både motorisk og mentalt. Her er der ofte tale om en periode, og det går over igen - men er naturligt hårdt imens det står på. Det er dog en god idé, at I forsøger at holde fast i de gode rutiner, som I allerede har fået skabt - at I f.eks. holder fast i, at han stadig puttes i egen seng og ikke begynder at sove sammen med ham om natten, at I sidder med ham i favnen, beroliger og betrygger og ikke begynder at gå rundt med ham i armene, så han pludselig vænnes til at skulle være i bevægelse hele tiden for at kunne falde i søvn.

Gråd før sengetid er hårdt. Det gør ondt i vores hjerter, når vi mærker, at vores børn er kede af det, for der er jo ikke noget vi hellere vil end at hjælpe, berolige og betrygge. Og når intet af det vi gør virker, så bliver vi naturligt ked af det. Derfor kan de 10 minutters gråd føles som ulideligt længe. I er der dog for ham, I synger, beroliger og giver ham masser af nærhed og tæt kontakt - og stille og roligt kobler han fra og overgiver sig, og det er så fint. Bliv endelig også ved med det - så tænker jeg, at det ændrer sig igen :)

Håber I kan bruge dette lidt videre, og at det giver lidt ro med på vejen :)

Rigtig meget held og lykke - og rigtig god st. bededag!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

2. juli 2025 | Sovevaner | 4 mdr.

Søvn og barnevogn

Hej Helen, Jeg har en dejlig dreng på 4,5 måned. Han er en stor dreng på 9,9...

Læs hele brevet og Helens svar


4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.

Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng

Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...

Læs hele brevet og Helens svar


23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.

Problemer med rytme og dagslure

Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....

Læs hele brevet og Helens svar


21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Hjælp til putning - 13 mdr.

Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Lure i dagplejen

Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Menstruation - efter fødsel

Det er meget forskelligt, hvornår menstruationen begynder igen efter en fødsel. Hos nogle kvinder kommer menstruationen allerede efter ca. 8 uger, men det er også helt normalt, at menstruationen først kommer et år efter, at du har født.

Hvis du ammer, vil det ofte udskyde din menstruation, så menstruationen først vender tilbage, når du begynder at trappe ned i antallet af amninger eller helt er stoppet. Men menstruationen kan vende tilbage på forskelligt tidspunkt, uanset om du...

Læs mere i Babylex

Rød numse

De fleste børn får ind imellem en rød numse fordi urin og afføring irriterer huden. Nogle børn mere end andre.

For at forebygge rød numse, er det vigtigt at skifte bleen tit og brug af salver og cremer bør altid holdes på et minimum. Lad barnets hud lufttørre og brug kun mild sæbe, når der er afføring ellers vil rent vand de fleste gange være nok.

Tør numsen grundigt også i folderne og brug f.eks. en føntørrer til at lufttørre huden med, men pas på den ikke bliver...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil bare sige tak.

Jeg er så glad for at det er muligt at vende de mange store, svære tanker med dig her.. Det er virkelig en stor, stor hjælp :)

Knus fra mig


Annonce