Annonce

Annonce

Svar: Søvn og amning - part II


30. januar 2022

Kategori:
Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære mor

Tak for dit brev, det er rigtig godt, at du skriver tilbage, og jeg vil naturligvis meget gerne uddybe:)

Det er super godt, at jeres dreng puttes vågen i barnevognen og kan falde i søvn i den inden for 5 minutter. Super godt - hold endelig fast i dette! Prøv dog at introducere mellemmåltid før f.eks. formiddagsluren, så amningen inden gradvist kan komme til at fylde mindre og mindre, når han bliver 7 måneder, vil det nemlig være rigtig godt, at denne amning helt undværes, og mellemmåltidet erstatter mælkemåltidet her :)

Det er også super godt, at du sover med natkjole eller t-shirt, så du styrer, hvornår han kan blive ammet. og det er helt okay, at du ligger og ammer på ryggen, hvis det fungerer bedst sådan - men prøv om du gradvist kan komme til at amme ham liggende på siden, så måden, han falder i søvn på, vil minde om den måde, han vil kunne puttes på i egen seng. Og så han gradvist vænnes til at falde i søvn liggende ved siden af dig og ikke ovenpå dig - altså som led i at øge den fysiske afstand mellem jer skridt for skridt:)

Det er super godt, at du ikke går rundt om aftenen og natten, og at du forsøger at undgå vugning. Hvis han skal vugges, så prøv om du kan gøre det med dine hænder, imens han ligger ned, så du med hænderne på hans hofte vipper og vugger ham lidt og på den måde luller ham ind i søvnen - der hvor du ønsker, at han skal sove.

Det er helt okay, at du lige nu triller barnevognen, han falder i søvn i løbet af 5 minutter, og det fungerer rigtig godt - det skal du ikke ændre på lige nu. En ting af gangen og det fungerer for jer! Det er super dejligt, at I har fået barnevognen ind som en fast del af hans putteritual, det er guld værd, også når han bliver ældre.

Mad i hånden er vigtigt, fordi det er med til at stimulere ham mundmotorisk og også gøre ham parat til skemaden, når du så følger efter med den. Så han netop åbner munden mere og er klar over, at det er spisetid. Start derfor hvert måltid med lidt mad i hånden, så lidt vand at drikke - og så lidt skemad :)

Blød frugt er f.eks. melon, bløde appelsinbåde, måske også små bidder af lidt hindbær eller en kogt pærebåd, måske lidt kiwi.. Og frugtmos kan du koge af al slags frugt og bær, eller du kan købe det færdigt på glas eller klemtube :)

Kød og fisk skal koges eller tilberedes i ovn. Det er en god idé at starte med hakket kød og start gerne med de lyse og milde kødtyper, som f.eks. kylling og kalkun, stille og roligt kan du så udvide med svinekød, kalvekød, oksekød, lammekød. Du kan lave kødboller, som koges og så komme en kødbolle i ...


Annonce

... grøntsagsmosen.

Med hensyn til fisk er det godt at varierer mellem de forskellige fede fisk som laks, sild, makrel, og de magre fisk som torsk, torskerogn og rødspætte. Du må kan koge et stykke lys fisk som f.eks. torsk eller rødspættefilet og hakke det meget fint, før du kommer det i grøntsagsmosen. Du kan også koge fiskeboller og komme en sådan i mosen, eller du kan lave fiskefrikadeller og bruge indmaden af den (når han bliver ældre, vil han kunne spise det hele).

Du må meget gerne bruge frisk fisk fra fiskehandleren eller fra frost, eller du kan bruge fisk fra dåse eller glas. Han må dog ikke få tun og du skal også gå udenom røget fisk.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Jeg synes faktisk, at du skal forsøge, om ikke du kan trække tiden mellem måltiderne og amningerne lidt. Jeg tænker, at det vil være rigtig godt, hvis han om dagen lærer, at det er helt okay at vente lidt på amning og ikke automatisk lægges til brystet, men måske tilbydes lidt vand af en kop eller lignende i stedet.

Det er helt naturligt for ham at få brystet, før han skal sove, men hvis han har "ventet" lidt, så vil han måske spise mere effektivt, når han så tilbydes brystet, og det vil således også kunne gøre, at han efterfølgende så kan sove et længere søvnstræk, før han vågner igen. At du ikke ammer ham en halv time efter frokost, men måske først kl 13.30 og i stedet tilbyder lidt vand, hvis han virker søgende, og at du ikke ammer ham om aftenen en halv time efter maden, men først kl 20, når han skal puttes, tænker jeg altså godt vil kunne være med til at påvirke nætternes forløb. Selvom børn som udgangspunkt skal have fri adgang til brystet, så er det også helt okay, at de lærer, at de også kan drikke og spise andet end mors mælk.... Forhåbentlig kan det være med til at gøre, at han ikke behøver søge brystet hver halvanden time natten igennem, men finder ud af, at det faktisk er helt okay at vente lidt, du er der jo stadig, du lytter til ham, du reagerer og du er der for ham - også selvom han ikke får brystet hver gang:)

Jeg vil anbefale dig meget to af mine bøger "Helens bog om Børn & Mad", hvor du guides igennem måned for måned, og der er opskrifter osv. som I kan følge - og det er retter, som I alle tre kan spise. Og "Helens bog om Børn & Søvn", hvor du kan læse meget mere om søvnen i forskellige aldre, søvnassociationsproblemer, hvordan I kommer væk fra amningen om natten osv. Begge bøger er kommet i en ny udgave, og det vil være en god idé at få fat i de nyeste, så alle retningslinjer er up to date :)

Håber du kan bruge dette videre - rigtig meget held og lykke og fortsat god søndag!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. maj 2025 | Sovevaner | 7 år

Samsovning - div. spørgsmål

Kære Helen Vi har to dejlige drenge, der netop er fyldt 7 år og 9 år. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2025 | Sovevaner | 3 år, 2 mdr.

Middagslur - 3 år, 2 mdr.

Hej Helen Endnu et spørgsmål angående min datter på 3 år. Min datter...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2025 | Sovevaner | 21 mdr.

Lang putning - 21 måneder

Kære Helen, Vi håber, du kan hjælpe os med at skabe en kortere og endnu...

Læs hele brevet og Helens svar


22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.

Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III

Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...

Læs hele brevet og Helens svar


13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Fladt baghoved

Da små børns kranieknogler er bløde og ikke helt sammenvoksede, kan de tage facon efter, hvordan barnet lejres. Det kan give barnet en flad eller skæv hovedfacon, - dette kaldes lejringsbetinget skævhed af kraniet.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn altid lejres på ryggen, når de skal sove, fordi dette mindsker risikoen for vuggedød. Du skal være opmærksom på, at barnet ikke ligger med hovedet til den samme side, hver gang det sover, da dette kan medføre, at barnet får en skæv...

Læs mere i Babylex

Quinoa

Quinoa er en plante, der vokser både vildt og dyrket. I Danmark kan den købes i supermarkedet og sælges her både som mel, flager og gryn. Den minder om hirse eller ris og kan indgå i madlavningen som alternativ til kartofler, ris og pasta.

Quinoaflager kan bruges til grød og indeholder ikke gluten, hvorfor quinoagrød kan gives før 6 måneders alderen. Det anbefales at man generelt varierer mellem forskellige grødtyper til børn. Quinoagrød har en lidt "fnugget konsistens" og smager...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tak for dit gode svar sidst, som virkelig hjalp mig videre. Vi har valgt at beholde putteflasken lidt endnu :-)

Agnes mor


Annonce