Svar: Vågen vs søvn
Kære mor
Tak for dit brev og fine spørgsmål om søvn og vågenhed :)
Det lyder super fint, det du fortæller - at din dreng ofte sover 2-3 timer og derefter variere mellem at kunne være vågen i 1 time til nogle gange 2.5 time. Det lyder super fint og lige efter bogen, og det lyder også rigtig godt, at han ofte sover 3 lure dagligt. Det giver ham nogle gode afbræk i løbet af dagen og mulighed for at spise godt imellem sine lure, samtidig med at I også kan bruge vågenperioden på at snakke, pludre, lege, øve at ligge på maven, trille omkring osv.
Det gennemsnitlige søvnbehov for et barn på godt en måned vil være ca. 16 timer i døgnet, ofte fordelt sådan, at nattesøvnen måske vare 9-10 timer og dagssøvnen 6-7 timer - hvor antallet af lure kan variere. Nogle børn sover 3 lange lure, andre 3 kortere lure, nogle børn sover kun 2 lure, andre 4 lure... Med den alder din dreng har, så vil søvnen og rytmen naturligt stadig variere. Og 16 timer i gennemsnit betyder, at nogle børn sover lidt mere og andre lidt mindre:)
Ja, i princippet kan små børn godt sove for meget. Det sker, at små børn sover så meget, at de glemmer at spise og springer måltider over - og det må ikke ske. Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at din dreng får sit mælkebehov tilstrækkeligt stillet. Jeg ved fra dine tidligere breve, ...
... at din dreng får flaske - det er en fordel, fordi du så ved præcist, hvor meget mælk han drikker. Derfor kan det hjælpe dig til at vurdere, om han skal have lov til at sove lidt længere, eller om du måske nogle gange kan være nødt til at vække ham for at sikre, at han får mælk nok og ikke springer sine måltider over.
Når det så er sagt, så lyder det, du fortæller, rigtig godt. Din dreng sover jo ofte 2-3 timer af gangen, og det betyder netop, at han ofte vil kunne spise med ca. 3 timers mellemrum, og på den måde sikres hans mælkebehov rigtig fint. Tager han nogle gange 4 timer om natten, så vil det også være helt okay, fordi han så om dagen har spist hyppigere, og mælkebehovet er godt dækket. Vil han tage et længere søvnstræk, så er det dog netop godt, hvis han gør det om natten, så du også kan få din nattesøvn:)
Det lyder, ud fra det du fortæller, som om, at din dreng har en rigtig god evne til at regulere sit behov for både søvn, mælk og vågenhed. Dejligt :)
Jeg håber, at ovenstående kan give lidt ro med på vejen :) Derudover vil jeg anbefale dig meget at læse min bog "Helens bog om børn & søvn", som er kommet i en ny udgave, og som fortæller meget mere om børns søvn, rytmer, udviklingspring med betydning for søvnen osv. osv.
Rigtig meget held og lykke fortsat, og rigtig god påske :)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy
En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
4. juni 2025 | Sovevaner | 4 år, 2 mdr.
Lange putninger + sover uroligt i mor og fars seng
Hej Helen Tak for dine tidligere svar på vores henvendelser. Dem er vi meget...
23. maj 2025 | Sovevaner | 15 mdr.
Problemer med rytme og dagslure
Kære Helen Vores søn på snart 16 mdr er landet i en meget dårlig søvnrytme....
21. maj 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
Kære Helen Vores lille dreng er nu blevet 13 måneder og vågner kun 0-2 gange...
16. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Hej Helen, Min søde datter er startet i dagpleje her d 1 maj. Indkøringen er...
14. maj 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Svær søvnmangel pga mange opvågninger
Kære Helen Min datter er netop blevet 10 måneder og jeg skriver til dig for...
Viden om børn:
Massage - baby
Mange babyer nyder at få massage eller berøring af ryg, mave, ansigt, fingre, tær. De rolige og rytmiske bevægelser giver barnet en følelse af at være elsket og fylder barnet med velvære. Der findes flere bøger om emnet, hvis du ønsker at sætte dig ind i en bestemt teknik, kan det anbefales at låne eller købe en af disse.
Hvis dit barn har svært ved at komme af med afføring eller luft, så kan det også være en god ide at massere lidt på barnets mave. Dette gøres ved stille og...
Stamceller
Vores krop er bygget op af celler og Stamceller er oprindelige celler, hvorfra kroppens andre celler udvikler sig. Stamceller findes i det tidlige fosteranlæg, i navlestrengsblod hos nyfødte og i knoglemarven. Man kan sige at stamceller er en umoden celle, der i princippet kan udvikle sig til en hvilken som helst celle i kroppen.
Der forskes i at kunne udnytte stamceller fra fostre, da fosterstamceller kan være et vigtigt led i at helbrede mange forskellige sygdomme.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.