Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke lave lort på toilettet


2. marts 2022

Kategori:
Alder:
3 år, 7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Kære Mira

Tak for dit brev og fine spørgsmål :)

Min umiddelbare tanke er, at det vil være bedst at vente til jeres dreng bliver 4 år. Som jeg læser dit brev og din beskrivelse af ham, så har han selv givet udtryk for, at han vil stoppe med bleen, når han har fødselsdag - og det er den dag, han har valgt.

Du fortæller også, at han generelt har det godt med forberedelse, og at I f.eks. i forbindelse med afvænning af sut lavede en aftale om en dato - og så lykkedes det uden problemer. Det lyder derfor som om, at det er en god løsning ,og da han selv har sat datoen for, hvornår han er klar til at samarbejde, så kunne det være en idé at følge dette. Det er jo en måde at imødekomme ham på, og det lykkes ofte bedst, hvis han selv giver udtryk for at være klar til det.

Det er naturligvis også muligt, at I sætter en anden dato og så holder fast i, at nu er det sådan det er - og her tager bleen af ham og laver en aftale med ham om, at I vil være der for ham, støtte ham og hjælpe ham igennem den sidste hurdle. Han har, som du beskriver det, fuldstændig styr på sin vandladning og afføring - og det er derfor mere en mental parathed, som han lige skal have. Men det er vigtigt, at han ikke føler, at I ikke lytter og det er vigtigt, at det stadig kan foregå i et samarbejde.

Som jeg læser dit brev, så får han ble på, når han skal have afføring. Der er derfor også den mulighed, at I nu laver en aftale om, at han skal sidde på toilettet med sin ble, når han har afføring. Det er altså slut med at få en ble på og så lave afføring i den på værelset, bag sofaen, eller hvor han nu sætter sig. Han må gerne få bleen på, og få den tryghed, som bleen giver ham - men afføringen foregår på badeværelset og på toilettet. Og gradvist derfra kan han så begynde at føle sig tryg ved at sidde på toilettet uden ble.

Da han umiddelbart er tryg ved at sidde på ...


Annonce

... toilettet, så kan du også gøre det, at du sætter dig foran ham og holder om ham, når han skal presse og første gang opleve at give slip på sin afføring. Du skriver, at han nogle gange virker bange og her kan det være nødvendigt, at du sidder der, bliver der og holder om ham imens, så han med din støtte og guidning finder ud af, at det her kan han godt og får en succesoplevelse, som er mulig at bygge videre på. Bare der kommer lidt ud, så er det et skridt i den rigtig retning, måske er det nok, at han første gang kan se lidt afføring på papiret, når du tørrer ham...

I skal naturligvis også overveje, hvorfor han har så svært ved at undvære bleen. Han er som sagt fysiologisk parat, og I har forsøgt med flere forskellige metoder, også forsøgt at logge med klistermærker, slik og is... Jeg ved fra dine tidligere breve, at han har fået en lillebror - og det kunne være en overvejelse værd at medtænke, om storebror måske holder fast i bleen, fordi det er en måde for ham stadig at være lidt lille på. Være lidt mere som lillebror og få lidt ekstra opmærksomhed og kontakt.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Hvis I tænker, at noget sådan kunne spille ind, så er det vigtigt, at I forsøger at give storebror ekstra opmærksomhed på alle mulige andre punkter end når det kommer til toiletbesøg og renlighed. At I er opmærksomme på at inddrage ham i hverdagen, give ham små opgaver, fortælle ham hvor dejligt det er at have så stor en dreng, som snart fylder 4 år osv. Så det bliver mere og mere tydeligt for ham, hvad det er han kan byde ind med, og hvad han tilfører jeres familie - og det bliver tydeligt for ham, at det faktisk er bedre at være "den store" end "den lille". Så det også er med til at skubbe til følelsen af, at han ikke længere behøver bruge ble.. Bare en tanke :)

Jeg håber, at du kan bruge disse tanker lidt videre, og at det hjælper jer på vej :)

Fortsat held og lykke med det hele :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Nervøs for potte

Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navlestrengsblod - stamceller

Navlestrengsblod - det vil sige, det blod, som er tilbage navlestrengen og moderkagen efter fødslen - indeholder stamceller. Disse celler har hjulpet dit barn med at udvikle organer, blod, væv og immunsystem gennem hele graviditeten.

I dag forskes der meget intenst i brugen af stamceller, og håbet er at kunne gøre noget ved en række sygdomme, som i dag er uhelbredelige, fordi manglende eller ødelagte celler visse steder i kroppen ikke bliver dannet igen. Der findes mange...

Læs mere i Babylex

Barselsbesøg

I nogle kommuner tilbyder sundhedsplejersken at komme på besøg meget hurtigt efter fødslen. Dette sker hvis fødslen f.eks. er foregået hjemme, eller hvis moderen er gået meget hurtigt hjem efter fødslen.

Også jordemødre tilbyder nogle gange barselsbesøg i hjemmet, hvis kvinden er udskrevet inden for 48 timer efter fødslen eller hvis der er tale om en hjemmefødsel. Man taler normalt om et barselsbesøg når sundhedsplejerske eller jordemoder kommer på besøg i hjemmet 3-5 dage efter...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Jeg skriver da jeg gerne vil takke dig for dine råd og støtte. Lige da jeg læste dit brev blev jeg ked af det, for jeg ville for alt i verden være en mor, som giver sit barn opmærksomhed nok. Men du havde jo ret :0)

Jeg har fået det godt igen, er begyndt at arbejde og får medicin og går til samtaler ved en psykolog. Det har hjulpet mig meget.

Jeg vil sige 1000 tak til dig for at støtte mig og give mig råd.

Du hører nok fra mig igen

Knus fra mig


Annonce